Nové desky 35/2018 - od Troye Sivana přes Sophie Hunger po Madeleine Peyroux

04.09.2018 07:28 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hudební prázdniny definitivně skončily o pár dní dřív než ty školní. Už od pátku můžeme přivítat druhá alba Troye Sivana, Thoma Artwaye, novinku Sophie Hunger, nejen jazzovou Madeleine Peyroux či ceněné duo Big Red Machine. Countrové hvězdy zavzpomínají na Rogera Millera a představíme vám Tash Sultanu. Rockery zase jistě potěší novinky U.D.O.
Pokud se v pondělí 3. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Troye Sivan - Bloom (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / synth pop

Troye Sivan - Bloom
Australan Troye Sivan svým debutem řádně rozvířil popové vody. Tři roky stará prvotina "Blue Neighbourhood" mu přinesla řadu hudebních cen, skvěle si vedla u kritiků a poměrně slušně také v hitparádách. Není tedy divu, že jeho nástupce "Bloom" je netrpělivě očekávaný. Zpěvák na něm nabídne deset písniček, které připravoval ve spolupráci s americkým zpěvákem, který si říká Leland, s Kanaďankou Allie X, švédským producentem OzGo a jeho krajanem Oscarem Holterem, s DJem JamCity, členem The Cardigans Peterem Svenssonem či krajankou Alex Hope. Přímo za mikrofonem se pak přidali Ariana Grande a Gordi. Nahrávka je popisovaná jako Sivanovo sexuální album, temnější, kytarovější a zároveň i tanečnější. Co je na tom pravdy, můžete zjišťovat z prvních singlů, které nahrál na svůj YouTube.com profil.


U.D.O. - Steelfactory (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

U.D.O. - Steelfactory
Němečtí metaloví titání z U.D.O. v čele se zpěvákem Udem Dirkschneiderem vydávají svou novinkovou desku "Steelfactory". Jako pilotní singl vybrali kousek "Rising High" a příslušný audio klip najdete na YouTube.com. Kromě této skladby obsahuje novinka dalších čtrnáct kousků (včetně dvou digipackových bonusů). Nezapomeňte se s námi podělit o svůj názor na výše uvedený song v komentářích!


Madeleine Peyroux - Anthem (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vokální jazz / pop / americana

Madeleine Peyroux - Anthem
Americká jazzová zpěvačka Madeleine Peyroux se vrací po dvou letech od vydání alba "Secular Hymns" se svojí osmou deskou nazvanou "Anthem". Společně s obvyklým spolupracovníkem, producentem Larry Kleinem si tentokrát k přípravě alba přizvali několik různých autorů a muzikantů, kteří jim pomohli napsat třináct písniček reflektující nejen zpěvaččiny osobní zážitky z posledních let, ale i vnější události, jako třeba prezidentské volby v roce 2016. Mezi spolupracovníky naleznete například Patricka Warrena (Bonnie Raitt, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Lana Del Rey, The Red Hot Chili Peppers), Briana MacLeoda (Sara Bareilles, Leonard Cohen, Tina Turner, Ziggy Marley) a Davida Baerwalda (Joni Mitchell, Sheryl Crow). Díky tomu je "Anthem" žánrově pestřejší, než jsme byli u Madeleine Peyroux zvyklí. Vokální jazz míchá hojně se soulem, popem, americanou a dalšími styly. Okusit je můžete na VEVU zpěvačky a my jen dodáme, že album bude k dostání i na vinylu.


Steve 'N' Seagulls - Grainsville (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / rock

Steve 'N' Seagulls - Grainsville
Se třetí studiovou deskou přichází na hudební scénu formace Steve 'N' Seagulls. Nahráve předcházel pilotní singl "Panama", ve které jistě poznáte verzi klasiky Van Halen. Pokud jste na Steve 'N' Seagulls ještě nenarazili a absolutně nevíte, co od této kapely čekat, je třeba vás do jejich tvorby trošku uvést. Kapela prorazila díky bluegrassovým verzím dobře známých metalových songů. Říkáte si, jak tato směsice může znít? Uděláte nejlépe, když si tady poslechnete ukázku


Různí - King Of The Road: Tribute To Roger Miller (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Různí - King Of The Road: Tribute To Roger Miller
Je to už šestadvacet let, co zemřela americká countryová legenda Roger Miller. V roce 2015, u příležitosti padesáti let od vydání jeho nejslavnějšího singlu "King Of The Road" začala vznikat pocta jeho dílu. Přípravy se nakonec protáhly, a tak dvojalbum "King Of The Road: Tribute To Roger Miller" vychází až letos. Celkem sedmatřicet Millerových písniček nově nahráli a přezpívali například Kacey Musgraves, Cake, Eric Church, Dolly Parton, Ringo Starr, herec John Goodman, Loretta Lynn, Dwight Yoakam, Lyle Lovett, Alison Krauss, Brad Paisley, trio Willie Nelson, Kris Kristofferson & Merle Haggard a další. Kompletní seznam skladeb, včetně jejich interpretů a ukázek můžete zkoumat na stránkách Amazonu.


Nick Mason / Rick Fenn - Unattended Luggage (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: prograsivní metal

Nick Mason / Rick Fenn - Unattended Luggage
V květnu loňského roku na intimním koncertním vystoupení Nick Mason poprvé představil svou novou kapelu Nick Mason's Saucerful Of Secrets. Zároveň oznámil evropské turné. A právě při příležitosti této události vychází našlapaný komplet "Unattended Luggage". Obsahuje tři desky - jmenovitě tedy "Nick Mason's Fictitious Sports", "Profiles" a "White Of The Eye". Připomeňme, že na první ze zmíněných nahrávek - sólo debutu z roku 1981 s Masonem spolupracovali třeba Robert Wyatt nebo Carla Bley, album "Profiles" zase natočil s kytaristou Rickem Fennem z 10cc a vjednotlivých skladbách se mihnou i Maggie Reilly nebo David Gilmour. Poslední ze jmenovaných "White Of The Eye" je soundtrackem k britskému thrilleru z roku 1987, na kterém se rovněž podílel Rick Fenn.


Sophie Hunger - Molecules (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indietronica / synth pop / jazz pop

Sophie Hunger - Molecules
Tři roky od vydání posledního alba "Supermoon" potřebovala švýcarská písničkářka Sophie Hunger na přípravu toho dalšího, které nazvala "Molecules". Jedenáct písniček tentokrát natáčela s anglickým producentem Danem Careym, který v minulosti spolupracoval s Bat For Lashes, Nickem Mulveym nebo Bloc Party. Carey se postaral nejen o produkci, ale také o programování syntetizátorů. Sophie Hunger díky tomu opět více odsunula svůj jazz pop a přesunula se k synth popu a elektronice. Jak moc a zda úspěšně, můžete zjišťovat z prvních singlů na jejím YouTube.com profilu.


Big Red Machine - Big Red Machine (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: art pop

Big Red Machine - Big Red Machine
Ačkoli bude projekt Big Red Machine pro většinu čtenářů poměrně neznámým pojmem, ti zasvěcení je dopředu pasovali na jedno z nejlepších popových alb roku. Skrývají se totiž za ním Justin Vernon z Bon Iver a Aaron Dessner z The National. Jejich spolupráce započala již před deseti lety, kdy pro charitativní kompilaci na podporu boje proti AIDS nahráli stejnojmennou píseň inspirovanou neporazitelným basebalovým týmem ze Cincinnati ze sedmdesátých let. Letos se k této spolupráci vrátili a na tuto ojedinělou spolupráci navázali desítkou nových písniček, které seskládali na eponymní debut. Každá z nich pak zahrnuje nejen je samotné, ale také velké množství spolupracovníků, které našli prostřednictvím platformy People. Najdete mezi nimi například i Richarda Reeda Parryho z Arcade Fire, kytaristu Nicka Lloyda či bubeníka Jamese McAlistera. Výsledkem je tedy poměrně umělecky pojatý pop, kde se vedle kytar objevuje i elektronika poskládaná z různých klávesových zvuků, smyček, efektů elektrických kytar a přelétavých naprogramovaných i živých bicích. Stylově pak čerpali ze soulu, hip hopu, rocku a indietroniky. Lepší obrázek si uděláte prostřednictvím bandcamp profilu projektu.


Tip týdne

Alexis Ffrench - Evolution (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: současná klasická hudba

Alexis Ffrench - Evolution
Anglický skladatel a klavírista Alexis Ffrench začal s hrou na piano a především se svými vlastními improvizacemi už ve čtyřech letech, a tak není divu, že postupně prošel jedny z nejprestižnějších hudebních škol ve Velké Británii, jakými jsou Purcell School of Music, Royal Academy of Music či Guildhall School of Music and Drama. Od roku 2006 vydal několik alb, kde do současné klasické hudby přimíchává prvky roots music a r'n'b. Minulý rok si jeho talentu všimli v Sony Classical a výsledkem je deska "Evolution" s celkem dvanácti skladbami, o kterých sám Ffrench říká: "'Evolution' je inspirováno extrémy a vrozenou křehkostí lidské zkušenosti - ztrátou, láskou, zrozením, smutkem, zranitelností, triumfem a zoufalstvím, ale především schopností projít nepříjemností a vyzařovat ty nejlepší verze sebe sama.". Zda vás jeho album zaujme stejně jako nás, můžete zjišťovat na jeho VEVU.


Thom Artway - All I Know (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / folk pop

Thom Artway - All I Know
Thom Artway nemá po úspěchu debutového alba "Hadgehog" zrovna lehkou pozici. Po zisku dvou Andělů, hranosti singlu "I Have No Inspiration" a účasti na řadě českých i zahraničních festivalech je výzvou posouvat se dál. Ten posun by měl být především směrem na větší pódia a k tomu by mu měli dopomoci svižnější a energičtější skladby s větším vlivem elektroniky. Inspiraci pro ně hledal už při svém pobytu na Sumatře a také v české Rovině, nedaleko Hlásné Třebáně a své udělali i muzikanti, s nimiž na albu spolupracoval. Ve studiu ho doplnil například bubeník Roman Vícha z Toxique, klavírista Michal Šupák z Charlie Straight a také coby textař písničkář Alasdair Bouch. Coby zpívající host ho pak ve skladbě "Chasing The Wires" doplnila Lenny. Jedenáct písniček zatím na jeho YouTube.com profilu reprezentuje titulní singl.


Tash Sultana - Flow State (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: psychedelický rock / reggae rock / lo-fi

Tash Sultana - Flow State
Troye Sivan není jediným umělcem od protinožců, kterého vám dnes představíme. Tím dalším je jeho méně známá krajanka Tash Sultana, která se představuje debutovým albem "Flow State". Třiadvacetiletá muzikantka vyrůstala v Melbourne a na kytaru začala hrát už ve svých třech let. Postupem času přibírala další a další nástroje, takže aktuálně vedle kytary ovládá i saxofon, klavír, trumpetu, bicí, syntetizátory, mandolínu a syrinx. Není tedy divu, že se prezentuje jako jednočlenná hudební skupina. V Austrálii zaujala už singlem "Jungle" a posléze i předloňským EP "Notion", na nichž prezentovala svůj styl založený na kombinaci rocku, reaggae a psychedelie. Vy se s ním můžete seznámit prostřednictvím jejího YouTube.com kanálu, kde najdete k poslechu i všech třináct skladeb alba.


Bob Marley - Kaya 40 (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: reggae

Bob Marley - Kaya 40
Letos je tomu přesně sedmdesát let, co vyšlo jedno ze slavných alb Boba Marleyho "Kaya", na kterém najdete hity "Is This Love" a "Sun Is Shining". Album už má několik reedicí, ale ta letošní bude jiná nejen kulatým výročím, ale především pojetím. Slavné nahrávce se totiž dostalo nového mixu do Marleyho syna Stephena Marleyho. Titul "Kaya 40" bude dostupný jednak v digitální podobě na internetu, dále na 2CD, dvou klasických vinylech a na dvou zelených vinylech. Všechny verze nabídnou jak původní podobu alba, tak i tu letošní. Okusit je můžete v ukázkách například na Supraphonline.cz.


Dále vychází:

Artizan - Curse of the Artizan (Mystic Production)
Beyond The Black - Heart of the Hurricane (Mystic Production)
City Code - 902 (Gramo Rokkaz)
Stefflon Don - Secure (Universal)
Grant Green - 5 Original Albums (Bertus)
Jimmy Smith - 5 Original Albums (Bertus)
Jonas Zschenderlein & Alexander Von HeißEn - Pure - Works For Violin And Harpsichord By Bach, Corelli, Von Westhoff & Montanari (Sony Music)
Omnium Gatherum - The Burning Cold (Sony Music)
Pineapple Thief - Dissolution (BluRay) (Bertus)
Různí - 100 let s českou písničkou aneb populární interpreti zpívají dobové šlágry (Supraphon)
Sabaton - Coat Of Arms (re-recorded) (Mystic Production)
U.D.O. - Steelfactory (Limited Fan Box) (Mystic Production)
U.D.O. - Steelfactory (Limited) (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Bára Poláková - Ze.Mě (Supraphon)
Beyond The Black - Heart of The Hurricane (Mystic Production)
Big Red Machine - Big Red Machine (Mystic Production)
Depeche Mode - Speak & Spell - The Singles (Sony Music)
Devin Townsend - Eras - Vinyl Collection Part II (Sony Music)
Joanne Shaw Taylor - The Dirty Truth (Sony Music)
Joanne Shaw Taylor - Wild (Sony Music)
Lordi - Sexorcism (Bertus)
Maalouf Ibrahim - Live Tracks - 2006/2016 (Bertus)
Madeleine Peyroux - Anthem (Universal)
Nick Mason / Rick Fenn - Unattended Luggage (Warner Music)
Omnium Gatherum - The Burning Cold (Sony Music)
Paul Simon - One Trick Pony (Sony Music)
Paul Simon - The Rhythm Of The Saints (Sony Music)
Pet Shop Boys - Behaviour (Warner Music)
Pet Shop Boys - Bilingual (Warner Music)
Pet Shop Boys - Very (Warner Music)
Pineapple Thief - Dissolution (Bertus)
Sabaton - Coat Of Arms (re-recorded) (Mystic Production)
Sophie Hunger - Molecules (Universal)
Steve 'N' Seagulls - Grainsville (Universal)
Tash Sultana - Flow State (Sony Music)
Troye Sivan - Bloom (Universal)
U.D.O. - Steelfactory (Mystic Production)
Uriah Heep - Your Turn To Remember (Definitive Anthology) (Warner Music)

Reedice:
Abed Azrie - Mystic ()
Julio Iglesias - Julio Iglesias: The Collection (Sony Music)
Pet Shop Boys - Behaviour - Further Listening 1990-1991 (Warner Music)
Pet Shop Boys - Bilingual - Further Listening 1995-1997 (Warner Music)
Pet Shop Boys - Very - Further Listening 1992-1994 (Warner Music)
Sun Ra - Thunder Of The Gods (Bear Family Records)
The Inciters - Doing Fine ()


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY