"Bohemian Rhapsody" je nejstreamovanější písní 20. století

12.12.2018 18:21 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Snímek o kapele Queen "Bohemian Rhapsody" momentálně nenechává chladným snad jediného opravdového hudebního fanouška. Formace asi věděla dobře, proč mu dala tento název - dílo se stalo nejoblíbenějším hudebním filmem všech dob. Ikonická skladba byla bouřlivě odměňována fanoušky na všech koncertech a její příběh patří k těm nejpoutavějším, které jsou v rockové historii k mání.

Ostatně dovedli byste si představit jako hit zhruba šestiminutovou skladbu, během níž se promísí tempa i styly a která nemá refrén? Podle Eltona Johna byla už v době vzniku "strašně divná". Singl vyšel v roce 1978 v limitovaném nákladu dvou set kusů (první čtyři dostali samozřejmě členové kapely). Nyní má hodnotu pět tisíc dolarů.

Někdy se totiž dějí věci, které nejsou zcela logické. Jednou z nich je i popularita hitovky, která se podle agentury Reuters stala aktuálně nejstreamovanější skladbou 20. století a nejstreamovanější klasickou rockovou skladbou všech dob. V prvně jmenovaném žebříčku porazila další skvosty - "Smells Like Teen Spirit" (1991) od Nirvany a "Sweet Child O'Mine" (1987) od Guns N' Roses.

"Řeka rockové hudby se přeměnila na streamy," prohlásil Brian May a dodal: "Mám velkou radost z toho, že naše hudba stále teče na maximum." A dá se čekat, že to ještě nebylo poslední slovo této skladby.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY