Elle King s druhým albem "Shake The Spirit" sahá po první lize

22.12.2018 08:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká zpěvačka Elle King disponuje nádherným plným hlasem, ale také osobitým naturelem, díky (nebo kvůli) kterému události v jejím životě nabírají mnohdy turbulentních změn. A o tom také zpívá na své druhé desce "Shake The Spirit", plné soulu, bluesu, popu i rock'n'rollu.
8/10

Elle King - Shake The Spirit

Skladby: Talk Of The Town, Baby Outlaw, Shame, Man’s Man, Naturally Pretty Girls, Told You So, Good Thing Gone, Runaway, It Girl, Ram Jam, Sober, Chained, Little Bit Of Lovin’
Vydáno: 19.10.2018
Celkový čas: 50:35
Vydavatel: Sony Music
Rodačka z Města andělů Elle King je svéhlavou osobou, která si dělá vše po svém. Nezajímá ji, co si o ní myslí ostatní, a ignoruje doporučení, co by měla a neměla dělat. I proto jsou její videoklipy častým terčem diskuzí. Nejen divokou vizualizací, ale i odvážným outfitem, který se nebojí vzhledem ke své plnější postavě nosit. Také po hudební stránce není novinka "Shake The Spirit" žádným typickým mainstreamem. Její rukopis nese stopy celé škály žánrových odnoží, od country přes soul a blues až po klasický rock'n'roll.

Elle tak navazuje na svůj tři roky starý debut "Love Stuff". Ten ale "Shake The Spirit" s klidem překonává. Zatímco na své prvotině Elle King skladatelsky trochu tápala a dobré skladby střídaly vyloženě slabé, novinka je vyrovnanou kolekcí s minimem prázdných míst. Necelá hodinka je plná působivých nápadů a díky své žánrové pestrosti jde o nesmírně zábavný počin.

Texty, jak už jsme zmínili, se týkají především uplynulé životní etapy, kdy se toho v životě zpěvačky stalo mnoho. Svůj významný podíl na tom má Andrew Ferguson, se kterým ji pojilo manželství dlouhé jen něco málo přes rok. Na jaře 2017 byl Ferguson dokonce zatčen za domácí násilí. Při poslechu Elliných štiplavých textů lze snadno odvodit, jaký vztah ke svému bývalému má. Ostatně úryvek textu: "Nepotřebuji lásku jiné osoby, abych se cítila úplná," v poslední písni "Little Bit Of Lovin'" nastiňuje závěry, které si z nevydařeného manželství odnesla.

Zatímco texty si psala King sama, s hudbou jí pomohli její spoluhráči. A nutno podotknout, že jsou velmi schopnými instrumentalisty. Deska je velmi barvitá a bohatá na aranže, přesto se na ní neztrácí primární groove a stylová sedmdesátková nálada líznutá moderním soundem. Na "Shake The Spirit" tak můžeme slyšet Janis Joplin, Whitney Houston, Macy Gray, ale také Amy Winehouse, Adele nebo Duffy. Především však samu Elle King, která z rozličných hudebních inspirací vykouzlila osobitý autorský rukopis.

Stojí-li nějaké skladby za vypíchnutí, pak je to oslnivá balada "Runaway" s překrásnou vokální linkou, plážovým aranžmá a nostalgickou notou a také divoká hitovka "Baby Outlaw", která nejlépe prezentuje onen nespoutaný zpěvaččin naturel. Album "Shake The Spirit" ovšem stojí za poslech celé, zvlášť když stojí nejen na překrásném sametově sytém vokálu hlavní protagonistky, ale tentokrát také na autorské nápaditosti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY