Vánoční koncert Janka Ledeckého v Jihlavě byl sázkou na jistotu

30.11.2018 15:32 - Milan Menčík | foto: Igor Paliatka

Vánoční turné Janka Ledeckého je podobnou jistotou jako v čase před nejkrásnějšími svátky roku narvané obchody. I letos se tento muzikant vydal do kulturních domů a divadel, aby potěšil své fanoušky jinými písněmi, než které servíruje během celého roku. Bylo co poslouchat i u čeho se bavit.

Live: Janek Ledecký

místo: DKO, Jihlava
datum: 29. listopadu 2018

Zhruba před dvaadvaceti lety se v hlavách manažerů tehdejšího vydavatelství Janka Ledeckého zrodil nápad, ze kterého samotný zpěvák původně nebyl moc nadšený, ale který se po určitém čase ukázal jako trefený jackpot. Úspěch skladby "Sliby se maj plnit o Vánocích" jim vnukl myšlenku, aby Ledecký natočil celou vánoční desku. Jelikož mu psaní vánočně laděných písní šlo dobře od ruky, povedlo se mu napsat kousky, které nepodléhají korozi času ani trendů.

Jsou přesně z toho těsta, z jakého vánoční songy mají být uhněteny, mají ty správné aranže, texty, náladu, něhu, cit a romantiku. Postupem času k základní desítce vánočních skladeb přibyly v první reedici ještě "Ty spíš" a "Pár škrábnutí", ale na další se interpret prozatím zřejmě nechystá, takže by délku celého vystoupení stejně neutáhly.

Proto má Ledecký tradičně své vánoční koncerty rozděleny na dvě části. Jak už prozradil v našem rozhovoru, první části říká volná jízda. Dovolil si opomenout zásadní hity typu "Pěkná, pěkná, pěkná" či "Budu všechno co si budeš přát", přesto se lidé během první hodiny nenudili. Slyšeli prastaré skladby z dob Žentouru "Týna", "Skončil flám" či "Proklínám", úplné novinky z alba "Na konci duhy" (včetně titulní skladby), zavzpomínalo se na muzikál "Galileo" a na Petra Muka prostřednictvím písně "Nikdy to nevzdám" a interpret prozkoušel publikum ze znalosti rockové historie, když zazpíval cover Rolling Stones "You Can't Always Get What You Want" ve své verzi s názvem "Tak běž všechno chceš najednou" z alba "Na chvíli měj rád".

Po půlhodině řekl vyprodanému hledišti, že je mu jasný ten údiv, když ještě nezazněla ani jedna vánoční píseň. Zahrál "Nejdelší noc" a poprvé přivítal Nostitzův kvartet. Na závěr prvního bloku předvedli s kapelou hravou verzi anglického vánočního tradicionálu "12 Day Of Christmas" a následovala dvacetiminutová přestávka.

Po ní už byli všichni oblečeni v oblecích, vokalistky navlékly třpytivé, do zlata zabarvené šaty a následovaly už jen vánoční písně. Občas s pozměněnými aranžemi, což si vzhledem k instrumentální vybavenosti celého ansámblu mohl Ledecký s klidem dovolit, naprosto přeházeně oproti albovému tracklistu a občas i mile lidsky podané - když v notorické "Ryba rybě" začal omylem od druhé sloky, okamžitě se zastavil a celou píseň rozjel za chápavého smíchu publika znovu bez nejmenší chybičky.

Velké absolutorium kromě zmíněného kvarteta zaslouží právě zmíněné vokalistky, kterých bylo celý koncert plné pódium i plné repráky. Ženské sbory do romantických písní sedí nádherně a na výbornou dopadlo i používání ohromného množství nejrůznějších perkusí, rytmických i strunných nástrojů. Přídavková "Štědrej večer nastal" byla zahraná pouze na hrdla různě upitých lahví.

Jediným nedostatkem celého koncertu bylo hlavně ze začátku místo, kam nás novináře usadili - na balkónu na zvláštní židli pod světelným kuželem nebylo hlavně ze začátku nic moc pořádně slyšet, naštěstí poté, co kapela ubrala na hlasitosti, stal se koncert poslouchatelným i zde. Celý večer byl jinak sázkou na jistotu, která s přehledem vyšla.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY