Nové desky 32/2018 - od Jasona Mraze přes Death Grips po oslavu Jamese Hornera

14.08.2018 21:05 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Druhý srpnový týden nabídne o něco chudší výběr novinek, než ten předchozí. Nabídce tentokrát bude vévodit dlouho očekávaná deska Jasona Mraze, kterému bude sekundovat o něco tvrdší Miles Kane. Experimentální hip hop nabídnou jednak němečtí Death Grips a pak také nováček MIKE a dočkáme se pocty Jamesu Hornerovi.
Pokud se v pondělí 13. srpna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Jason Mraz - Know. (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock / surf pop

Jason Mraz - Know.
Na poměrně dlouhou dobu se odmlčel americký písničkář Jason Mraz. Dobu od čtyři roky starého alba "Yes!" ale vyplnil jednak světovým turné, které se zastavilo i u nás, nebo třeba hostováním na Broadway ve hře "Waitress". K tomu ovšem začal připravovat i své šesté album, jejž dostalo název "Know.", a inspiraci pro napsání desíti písniček sbíral především při své cestě po Barmě, kam se vydal už v roce 2012. Pro jejich nahrání se opět spojil s indie-folk-rockovou skupinou Raining Jane, jak je tomu už od roku 2007 a desky "We Sing. We Dance. We Steal Things.". Co se ovšem stejně tradičně mění, to jsou osoby producentů - tím letošní je méně známý Andrew Wells, který ale má na svém kontě už spolupráci s 5 Seconds Of Summer, Fall Out Boy a Bebe Rexha. Společnými silami Mrazův surf pop rock okořenili i trochou folku a country. Jak je u Jasona Mraze zvykem, nechybí na nahrávce jeden host, kterým je protentokrát Meghan Trainor. Společný duet a několik dalších písniček už sdílí na svém YouTube profilu.


Tip týdne

Miles Kane - Coup De Grace (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / glam rock / punk rock

Miles Kane - Coup De Grace
Už v roce 2011 se frontman The Last Shadow Puppets Miles Kane vydal poprvé na sólovou dráhu a na debut navázal o dva roky později následovníkem "Don't Forget Who You Are". Pak se ale vrátil zpět k práci s domovskou kapelou a podílel se na hvězdném uskupení Dr. Pepper's Jaded Hearts Club Band, takže na čas čistě sólové aktivity utlumil. Letos ovšem nazrál čas se k nim vrátit a rozhodl se natočit třetí desku, která dostala název "Coup De Grace". Při jejím skládání a nahrávání mu byl partnerem anglický muzikant Jamie T, k němuž se v jednotlivých písničkách připojila i Lana Del Rey, kolega z kapely Zach Dawes, bubeník amerických Guard Loren Humphrey a konečně Tyler Parkford z Mini Mansions. Posledním do party byl pak producent John Congleton (Brian Wilson, Marilyn Manson, Franz Ferdinand a řada dalších). Společnými silami připravili celkem deset skladeb, které oscilují mezi indie rockem, glam rockem a punkem. Zda vás zaujmou stejně jako nás, můžete zkoumat prozatím ze dvou ukázek na Kaneově YouTube.com.


Různí - James Horner - The Classics (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba / klasický crossover

Různí - James Horner - The Classics
Je to pár týdnů, co jsme si připomněli tragickou smrt hudebního skladatele Jamese Hornera, ale zároveň nyní můžeme daleko lépe a příjemněji vzpomenout na aktuální pětašedesátileté výročí jeho narození. Stane se tak prostřednictví nahrávky "James Horner - The Classics", která nabídne čtrnáct jeho skladeb v podání současných hvězd převážně z oblasti klasického crossoveru. Slavné melodie z filmů jako "Titanic", "Spiderman", "Zámotek", "Avatar", "Statečné srdce" nebo "Apollo 13" nahráli například 2Cellos, Lindsey Stirling, Tina Guo, The Piano Guy, David Elton nebo Amy Dickson. Kompletní seznam skladeb a jejich ukázky najdete například na supraphonline.cz.


Death Grips - Year Of The Snitch (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: experimentální hip hop / punk rap

Death Grips - Year Of The Snitch
S téměř dvouměsíčním zpožděním se k nám dostává šestá studiová nahrávka amerického tria Death Grips, které se tak vrací po dvou letech od desky "Bottomless Pit". Letošní novinka dostala název "Year Of The Snitch" a příznivci experimentálního hip hopu, punk rapu a hip hopové alternativy se mohou těšit na celkem třináct skladeb, které produkovali sami Zach Hill a Andy Morin. Ve studiu je doplnil australský experimentátor Lucas Abela, novozélandský režisér Andrew Adamson a baskytarista Tool Justin Chancellor. První zmínky o albu trio vypustilo již začátkem roku a v květnu přišlo hned s prvním singlem, který postupně doplnilo dalších pět kousků. Většinu z nich má už svoji podobu na YouTube.com profilu formace a my jen dodáme, že "Year Of The Snitch" sbírá především pozitivní recenze.


Bird Streets - Bird Streets (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / brit pop

Bird Streets - Bird Streets
Bird Streets je projektem multi-instrumentalisty a zpěváka Johna Brodeura, kterého mohou znát jen ti opravdu zasvěcení. Působil totiž buď sólově, nebo v méně známých kapelách jako Maggie Mayday nebo The Suggestions. Na novém projektu se nicméně setkal s producentem Jasonem Falknerem, který je díky spolupráci s Beckem, Jellyfish a především Noelem Gallagherem o hodně známější. V jedenácti písničkách na hraně indie rocku a brit popu pak přivítal ještě dva hosty, kterými jsou Miranda Lee Richards a Luther Russell. Bližší seznámení s jeho hudbou můžete podniknout na bandcamp profilu projektu.


Erra - Neon (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metalcore

Erra - Neon
Americký kvartet Erra kombinující extrémní metal se smělým smyslem pro melodii se dal dohromady před devíti lety a od té doby stihl vydat tři EP a stejný počet LP. Díky nim dostali nálepku špička celého moderního progresivního metalcore hnutí, což je staví do nezáviděníhodné pozice. Letošní čtvrtá deska s nemetalovým názvem "Neon" tak pochopitelně nese řadu očekávání a kapela se s tím vyrovnává desítkou písniček, kde vedle metalu uslyšíte fragmenty art rocku, nu-metalu, jazzu a dalších stylů. Co si pod tím představit, zjistíte na YouTube.com profilu labelu Sumerian Records, kde už najdete slušnou řádku audioukázek.


MIKE - Black Soap (EP) (Lex Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní hip hop / rap

MIKE - Black Soap (EP)
Na newyorské hip hopové scéně se v poslední době často hovoří o novém jméně - MIKE. Skrývá se za ním devatenáctiletý rapper, vlastním jménem Michael Jordan Bonema, který se v mládí odstěhoval do Londýna a nyní se vrátil zpět. Rapovat začal ve čtrnácti a díky pobytu na obou březích Atlantiku, nikoho nepřekvapí, že ho formoval nejen britský grime a interpreti jako Chance The Rapper, či King Krule, ale i americký hip hop především v podání MF DOOM. Jeho kariéra se ovšem rozjela především ve chvíli, kdy si jeho hlubokého barytonu a velmi syrového stylu s vlastními beaty na internetu všimnul Earl Sweatshirt, který se stal jeho podporovatelem a mentorem. Na svém kontě má už několik mixtapů a jedno z nich, "Black Soap", se nyní dostává i k nám. Zda vás zaujme, můžete zkoumat například na jeho bandcamp profilu.


Olga Peretyatko - The Secret Fauré: Orchestral Songs & Suites (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: opera

Olga Peretyatko - The Secret Fauré: Orchestral Songs & Suites
Osmatřicetiletá ruská sopranistka Olga Peretyatko je tak trochu ve stínu svých krajanek Anny Netrebko a Aidy Garifulliny, ovšem i rodačka z Petrohradu má na svém kontě již řadu úspěchů, včetně vystoupení před šesti sty tisíci lidmi v Paříži u příležitosti oslav dne pádu Bastily. I její nová deska je z Francií poměrně dost spjatá, a to především osobou hudebního skladatele, jehož dílo ztvárnila. Podle názvu "The Secret Fauré: Orchestral Songs & Suites" vám již musí být zřejmé, že zabrousila do díla francouzského skladatele Gabriela Fourého. Společníky jí byl Basilejský symfonický orchestr pod taktovkou Ivora Boltona a také německý tenor Benjamin Bruns společně se sborem Balthasar-Neumann-Choir. Jaké konkrétní skladby zvolila můžete společně s ukázkami zkoumat na stránkách Supraphonline.cz.


Dále vychází:

Evil Blizzard - The Worst Show on Earth (Cargo Records)
George Szell - George Szell - The Complete Album Collection (Sony Music)
Howard Arman - Rossini: Stabat Mater (Sony Music)
Rhett Walker Band - Rhett Walker Band (EP) (Sony Music)
Různí - Taneční liga 200 (Universal)
TaRanda Greene - The Healing (Sony Music)
Unanimated - Annihilation (singl) (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Ace Frehley - Bronx Boy (Bertus)
Benjamin Herman - Trouble (Dox Records )
Death Grips - Year Of The Snitch (Universal)
Elvis Presley - Where No One Stands Alone (Sony Music)
Evil Blizzard - Everybody Come To Church (Cargo Records)
Evil Blizzard - The Worst Show on Earth (Cargo Records)
Gilbert O'Sullivan - Gilbert O'Sullivan (Warner Music)
Různí - James Horner - The Classics (Sony Music)
Jason Mraz - Know (Warner Music)
MIKE - Black Soap (Lex Records)
Miles Kane - Coup De Grace (Universal)
Paul Simon - One Trick Pony (Sony Music)
Paul Simon - The Rhythm Of The Saints (Sony Music)
Teenage Fanclub - Bandwagonesque (Remastered) (Sony Music)
Teenage Fanclub - Grand Prix (Remastered) (Sony Music)
Teenage Fanclub - Howdy! (Remastered) (Sony Music)
Teenage Fanclub - Songs From Northern Britain (Remastered) (Sony Music)
Teenage Fanclub - Thirteen (Remastered) (Sony Music)

Reedice:
Elvis Presley - Where No One Stands Alone (Sony Music)
Evil Blizzard - Everybody Come To Church (Cargo Records)
Thievery Corporation - Abductions & Reconstruction (Panther)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY