Svartanatt na "Starry Eagle Eye" hrají hard rock par exellence, made in Sweden

29.08.2018 16:49 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Ve Švédsku mají rádi retro a pro klasický hardrockový zvuk mají nějaký zvláštní čich. Nebo talent. Jinak si nelze vysvětlit, že tak dobře fungují lehce revivalistické tendence u Ghost či mnohem výrazněji u méně proslavených Graveyard. Do této vlny se teď zařadili i Svartanatt s deskou "Starry Eagle Eye".
9/10

Svartanatt - Starry Eagle Eye

Skladby: The Children Of Revival, Wrong Side Of Town, Starry Eagle Eye, Duffer, Wolf Blues, Hit Him Down, Universe Of, The Lonesome Ranger, Black Heart
Vydáno: 2.3.2018
Celkový čas: 39 minut
Vydavatel: The Sign Records
Jejich v březnu vydané album "Starry Eagle Eye" má v sobě snad všechny esence, z kterých je klasický blues/hard rock namíchaný. Neutuchající energii, tah na branku, ostré kytarové riffy, zpěváka, který má charisma a taky smysl pro funkční melodie.

Hudba Svartanatt si půjčuje z různých zdrojů: Harmonicky se proplétající kytary ve "Starry Eagle Eye" dají vzpomenout na Thin Lizzy, "Wolf Blues" je zase klasicky střižená hard rocková bluesovka, občas zazní lehká ozvěna jižanského rocku, a jestli si skladba "Duffer" nepohrává s motivem z "Whole Lotta Love" Led Zeppelin, tak nevím.

Všechno je to ale namíchané tak umně, že při poslechu člověk nemá pocit, jako by poslouchal jakýsi mixtape sedmdesátkových rockerů slepený z úryvků známějších/povědomějších a zapadlých. Přímá citace je pro Svartanatt však příliš průhledná. Jsou mistři v napájení se z atmosféry a dobře do ní halí hudbu, která má dost svého vlastního já. Pětičlenná banda se vlastním muzicírováním hlavně dobře baví. A když se tento element podaří přenést i na posluchače, je to výhra.

Dobře - albu "Starry Eagle Eye" můžeme vyčítat jistou neoriginalitu. Pánové vaří již vyzkoušené. On ten název úvodní skladby "The Children Of Revival" nebude jen tak samoúčelný… Jejich pokrm má však tu zvláštní moc uhranout napoprvé. Ohromně totiž baví. A možná i tím objevováním drobků, které ze zaprášených elpíček ulpěly na jejich vlastní nahrávce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY