Saliva se na "10 Lives" pasovala do role rutinérů

26.10.2018 16:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká formace Saliva, nominovaná i na Grammy, se po dvou letech od vydání vlažnějšího alba "Love, Lies & Therapy" vrací s novou várkou čerstvého materiálu. Ten vydala v okleštěné sestavě již bez basáka Brada Stewarta a bicmana Paula Crosbyho, kteří z kapely letos odešli. Jak se čerstvému triu novinka povedla?
5/10

Saliva - 10 Lives

Skladby: Domination, Only The Strong Survive, Some Shit About Love, Close To The Ledge, One More Night, Helpless, Epidemic, Gone Away, The Warning, The Snake, Make You Famous, Pissed, When I’m Gone, Some Thing About Love
Vydáno: 19.10.2018
Celkový čas: 47:50
Vydavatel: Megaforce Records
Saliva zažila svou vrcholnou slávu kolem vydání druhého alba "Every Six Seconds", za skladbu "Your Disease" byla dokonce nominována na cenu Grammy. Hitů tehdy memphiská parta ovšem vyprodukovala mnohem více. Pecka "Click Click Boom" zazněla v prvním díle snímku "Rychle a zběsile", singl "Always" ze třetího počinu "Back Into Your System" zase rotoval na předních místech všemožných hitparád. S ústupem popularity post-grunge a a nu-metalu ovšem mizela z popředí zájmu také Saliva. Přesto stále patří k neúnavným dříčům, kteří svědomitě koncertují a produkují nové písně, čehož je důkazem také novinka "10 Lives".

Za dobu své existence prošlo Salivou mnoho hudebníků a personální změny proběhly i před vydáním "10 Lives". Po nahrávacím procesu odešli Brad Stewart a Paul Crosby, a jediným původním členem tak nadále zůstává kytarista Wayne Swinny, který je duší formace již od roku 1996. Zpěvák Bobby Amaru se k americké partě přidal až v roce 2012 namísto původního lídra Joseyho Scotta.

Novinka posluchače Salivy příliš nepřekvapí. Kapela se od dob své existence až úzkostlivě drží svého zvuku a experimenty nechává na jiných. Výjimkou není ani "10 Lives", která potěší zejména fanoušky protřelé kombinace alt-metalu, nu-metalu i moderního hard rocku. Skupina sází na výrazné refrény, nebojí se ani tvrdších kytar či naopak rádiovějších kusů, jakými jsou třeba "One More Night" či "When I'm Gone".

Albu ovšem zásadně chybí výraznější nápady, které by převyšovaly ty z předchozí tvorby (nebo jich alespoň dosahovaly). Určitý pokus je cítit v rap-rockové "Close To The Ledge" a epické "Helpless", ale ani jedna z nich není ničím víc než solidními žánrovkami. Překvapení se nekoná ani na poli textů, které se točí kolem drog, holek, lásky a dalších rock'n'rollových klišé.

Saliva se bohužel drží nastavených principů, ze kterých evidentně nehodlá uhýbat, a předkládá tak jen průměrnou kolekci s několika solidními skladbami, které oživí léty prověřený setlist.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY