Deska a kapela s velkou budoucností

10.01.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Onset, brněnská skupina, která se loni dostala do finále soutěže Jim Beam Music, se může pochlubit vynikajícím albem "Stubborn... Fight For What You Believe!", jež natočila ve vlastní režii. Deska je to řádně tvrdá, vyrovnaná a po všech stránkách vydařená.
8/10

Onset - Stubborn... Fight For What You Believe!

Skladby: Disbelief, Scorn, Onset, Sound Of Hell, Open Us, Apollo 13, Fire, Straight Life, Awards, Symphony Of Revenge, Roswell 47, Little Assassin
Celkový čas: 34:26
Finalisté Jim Beam Music 2002, brněnští rockeři Onset, vydali v předešlém roce vlastním nákladem první plnohodnotné album "Stubborn... Fight For What You Believe!". Všech dvanáct písniček skupina pořídila ve vyhlášeném studiu Shaark a my můžeme jedině konstatovat, že pro nepočetné řady svých fanoušků připravili Onset vynikající desku, za níž by se nemuselo stydět ani lecjaké vydavatelství.

Kvalit výlisku si jsou dobře vědomi i hudebníci sami. "Myslím si, že "Stubborn" je deska, se kterou jsme jako amatérská kapela dosáhli mnohem víc, než jsme čekali," řekl MusicServeru zpěvák a kytarista Dr. Kevin. Onset určitě nepředstavují špičku originality, to ostatně také přiznávají, ale za léta existence nasbírali dost zkušeností, aby dokázali složit a následně natočit vyrovnanou kompozici. Asi nejlépe se jim dýchá na středně rychlých hardcorových tratích, v žádném případě ovšem nemáme co do činění s prorezlou úzkokolejkou. Nejvýstižnější je termín crossover, stojící na pevných HC základech. Zcela mimo realitu není ani nu-metalová inspirace, která je patrná jednak z (alespoň občas) vystupujících melodií, jednak z hip-hopových náznaků a elektronického podkladu (Onset nemají klasického baskytaristu, jeho roli zastává Tudy s basovým syntetizátorem).

Jakmile se roztočí "Stubborn" v přehrávači, vzduchem se rozproudí vibrující energie, která připomíná zlaté chvíle Disturbed, Kurtizán z 25. Avenue, Soulfly, ale třeba také starých dobrých trashových kmetů z Anthrax. Kdo poctivě poslouchá, najde si i trochu grind coru či death metalu. Onset víc než jednorázová líbivost zajímá rytmické střídání, dobře porcovaná agrese a v neposlední řadě ostré texty, v nichž se zaměřují na kritiku obecných neduhů dnešního světa a společnosti. Že předvádějí profesionálně takřka bezchybný rock, nejlépe dokládají písně "Onset", "Apollo 13", "Awards" nebo "Fire"; ani jedna ze zmíněných skladeb vám nedovolí oddechnout, nutí vás odkrývat jednotlivé vrstvy, potápět se v plynoucím toku umného, patřičně tvrdého rock’n’rolu.

Abych ale spravedlivě zhodnotil celou desku, nemohu nezmínit její nešvary. Asi největší spatřuji ve vokální rovině. Drtivá většina zpěvu se pohybuje kdesi mezi necharismatickým, afektovaným jekotem a nepříliš vyvedeným rapem. Je to škoda, protože z několika pasáží je nad slunce jasné, že Dr. Kevin a Ing. Alesch (jinak bratři Krupkovi) se dokáží doplňovat i v mnohem atraktivnějších, a přesto heavymetalových skřehotech. Nebýt "Stubborn" deska vydaná vlastním nákladem, vytknul bych také zvuk, který není vždy nejčitelnější, ale jelikož album vzniklo, jak vzniklo, nechám tuto poznámku nadále dřímat v hloubi mé hlavy.

Z Onset se tímto dílem vyklubala nadějná, perspektivní skupina, která zvládá na vysoké úrovni jak základní požadavky HC žánru, tak instrumentální dovednosti. Z její hudby sálá zkušenost, sebevědomí, nadšení a v neposlední řadě i radost. Přeji jim, aby se ke všeobecné spokojenosti vydařila jednání s případným vydavatelem, protože pevně věřím, že o této skupině ještě uslyšíme. Snad brzo!

CD k recenzi poskytla skupina Onset.

Album: Onset - Stubborn... Fight For What You Believe!
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 34:26
Skladby: Disbelief, Scorn, Onset, Sound Of Hell, Open Us, Apollo 13, Fire, Straight Life, Awards, Symphony Of Revenge, Roswell 47, Little Assassin


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY