Imagine Dragons na "Origins" zaujmou experimenty i osobitostí

14.11.2018 18:00 - Filip Vahala | foto: facebook interpreta

Přibližně po roce a půl se mohou fanoušci kapely Imagine Dragons radovat z dalšího alba. Po kritizovaném "Evolve" chce formace z Las Vegas zabodovat novinkou "Origins", na kterou před vydáním lákala hned čtyřmi singly. Tentokrát pánové vsadili na žánrovou rozmanitost a chytlavé rytmy. Vyplatilo se?
8/10

Imagine Dragons - Origins

Skladby: Natural, Boomerang, Machine, Cool Out, Bad Liar, West Coast, Zero, Bullet In A Gun, Digital, Only, Stuck, Love
Vydáno: 9.11.2018
Celkový čas: 40:02
Vydavatel: Universal
Na konci srpna letošního roku vypustili Imagine Dragons klip k písni "Natural", který v současnosti atakuje hranici sta miliónů zhlédnutí. Veleúspěšný singl byl dokonalou pozvánkou na blížící se podzimní album. Následovala poněkud rozvernější a veselá hitovka "Zero". Soundtrack k pokračování filmu "Raubíř Ralf "zaujal nejen videoklipem, ale také neméně poutavým lyric videem. Ale teprve audia "Machine" a "Bad Liar" určovala povahu "Origins".

Ačkoliv si muzikanti prvními dvěma singly vyčerpali asi to nejlepší, co na desce uslyšíte, ostatní písně mají také své kouzlo. Na "Evolve“ se dal každý song zařadit k jinému žánru. "Origins" je podobně žánrově rozmanitá, ale celkový koncept tu v porovnání s předchůdcem funguje výborně. Zpočátku je tracklist poskládaný tak, že působí jako nadupaný koncertní set. Skupina jej odpálí rozjetým hitem "Natural", poté vás roztančí "Boomerang" a ani u drsného a industriálního "Machine" si neodpočinete. Zklidníte se až u "Cool Out" a ve stejném rozpoložení si zazpíváte "Bad Liar." "West Coast" vás zase přenese na country tancovačku a na konec vystoupení doskotačíte za zvuku "Zero."

Zatímco první polovina alba, možná kvůli již zmiňované kritice, se žánrově blíží ke "Smoke And Mirrors", následující písně jsou spíše takovými experimenty. Směsice zvuků, která se kupodivu přetaví v šikovnou indie rockovou skladbu "Bullet In A Gun", nebo taneční "Only" tak trochu připomínající tvorbu "The Chainsmokers", jsou zářným příkladem. "Digital" zní nejdříve jako dubstepový výstřelek, v prvním refrénu se ale vše v dobré obrátí a slyšíme zase Imagine Dragons tak, jak je známe. Nevýrazná a možná až lehce nudná je závěrečná dvojice písní "Stuck" a "Love", jejichž absence by mrzela jen málokoho. Deluxe verze obsahuje ještě songy "Birds", "Burn Out" a "Real Life." Ty ale také ničím nevyčnívají a mohou lehce zapadnout.

Novinka nezapře charakteristický rukopis kapely, nabízí ale i docela dost experimentů, ať už se jedná o netradiční zvuky, smíchané vokální linky či pestré rytmy z rukou Dana Platzmana. Zní neotřele, je nabitá energií. Při poslechu se budete celou dobu pohupovat do rytmu a typicky hymnické refrény si i rádi zazpíváte. Imagine Dragons se tak s "Origins" vrátili zpět do své originální formy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY