ionnalee vpasovala na "Everyone Afraid To Be Forgotten" všechny své úzkosti

12.10.2018 11:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Na novinku od Jonny Lee se čekalo čtyři roky. Pod jménem ionnalee nakonec vyšlo konceptuální album "Everyone Afraid To Be Forgotten", na němž hudebnice reflektuje své současné pocity. Její potemnělý electropop má za poslední roky již jasné kontury. Ty doveze představit i do Prahy - 13. října se zastaví v MeetFactory.
7/10

ionnalee ‎- Everyone Afraid To Be Forgotten

Skladby: Watches Watches, Joy, Work, Like Hell, Not Human, Temple, Samaritan, Dunes Of Sand (with Jamie Irrepressible), Blazing, Simmer Down, Here Is A Warning, Gone, Memento (with Barbelle), Harvest (with TR/ST), Fold
Vydáno: 16.02.2018
Celkový čas: 65.36
Vydavatel: To whom it may concern.

Jonna Emily Lee nejprve vystupovala pod svým jménem, do povědomí se však propracovala až zejména díky projektu iamamiwhoami. Jeho audiovizuální alba měla vždy celistvé téma a zápletku. "Everyone Afraid To Be Forgotten" ctí tuto filozofii také, ionnalee však přináší jiný koncept. Aktuální doprovodný film tentokrát nečerpá ze všech natočených skladeb (využívá jich jen zlomek), samotný děj je pak zápletkou volně pospojovaných myšlenek, v nichž Jonna řeší úzkosti současného věku. Všímá si, že většina lidí je na sebe zlá, popisuje, jaký na nás mají vliv sociální sítě, a pak je tu patrný strach z toho, že vlastní život a zážitky se brzy propadnou do propadliště zapomnění. Tato témata pak zapracovala do patnácti skladeb, které mohu působit nekonzistentním dojmem a přílišnou komplikovaností. Poslech tak vyžaduje pozornost, což je ostatně jedna z často objevujících se výtek na tuto nahrávku.

Samotný film "Everyone Afraid To Be Forgotten" je spíše chmurný, využívá námětu opakujících se cyklů, avšak bez happy endu. Ve stejném principu je potřeba chápat i desku - důmyslně poskládaný seversky hutný pop má všechny potřebné kontury, je skvěle složený a nabízí i téměř hymnické momenty. Skladby jsou temnější, ale nechybí jim zapamatovatelné melodie. "Joy", "Like Hell", "Samaritan", dojemně majestátní "Dunes Of Sand", "Simmer Down" nebo závěrečná "Fold" jsou stěžejními body, které drží zamýšlený koncept u sebe. ionnalee se tu nadechla k velkému námětu, dokázala mu vtisknout své jasně rozpoznatelné prvky, díky nimž její zvuk poznáte. Jakési osobní sdělení je zde ale zakomponováno do indicií, které je potřeba složitě dohledávat. "Everyone Afraid To Be Forgotten" je tak nevšední záležitostí, která rozhodně není k poslechu coby kulisa, která ale své kvality nepochybně má.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY