O5 a Radeček - Písničkou ve filmu se nám splnil sen

26.06.2018 14:00 - Hana Bukáčková | foto: Ondřej Pýcha

Šumperské kapele O5 a Radeček se daří a má za sebou nabitý rok. Odjela dvě turné, její písnička se objevila ve filmu "Špindl" a v projektu Pomozte dětem. Nebýt skladby "Vloupám se", která prolomila její prokletí v době, kdy se jí nedařilo, možná by už nehrála. Aktuálně připravuje na podzim nové album.
Tomino, kupodivu nemáš na sobě svoji tradiční čepici, kterou jinak nosíš i v létě. Není ti v ní teplo?

Tomino: Naopak, ta čepice izoluje. Paradoxně, když máš na sobě čepici, tak ti není takové teplo. Mám ji samozřejmě tady s sebou, takže když mi bude vedro, tak si ji nasadím. (smích)

O5 a Radeček - Pomozte dětem
© facebook interpreta
Máte za sebou nabitý rok. Na jaře jste odjeli "Turné na střechách", na podzim "Rivalove tour", vaše písnička "Budu rád" se dostala do filmu "Špindl", máte společnou píseň "Dobrý zprávy" s Voxelem a ještě jste stihli udělat titulní song pro charitativní projekt Pomozte dětem. Na co jste nejvíc pyšní?

Tomino: Jsme pyšní na to, že jsme ten šílený rok dali. Byla to divoká sezóna, spousta koncertů, dvě turné.

Ondra: "Turné na střechách" bylo super a jsme rádi, že jsme takovou blbost vlastně vymysleli. Chodilo dost lidí a koncerty měly specifickou atmosféru. Písničkou ve filmu se nám splnil sen. Vždy jsme si říkali, že by bylo hezký sedět v kině a slyšet z plátna svůj song. Pomozte dětem byla krásná spolupráce se skvělými lidmi. Kolem toho se rozjel zajímavý kolotoč včetně toho, kdy jsme byli navštívit nemocné umírající děti, což v nás nechalo hodně silných dojmů.

O5 a Radeček

Kapela z jesenického podhůří O5 a Radeček existuje ve stejné sestavě od roku 1994. V roce 1997 založili její členové časopis "Zámeček" pro opuštěné děti v dětských domovech, který vydávají dodnes. Skupina má na svém kontě pět studiových alb, naposledy vydala "Best Of" před třemi roky. Rozhlasovým éterem dodnes znějí hity "Praha", "Vloupám se", "Máš mě na svědomí", "Zůstaň", "Kristián" či "Dobrý zprávy" s Voxelem. Radečci za sebou mají dvě "Turné na střechách" a píseň "Budu rád" ve filmu "Špindl". Momentálně dokončují album "Dobrý zprávy" a chystají se na akustické turné s UDG.

Jak se vlastně přihodí, že váš song se objeví ve filmu?

Ondra: Stalo se to náhodou. Seděl jsem s kluky z našeho vydavatelství BrainZone v hospodě a jim akorát zavolal režisér, jestli nemají někoho, kdo má novou písničku, která by se do filmu hodila. Tak jsem jim řekl, ať použijí tu naši. Režisér za pět minut odpověděl, že super a že ji tam chce. Pak jsme na to zapomněli, protože jsem se opil a už jsem si nevzpomněl, co vše se během večera odehrálo, ani režisér se pak neozval. Najednou, za tři čtvrtě roku, nám začaly chodit SMSky od přátel, že máme písničku ve filmu. Vůbec jsme o tom nevěděli, a tak jsme si mysleli, že nám kecají.

A byli jste se přesvědčit v kině, že nekecali? A jak se vám film líbil?

Tomino: Nám se celkem líbil.

Ondra: Myslím si právě, že to bude fajn komedie, kterou budou každé Vánoce dávat. Byli bychom rádi, kdybychom dostali ještě nějakou šanci. Rádi bychom složili hudbu k celému filmu.

K filmu vznikl i nový klip, který je trailerem. Tomino, není ti líto, že se původní snímek, kde jsi obnažený upozadil?

Tomino: Samozřejmě mně to je líto, protože v tom původním videu je vidět moje tělo v celé své kráse. Makal jsem na něm celý život a chtěl jsem ho prodat. (smích) Ale jestli to někomu nevadí, tak mojí ženě. (smích)

O5 a Radeček - Turné na střechách, Kotva, Praha, 25.5.2017
© Marek Holoubek
Bude někdy ještě "Turné na střechách"? Vloni jste říkali, že z toho nechcete udělat nucenou tradici.

Tomino: Napadá nás to. Nevím, jestli příští rok, nebo tomu dáme delší čas. Teď jsme si chtěli po jarním a podzimním turné na jaře odpočinout a ne dělat něco na sílu. Ale bylo to tak krásný, že na to rádi vzpomínáme a budeme to chtít zažít ještě jednou.

Jak vlastně během "Rivalové tour" dopadlo vaše soupeření s UDG a Pokáčem o to, kdo bude mít více fanoušků s merchem?

Ondra: Prohráli jsme, protože jsme debilové. Vyjeli jsme na turné a zjistili jsme, že nemáme CD, bestofky a další věci, a teprve před předposledním koncertem nám vše poslali z výroby, kde jsme to honem nechávali dodělat. Takže jsme to moc nevychytali. (smích)

Tomino: Obhájili jsme si prohru tím, že fungujeme dvacet let a že kdo chtěl, tak už si všechno nakoupil. Kdežto Pokáč je dva roky na scéně, tak jeho fanoušci právě musí vše teprve nakoupit. (smích)

O5 a Radeček
© Ondřej Pýcha
Nově máte náramky s úryvky písní. Co na nich je napsáno?

Tomino: Máme zatím dva. Z "Prahy" úryvek "Jen tři slova: Lásko, chci tě" a z "Vloupám se" "A já ťa v hlave mám".

Jakou část textu některé z vlastních songů máte vy nejraději?

"Nám stačí jenom málo." Tento verš zpíváme v písni "Ripápá", kterou končíme každý koncert. A celkem to vystihuje naši kapelu.

O5 a Radeček - koncert
© facebook interpreta
Ve spolupráci s Voxelem jste udělali společnou písničku "Dobrý zprávy". Jakou dobrou zprávu jste slyšeli naposled?

Ondra: Písničkou jsme chtěli upozornit, že je tolik dobrých zpráv a lidi se mají dobře, jen si to neuvědomují a spíš si na něco stěžují. Dobrou zprávou dnes například bylo, že když jsme jeli na rozhovory sem do Prahy, byl ve vlaku jídelák a tam čepovali vychlazenou Plzeň. (smích)

Tomino: V tomto jsem trochu schizofrenní, kdy dobrá zpráva je zároveň blbou, například že naši hokejisti vypadli z mistrovství světa ve čtvrtfinále, což byla blbá zpráva, ale zároveň dobrá, protože jsme v sobotu, kdy se mělo hrát semifinále, měli dva koncerty. Takto lidi aspoň přišli na koncert a nám nevadilo, že bychom hokejové semifinále neviděli. (smích)

Ondra: Tak je to se vším, nic není černobílé, protože jak jsem říkal, že dobrá zpráva je, že měli dneska ve vlaku Plzeň, tak zároveň je to i blbá zpráva, protože jsme jich vypili hodně. (smích)

Proč jste do klipu ke zmíněnému songu zakomponovali prasátko, pro videa poměrně neobvyklé zvíře?

Ondra: Nejdřív nás napadlo, že by holka ztratila pudla a my ho tam honili, ale pak nám to přišlo moc obyčejné. V té době jsme zahlídli článek, že bohaté paničky chovají doma prasátka. Tak jsme pudlíka vyměnili za prasátko.

Proč jste klip točili v Praze, když jste s Voxelem z Moravy?

Ondra: Bylo to nejjednodušší kvůli štábu, my sedneme do dodávky a dopravíme se sem za pár korun.

Tomino: Kdybychom věděli, jaká bude cesta s prasátkem, tak necháme radši přijet štáb na Moravu. (smích)

Ondra: Ono moc nechodí na benzínkách na záchod, ale spíš chodí v autě na záchod. (smích)

O5 a Radeček
© Ondřej Pýcha
Co se s ním pak stalo?

Tomino: Žije. (smích) Holka, která nám ho půjčila, nás přišla nedávno na koncert pozdravit i s Wiliamem - tak se to prase jmenuje.

Ke klipu jste udělali i speciální web. Nenapadá mě, že by někdo něco takového udělal.

Ondra: Mohlo to být vychytanější. Když jsme byli na rozhovoru v Óčku, moderátoři nám radili, co tam máme ještě vychytat, aby to mladí více hashtagovali. Ale jak teď budeme vydávat novou desku, která se bude jmenovat taky "Dobrý zprávy", tak můžeme zapracovat i na tomhle webu.

O5 a Radeček - rozhovor
© Marek Holoubek
Před časem jste se zařekli, že už žádnou desku nevydáte a zaměříte se na singly. Co ta změna?

Tomino: Oslovilo nás naše vydavatelství a v tu chvíli jsme si uvědomili, že máme hodně rozdělaných písniček a ještě víc udělaných.

Můžete prozradit pár dalších věcí k připravované desce?

Tomino: Bude obsahovat asi jedenáct písní. Už jsme totiž upustili od dob, kdy jsme měli 16 písní a neuměli si vybrat. Deska vyjde v září a produkovat ji budou na půl Honza Balcárek (Light & Love) a Armin Effenberg.

Všimla jsem si, že na Facebooku máte vtipný cover sami sebe "Loupám se", která je vzhledem k ročnímu období velmi aktuální, s vtipným dovětkem: "Sdílejte video a zachraňte svým přátelům holou kůži."

Ondra: Stejně jako na náš název je i na tuto píseň hodně parodií. Nabízelo se udělat si sami ze sebe srandu.

Tomino: Vzniklo to, když jsem byl s bráchou na dovolené. Byla all inclusive, tak se není čemu divit, že nás na konci dne napadaly takovéto voloviny.

Dočetla jsem se, že kdyby nepřišel hit "Vloupám se", tak bys to, Tomino, v kapele zabalil. Je to tak?

Tomino: Přiznám se, že mě to už nebavilo. Popularita šla dolů, časy, ve kterých nás pořadatelé dávali na akcích, taky nebyly dobrý, hráli jsme na začátcích festivalů, kdy nebyli ještě ani lidi, na plakátech jsme byli napsaní pidi písmem… a celkově to šlo z kopce. "Vloupám se" to prolomilo a od té doby naši kapelu potkává jedna radost za druhou.

S Márií jste měli v plánu duet i na novou desku...

Ondra: Měli jsme ho v plánu, ale kvůli časovému vytížení Márie, kdy jsme chtěli, aby si svůj part napsala sama, k tomu nedojde a písnička s největší pravděpodobností vypadne i z připravovaného alba.

O5 a Radeček
© facebook interpreta
Příští rok budete mít výročí 25 let ve stejné sestavě. Máte recept na to, jak to vydržet?

Tomino: Odbourali jsme zimní hraní, odpočineme si od sebe, hrajeme, kdy chceme, protože nejsme na hraní finančně závislí, baví nás to a vždy se pak těšíme na sezónu. Je to jako se ženskou, hádáte se a vyčítáte si věci prvních pár let, ale po 25 letech už spolu buď jste, nebo nejste, ale rozhodně si už nenadáváte a nesnažíte se navzájem převychovat.

Ve spolupráci s rádiem Haná jste v talentové soutěži hledali tak trochu své nástupce. Jak to dopadlo?

Ondra: Nečekali jsme tak velký zájem ze stran kapel, do hlasování se pak zapojilo hodně lidí. Skupiny byly na velmi dobré úrovni a progresivní v klipech, v profi fotkách. Zvítězila parta Hranice z Hranic na Moravě, které pomůžeme a vezmeme je s sebou.

O5 a Radeček
© facebook interpreta
Co dalšího máte v plánu?

Ondra: Na podzim pojedeme s UDG akustické turné, kdy UDG pojedou poprvé akusticky v souvislosti s vydáním DVD koncertu z Óčka. Tím, že už máme za sebou několik akustických turné, pojedeme s nimi na další. Ještě před vydáním desky plánujeme vypustit singl "Sex ve sprše", o kterém tak trochu sníme. (smích)

Tomino: Co se týká klipové podoby tohoto singlu, název si o to přímo říká. (smích)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY