Laskavý večer s potemnělou Dillon

03.12.2018 11:36 - Jaroslav Hrách | foto: facebook.com/MeetFactory © Romana Kovácsová

Před třemi lety jsme mohli německou zpěvačku Dillon slyšet na letním festivalu Colours of Ostrava, kde svým jemným hlasem okouzlila řadu návštěvníků. Ještě předtím vystoupila v pražském klubu MeetFactory, kam se v listopadu opět vrátila, aby svým fanouškům představila svou loňskou desku "Kind".

Live: Dillon

místo: MeetFactory, Praha
datum: 20. listopadu 2018
support: DJ Saliva

Dillon, MeetFactory, Praha, 20.11.2018
© facebook.com/MeetFactory © Romana Kovácsová
Dominique Dillon de Byington, berlínská zpěvačka s brazilskými kořeny, se vrátila do pražského klubu MeetFactory. Koncem loňského roku vydala třetí studiovou nahrávku "Kind", která je na rozdíl od předchozích dvou desek veskrze pozitivnější. I přesto se její koncert nesl v potemnělém duchu a teprve až v průběhu změnil svou polohu.

Dillon hned v samotném začátku nastolila velmi ponurou atmosféru, při které běhal mráz po zádech. Utlumená světla, pozvolné tempo a křehký hlas společně s introvertním postojem bokem k publiku. Depresivní výraz zpěvačky se halil ve stínu. Tak ve zkratce probíhalo prvních pár skladeb, které otevřel titulní song "Kind".

Dillon, MeetFactory, Praha, 20.11.2018
© facebook.com/MeetFactory © Romana Kovácsová
Bylo zajímavé sledovat postupný vývoj koncertu. Od ultimátní depky se Dillon dostala k energii nabité show, při které rezonoval celý klub. Kouzelný moment nastal v polovině vystoupení, kdy Dillon přestal fungovat mikrofon. Situaci vyřešila elegantně - donutila publikum zpívat "Tip Tapping" a následně seskočila z pódia a prošla se mezi zpívajícími návštěvníky.

Po vyřešení technických problémů se berlínská zpěvačka vrátila na pódium a ve velmi dobré náladě pokračovala ve svém setu. Nutno podotknout, že druhá polovina koncertu byla mnohem živější a elektroničtější. Tato poloha se na studiových nahrávkách příliš nevyskytuje, proto stojí zato vidět Dillon vystupovat naživo.

Bylo trochu očekávané, že se Dillon rozhodne ukončit koncert skladbou "2. Kind", která je přece jen energičtější než její první část. Poté následovalo ještě pár přídavků, až celý koncert skončil v tanečním rytmu songu "Abrupt Clarity".

Support před koncertem měl tento večer na starosti DJ Saliva. Těžko říct, proč Dillon zvolila jako předskokana DJe a proč raději nevybrala žánrově podobného interpreta, případně proč vůbec musela nějakého předskokana mít. Ve výsledku to vypadalo tak, že před dvaadvacátou hodinou bylo v hlavním sále pramálo lidí a zbytek návštěvníků čekal ve foyer. Co se ovšem týče koncertu samotné Dillon, ten byl zkrátka krásným a velmi dojemným zážitkem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY