Otep si na desce "Kult 45" vyřizují účty s rasisty i Trumpem

04.08.2018 15:34 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Kalifornská parta Otep metalovou scénu křižuje od roku 2000 a na kontě má osm nahrávek, včetně té aktuální "Kult 45". Ta se stala ventilem rozzuřené frontmanky Otep Shamayi, která vám během přibližně hodinky vypálí svým surovým řevem díru do hlavy. A hádejte, kdo jí leží v žaludku.
7/10

Otep - Kult 45

Skladby: Hail To The Thief, Halt Right, Molotov, Said The Snake, Undefeated, Trigger Warning, Cross Contamination, Shelter In Place, Boss, To The Gallows, Sirens Calling, Invisible People, Be Brave, Wake Up, Feral Oracle, The Tribe Speaks
Vydáno: 27.7.2018
Celkový čas: 73:34
Vydavatel: Napalm Records
Nebudeme napínat. Otep tradičně ve svých textech nešetřili politiky, světový systém, rasisty, fašisty a bůhví jaké další -isty. Novinka "Kult 45" je ovšem tímto naplněná až po okraj - středobodem jejich zuřivosti je současný americký prezident. Ten dle Shamayi může za vzestup ultrapravicových organizací v Americe a za ničení tradičních demokratických pořádků. Otep proto využili své umělecké síly a všechnu zlost vtiskli do osmé studiové desky.

Nástupce trochu nevýrazného alba "Generation Doom" se narodil v losangeleském studiu The Lair, kde kapela využila původní techniky z dob natáčení debutu "Sevas Tra", a to včetně mikrofonů. Otep tím chtěli docílit původního syrového zvuku a pravdou je, že nahrávka zní až garážově, pichlavě a neotesaně. Záměr vrátit se k původním kořenům tak v tomto případě není pouze planým plácáním do vody.

Skladatelsky je novinka nevyrovnaná. Nabízí několik velice silných kusů, především pak úvodní nu-metalem silně ovlivněnou řežbu "Halt Right" či na konci schovanou crossoverovou perlu "Invisible People", připomínající nejslavnější léta rapcoru. Velmi solidní nářez představuje slipknotovsky agresivní "Trigger Warning" a potěší i starými časy metalových devadesátek ovlivněná "Cross Contamination".

Bohužel kromě velmi solidních písni tu dostaly prostor i ty vlažnější. Tempo ztrácí zejména prostředek desky. Na jejím přelomu umístěné duo "Shelter In Place" a "Boss" sice nabídne vícero hudebních tváří kapely, ale jinak nemá příliš čím zaujmout. Za zmínku stojí snad jen rapová vložka zpěvačky Otep v písni "Boss". Slabší je i nevýrazná balada "Be Brave".

Novinka "Kult 45" je lepší než její předchůdce. Je z ní cítit snaha něco sdělit, ale také hudebně jasné směřování a obdivuhodně věrně zachycený feeling přelomu tisíciletí, který počinu dodává jistý nostalgický půvab. A ač téma boje proti americkému establishmentu, zejména pak proti Trumpovi, je z pohledu evropského posluchače už trochu neoriginální, hudebně mají Otep pořád co říct a je jedno na jakém kontinentu se jejich novinka zrovna točí v přehrávači.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY