Britney Spears ze sebe na "Piece Of Me Tour" dává opravdu jen kousek

11.08.2018 09:32 - Jiří Macenauer | foto: facebook interpreta

Dny, kdy se Britney Spears oháněla po novinářích deštníkem, přespávala na parkovišti nebo si holila vlasy, jsou už dávno pryč. Pop ikona, která odstartovala kariéru koncem devadesátých let, opět září. Jaká je legendární Britney ve svých šestatřiceti letech, jsme zkontrolovali v berlínské Mercedes Benz Aréně.

Live: Britney Spears

místo: Mercedes-Benz Arena, Berlín
datum: 6. srpna 2018

Britney Spears poslední čtyři roky trávila v americkém městě hříchů Las Vegas, kde v rámci rezidenční show "Piece Of Me " odehrála celkem dvě stě čtyřicet osm vystoupení. Toto angažmá jí vyneslo neuvěřitelných 137,7 milionu dolarů a kvůli obrovskému úspěchu se neustále prodlužovalo. Po čtyřech letech se však Britney a členové jejího týmu rozhodli show ukázat i zbytku světa. Během letošního léta tak zpěvačka zavítala do vybraných měst v Severní Americe, ale také v Evropě a Spojeném království.

Českým fanouškům byla nejblíže zastávka v Berlíně. Do německé metropole americká mega star odcestovala ihned poté, co odzpívala na Pride festivalu v Brightonu. Tam si bohužel stihla trhnout mírnou ostudu, když nevěděla, kde vůbec je. Než pozdravila publikum, z mikrofonu bylo slyšet, jak se ptá jednoho ze svých tanečníků: "Kde to jsme?" To se naštěstí v Berlíně nestalo! Vyprodanou Mercedes Benz Arenu, jejíž kapacita čítala kolem sedmnácti tisíc diváků, přivítala pro jistotu se slovy: "Jak se vede, Německo?"

Své největší hity dává Britney během show jeden za druhým. Až na pár výjimek zazní snad úplně všechny. Pro připomenutí některé z nich: "Oops!...I Did It Again", "…Baby One More Time", "Womanizer" nebo třeba "Toxic". Z původní rezidenční show ve Vegas se však do Evropy bohužel některé skladby nedostaly, namátkou třeba "Everytime" nebo "I Love Rock N Roll". Na druhou stranu byly do setlistu přidány jiné, které odehrány nikdy předtím nebyly. Konkrétně se jednalo o výbornou, lehce španělskou "Change Your Mind (No Seas Cortes)" a dále taneční vypalovačky "Do You Wanna Come Over? " nebo "Clumsy". Všechny tři zmíněné písně pocházejí z poslední desky "Glory", tudíž je ocení zejména zpěvaččini věrní fanoušci. Celkem vystoupení obsahuje kolem třiceti skladeb a několik krátkých intro přechodů.

Pokud jde o zmíněné věrné fanoušky, těch má Britney nespočet. To dokazuje fakt, že se za ní do Berlína rozhodly cestovat stovky lidí z různých koutů Evropy. Před skladbou "Gimme More" mají fanoušci dokonce už svůj vlastní rituál. Než se píseň rozezní, davy kříčí: "Kdo je to?" a z reproduktoru se jim následně dostává odpověď v podobě legendární fráze: "It's Britney Bitch!" Během tohoto momentu se Britney zasměje, a to zjevně upřímně od srdce. Pak už pokračuje ve své přesně plánované show, ve které si bohužel na hlubší momenty a povídání s fanoušky čas nenajde.

Tím se dostáváme k zásadnímu problému vystoupení Britney Spears. "Piece Of Me Tour" je bez diskuse skvělá a profesionální show, kterou jsou schopni sestavit nejspíš jen v Americe. Britney má ve svém týmu opravdové špičky z umělecké branže - tanečníky, o které se přetahují další popové hvězdy, výborné kulisy, lasery, konfety, všelijaká LED světla. To všechno je výtečné a krásné, ale hlavní zádrhel spočívá u samotné Britney, která očividně postrádá faktor lidskosti. Legendární blondýnka se na pódiu jeví jako umělý robot, který je nastaven tak, že si má odbýt svou devadesátiminutovou show a pak zase rychle zmizet. Songy jedou za sebou jako neběžícím páse, bez jakýchkoliv přirozených pauz. Dokonce i intro přechody jsou strašně rychlé - je až zarážející, že se Britney vůbec stíhá převléct.

Pak je tu její robotická choreografie, která je víceméně pořád stejná. Často se pohybuje sekavě - s rukama nahoru, pak zase dolů. Navíc její vypracované břišáky, podprsenka a kalhotky podporují iluzi, že jsme spíš na lekci cvičení, kde je miss Britney Spears v roli předcvičující. Jsou však i chvíle, kdy lze její tanec označit za opravdu povedený a sexy, třeba při "Breathe On Me" nebo "Touch Of My Hand".

Zmínit musím také to, že její vystoupení ani nepočítá s něčím, jako je zpěv - vše je předehrané a Britney si možná brouká jen tak něco sama pro sebe. To bych však nekritizoval, poněvadž nikdo z jejich fanoušků od ní zpěv ani nečeká. "Piece Of Me Tour" je spíš nostalgické zavzpomínání na dobu, kdy v hudbě kralovala rádoby nevinná holčička. Spousta z nás ji sledovala od chvíle, kdy triumfovala, až po chvíle, kdy byla na samotném pokraji svých sil. Britney už tak navždy bude zaškatulkovaná jako popová princezna navzdory tomu, že je dnes už dospělou ženou po třicítce a zároveň matkou dvou dětí. Přece jenom i v současnosti je stále schopna předvést velmi zábavnou show a dát nám kousek ze sebe. I když je to opravdu jenom kousek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY