Buddy Guy i na osmnáctém albu "The Blues Is Alive And Well" umí bluesem bavit

16.07.2018 11:03 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ze žijících bluesmanů je Buddy Guy asi tím nejhvězdnějším, lze-li to v rámci tohoto starého žánru vůbec takto nazvat. Ani ve svých jednaosmdesáti letech ale nelení a neužívá si muzikantského důchodu, naopak dál tvoří i koncertuje. S nikdy nemizejícím úsměvem na tváři letos vydal album "The Blues Is Alive And Well".
8/10

Buddy Guy - The Blues Is Alive And Well

Skladby: A Few Good Years, Guilty As Charged, Cognac, The Blues Is Alive And Well, Bad Day, Blue No More, Whiskey For Sale, You Did The Crime, Old Fashioned, When My Day Comes, Nine Below Zero, Ooh Daddy, Somebody Up There, End Of The Line, Milking Muther For Ya
Vydáno: 15.6.2018
Celkový čas: 64:11
Vydavatel: Sony Music
Buddy Guy za svůj život spolupracoval snad se všemi osobnostmi, které v hudební branži něco znamenají. Na novince tak nepřekvapí účast Micka Jaggera, Keitha Richardse nebo Jeffa Becka. Daleko překvapivějším spojením je pak hostování mladého písničkáře Jamese Baye, jehož účast na hudebně klasicky bluesové novince je příjemně osvěžující.

Album otevírá pro Guye typická skladba "A Few Good Years" s charakteristickým kytarovým popichováním a zvukovým experimentováním. Ani po tolika letech a celé řadě nahrávek nepřestává tento stařík překvapovat a objevovat nové odstíny své geniální kytary. S Jimim Hendrixem, se kterým v mládí hrával, ho stále pojí neutuchající chuť posouvat hranice. Když se pak spojí s Jeffem Beckem a Keithem Richardsem v písni "Cognac", je z toho rozhovor tří osobitých kytarových virtuosů. Zatímco Richardsova kytara je příjemně rockersky usedlá, ta Beckova je typicky futuristická a nejvíce narušuje (myšleno v dobrém) luisianskou atmosféru nahrávky. Text pak mile vzpomíná na jiného bluesmana - Muddyho Waterse: "Pokud by Muddy Waters pil tady s námi, ta láhev by byla desetkrát pryč."

Čest zazpívat si na novince legendárního bluesmana se dostala britskému hudebníkovi Jamesi Bayovi, který svůj vokál propůjčil baladě "Blue No More". Autorem tohoto sympatického duetu je alabamský populární country hudebník Jamey Johnson, který píseň napsal společně s Tomem Hambridgem, spoluautorem a producentem celé desky. To Mick Jagger okořenil poklidnou píseň "You Did The Crime" svou typickou harmonikou.

Občas si Guy na albu zakoketuje s jazzem nebo funkem, ten pravý říz mají ovšem především ty typicky bluesové pecky. Z nich vyniká sbory okořeněná "Whiskey For Sale" s až chicagsky elektrizující kytarou a cover "Nine Below Zero" z repertoáru Sonnyho Boye Williamsona, kde původní harmonikový part nahradila Guyova kytara.

Producentem novinky je Tom Hambridge, se kterým Buddy Guy spolupracuje už od skvělé desky "Skin Deep" z roku 2008. Společně už také vyhráli dvě Ceny Grammy, za počiny "Living Proof" a "Born To Play Guitar". Ty se tak přidaly k již dosavadním pěti, které Guy stihl za svou kariéru získat. Jeho bohaté sbírce cen pak vévodí i zařazení do Rokenrolové síně slávy, do které jej v roce 2005 uvedl Eric Clapton společně s B.B. Kingem.

Novinka "The Blues Is Alive And Well" je rovněž žhavým kandidátem na mnohá ocenění. Ne za zásluhy, ale za inovativní přístup, který se geniálně snoubí s klasickým duchem blues. Buddy Guy znovu potvrdil, že je stále kytarovým géniem, nápaditým instrumentalistou, který si umí se žánrem pohrát a ne ho jen donekonečna přehrávat. Českým fanouškům se navíc dostane té cti, že si vůbec poprvé tohoto usměvavého velikána budou moci poslechnout naživo, a to již letos 8. listopadu ve Velkém sále Lucerny v Praze. To je příležitost, která se neodmítá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY