Slaves na "Acts Of Fear And Love" narazili na limity dvoučlenného ansámblu

28.08.2018 11:38 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Britským punkerům Slaves patří velký dík za to, že se jim podařilo oživit punkový žánr a dát mu odpovídající moderní háv, aniž by ztratil cokoliv ze své drzé autentičnosti. Nyní jim během tří let vychází již třetí album "Acts Of Fear And Love", kde se poprvé pokusili zaexperimentovat s vlastním zvukem.
7/10

Slaves - Acts Of Fear And Love

Skladby: The Lives They Wish They Had, Cut And Run, Bugs, Magnolia, Daddy, Chokehold, Photo Opportunity, Artificial Intelligence, Acts Of Fear And Love
Vydáno: 17.8.2018
Celkový čas: 29:39
Vydavatel: Virgin EMI Records
Album "Are You Satisfied?" byl debut jako hrom. Duo Laurie Vincent a Isaac Holman dokázalo přijít s originálním zvukem, kterému nechyběla punková syrovost, ale ani důraz na výrazné refrény. Druhá kolekce "Take Control", vydaná pouze rok po prvotině, působila jako její béčkový obraz s totožným zvukem, ale slabšími a otřepanějšími nápady. Přesto šlo o energickou a do velké míry zábavnou desku. Se třetím zářezem v diskografii přišel čas na nové pojetí autorského rukopisu. Bohužel se to neobešlo bez ztráty původního feelingu.

Hrát punk ve dvou jisté limity bohužel přináší. Už jen úspěch, který se Slaves dosud povedl, je obdivuhodný. Vždyť nechyběli na žádném významném festivalu, jejich turné i alba sklízela chválu a koncertní nasazení obou členů je přinejmenším strhující. Domácí publikum ho mohlo ochutnat zatím pouze ve festivalovém pojetí v roce 2017 na hradeckém Rock for People a letos na Colours Of Ostrava. V říjnu tohoto roku však pánové v rámci evropského turné zavítají také do Prahy, aby představili aktuální novinku "Acts Of Fear And Love".

Ta čítá pouhých devět skladeb a nutno říct, že, oproti zvyku, se vyznačuje dost kolísavou kvalitou. Hned úvodní "The Lives They Wish They Had" sice připomene nejstarší tvorbu skupiny, bohužel však bez dosavadní rafinovanosti a tolik typického momentu překvapení. Singl "Cut And Run" už zdobí onen nový háv, kterým je obestřena celá novinka. Zaujme nezvyklým vokálem i méně zuřivým tempem, naopak baví vrzavým aranžmá.

Za jednu z nejpříjemnějších pecek platí nervní "Bugs" s asi nejpunkovějším nábojem i překvapivá balada "Daddy" s doprovodným vokálem zpěvačky Ellie Rowsell z formace Wolf Alice.

Zajímavostí je také přesídlení do Belgie, kde Slaves nahrávali společně se staronovým producentem Jolyonem Thomasem. Společně vtiskli kapele nový zvuk, který se projevil zejména klidnějším, uhlazenějším pojetím, a oproti předchozím nahrávkám skladatelsky zaexperimentovali. Výsledek není špatný, ale nadšení z debutu je to tam. "Acts Of Fear And Love" je dobrá deska, ale do revoluce punku se už nezapojila.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY