Tool se vracejí do Prahy, v červnu zahrají v O2 areně

24.10.2018 11:32 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Není mnoho kapel, které se mohou pochlubit tak velkým zájmem fanoušků a zároveň respektem kritiky. Třeba Tool. Škoda jen, že jejich alba nevycházejí častěji a že na koncertní turné se vydávají také jen jednou za čas. Není ale důvod smutnit, protože tihle Kaliforňané mají před vydáním další desky a jejich evropská šňůra zahrnuje i zastávku v Praze. Dne 4. června zahrají v pražské O2 areně. Vstupenky v cenovém rozmezí 1 190 - 1 990 Kč budou v prodeji od 26. října v síti Ticketportal.

Hudba této formace bývala vždy popisována jako depresivní a ponurá, často byly zmiňovány neobvyklé, téměř okultní techniky, které skupina údajně při nahrávání používá. Skutečně těžko říct, co stojí za mimořádně sugestivním a podmanivým zvukem. Každopádně patří k tomu nejlepšímu, co může post-metalová scéna nabídnout. Tool fungují od počátku devadesátých let, jejich první štace nebyly ničím menším než festivaly typu Lollapalooza v roce 1993. V témže roce vychází i jejich debutová nahrávka "Undertow", která se (podpořena vynikajícími koncerty) záhy stává platinovou. Na další album si však fanoušci museli počkat do roku 1996, kdy byla hudebnímu světu naservírována lahůdka "Ænema".

I přes dlouhé prodlevy mezi jednotlivými nahrávkami způsobené vedlejšími projekty jednotlivých hudebníků (asi nejznámějším je A Perfect Circle) Tool na každé z nich přicházeli s něčím novým. Na úspěšný počin "Ænema" navázali až v roce 2001 s deskou "Lateralus". Oproti předcházejícímu albu se muzikanti jakoby stáhli do sebe, skladby jsou uzavřenější a složitější k uchopení. O to více je však nahrávka komplexní vizí, v níž má každá nota, každý zvuk své jedinečné postavení.

Svojí tvrdou, údernou hudbou a temnými texty získávají Tool čím dál více fanoušků, kteří při jejich koncertech doslova šílí. Nehrají pro naše uši, pokoušejí se působit přímo na srdce, na duši - a v neposlední řadě i na psychiku posluchače. V Praze se Tool zastavili v roce 2006, kdy vydali svoji zatím poslední nahrávku "10 000 Days". Kapela z ní vydala tři singly - "Vicarious", "The Pot" a "Jambi".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY