Ostrá jako břitva. DENA svým kousavým popem omotá MeetFactory

01.09.2018 09:09 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Tak by asi vypadala a zpívala M.I.A., kdyby vyrůstala v Bulharsku, neslo se éterem před lety, když jím rezonoval hit "Cash, Diamond Rings, Swimming Pools". DENA, vlastním jménem Denitza Todorova, se se svou výpovědí o sobě a metropolitním člověku vrací do Prahy a smíchovskou továrnu ovládne 27. září.

Pár roků nazpět DENA (někdy též stylizovaně jako D E N A), dnes usazená v Berlíně, prorazila ironickým popsongem "Cash, Diamond Rings, Swimming Pools", ovšem bylo by nešťastné o ní kvůli její pouliční hymně přemýšlet jako o zástupkyni one-hit-wonders. Její debutové album "Flash" (2014), z něhož pochází ona průlomová skladba, se neslo na vlně hutných beatů a taneční hudba se zde osobitě promíchala s balkánským naturelem. Po čtyři roky odleželém debutu nyní přichází s albem "If It’s Written", jehož vydání má u labelu Mansions and Millions datum 14. září. Na novince se za pomocí plejády spřátelených hudebníků (mj. Sean Nicolas Savage nebo Erlend Øye) hodlá posunout od zhudebňování vtípků k vážnějším tématům a od jednoduchých hiphopových beatů k vyzrálému r'n'b a funku, aniž by svůj jazyk byť jen trochu otupila.

"Když jsem se z New Yorku, kde jsem před nějakým časem nahrávala EP Trust, vracela do Berlína, cítila jsem, že je něco špatně," uvádí DENA k okolnostem vzniku prvního singlu "So Wrong", jenž předznamenává nadcházející album. "Uvnitř jsem začala zpochybňovat vidinu města jako domova. Začala jsem ji vnímat spíš jako ódu, příběh o tom, po čem člověk touží a co nemá. Jakmile jsem se potkala se Seanem, přála jsem si, aby k tomu celému nějak přispěl. Díky němu dostala melodie kouzlo i prostor." Výsledkem je skladba odrážející touhu cítit se v cizině jako doma. Jestliže je "So Wrong" možné vnímat jako chvalozpěv o ztracenému vztahu, posléze vyslaná skladba "Speculations", na níž se k ní přidává Erlend Øye, je příjemně chlácholivou baladou. Tematicky dnes DENA mluví o chytrých telefonech a jiných prostředcích, které snad člověku usnadňují život. Jejími slovy půjde o výpověď o nás, o tom, jak jsme lapeni v jedné velké textové zprávě, a současné podobě komunikace.

Ve čtvrtek 27. září, v noci před státním svátkem, čeká MeetFactory třaskavá show, jakou před čtyřmi lety poprvé zažil pražský festival United Islands. A v nově zrekonstruované továrně se budeme vlnit a třeba, jak říká jeden z komentářů pod jejím videoklipem, i rozjímat, jak může skladba pojmenovaná "So Wrong" znít tak dobře...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY