A zlatou medaili za skvělé popové album získává Kylie Minogue a její "Golden"

09.04.2018 13:41 - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Jedna z nesympatičtějších zpěvaček světového showbyznysu Kylie Minogue již za pár měsíců oslaví své padesáté narozeniny. Ačkoliv by se věk dámy neměl křičet nahlas, Kylie se ke kulatým narozeninám postavila s hrdostí a obdarovala se deskou "Golden", dost možná rovnou nejlepším popovým počinem letošního roku.
9/10

Kylie Minogue - Golden

Skladby: Dancing, Stop Me from Falling, Golden, A Lifetime To Repair, Sincerely Yours, One Last Kiss, Live a Little, Shelby 68, Radio On, L.O.V.E, Raining Glitter, Music's Too Sad Without You (with Jack Savoretti)
Vydáno: 06.04.2018
Celkový čas: 40:33
Vydavatel: Warner Music
Kylie Minogue už dávno neurčuje podobu hudebního světa a její nová tvorba vzbuzuje vášně hlavně u fanoušků. Naštěstí jich má po celém světě dost na to, aby si stále mohla tvořit hudbu především pro svou radost a pro radost těch sta tisíců věrných. Po příjemném osvěžení v podobě vánoční desky si začala plánovat budoucnost s urostlým snoubencem Joshuou Sashem. Pohádka se šťastným koncem jí však bohužel opět nevyšla, a bulvární plátky tak získaly další žhavé téma na titulní stránky. Po těžkých rozchodech člověk často stojí před otázkou, co dál. Umělci na to mají jasnou odpověď: "Vyzpívat se z toho!"

Hlavním tématem Kyliiných desek byly vždy především různé podoby lásky. Zpěvačka si pohodlně seděla na trůnu bohyně lásky a svůdně vábila své budoucí milence, partnery nebo rovnou ženichy. Muži jí to opláceli jedním zklamáním za druhým, ale ona stále naivně věřila na šťastné konce. Předchozí studiovka "Kiss Me Once" byla právě další zpovědí o touhách a vášních, a i když se jednalo o výborný počin, samotný úspěch nesplnil očekávání. Kolekce se nesetkala s prodejními úspěchy, o čemž svědčí i doprovodné turné, na němž z dvaceti šesti skladeb hrála jen pět z nového alba. Zbytek byl neprávem hozen přes palubu potápějící se lodi.

Novinka "Golden" je tematicky úplným opakem. Kylie už neslibuje jemné dotyky a vášnivé polibky. Dává chlapům najevo, že se kvůli nim nebude donekonečna trápit. Přiznává, že věci prostě někdy nevyjdou tak, jak by chtěla, a prohlašuje, že už nebude jen tou naivní slečinkou s růžovými brýlemi na nose. Zní to jako všechny desky jiných popových zpěvaček, ale v tvorbě australské divy se jedná o docela velký krok jiným směrem.

Podobně je na tom i hudební stránka. Na první poslech je jasné, že se Kylie veze na aktuální vlně kralujícího country stylu. Do amerického venkova dávno zavítala například Lady Gaga, Miley Cyrus, Justin Timberlake a ještě dřív i Madonna. Ale ti svoji tvorbu překopali kvůli country žánru od základů. Kylie si jen vypůjčila několik prvků, které přizpůsobila své řeči. Označení Dolly Parton na tanečním parketu tu sedí do puntíku. Každá skladba začíná vybrnkáváním klasické kytary, kterou občas doprovodí banjo. Tím celá kolekce získává jednotný a charakteristický zvuk.

Pilotní singl "Dancing" skvěle nastartuje hyper pozitivní vibrace, které během následujících čtyřiceti minut nehodlají polevit. Refrén je jednoduchý, ale skvěle zapamatovatelný a hlavně chytlavý, což na popové scéně začíná být silně nedostatkové zboží. Podobně je na tom i následující "Stop Me from Falling", která by se hodila i jako letní hymna fotbalových mistrovství (Shakira získává silnou konkurentku). Pomyslný trojlístek pak doplňuje "A Lifetime To Repair". Poněkud upištěný refrén přebije nálož tanečního beatu, která donutí vyskočit ze židle.

Na disco parkety zve "Raining Glitter", která dává vzpomenout na dobu zvonových kalhot a skupinu Bee Gees. "Live a Little" zase připomene zlatou éru hitů Katy Perry a titulní "Golden" si rovnou vypůjčuje jedny z nejslavnějších westernových tónů z filmu "Hodný, zlý a ošklivý". Skvělá je například i střednětempá "Shelby 68", která vybízí k tomu sednout do auta a vyjet si na projížďku americkým venkovem.

I když většina skladeb je jasnými tanečními vypalovačkami, své místo si našly i dvě balady. Novinky "Radio On" a duet s folkovým zpěvákem Jackem Sacorettim "Music's Too Sad Without You" mohou být velmi silnými kandidátkami na pozici další ikonické pomalé skladby zpěvaččina repertoáru.

Deluxe edice

V opravdu štědré nabídce různých edic desky "Golden" (kazeta, průhledný vinyl, černý vinyl, picture vinyl) najdeme i deluxe edici, která poslech doplní o další čtyři skladby. Často se stává, že to nejlepší je schované právě tam, a ani zde tomu není jinak. Song "Lost Without You" patří k jedné z nejlepších skladeb Kylie za posledních deset let. Mix syntetizátorů z 80. let v kombinaci s jasnou odpovědí na nedávné vztahové záležitosti si již teď u fanoušků získává velkou oblibu. Píseň "Rollin'" je zase mladší sestřičkou singlu "Dancing" a zbylé "Every Little Part of Me" a "Low Blow" jsou dalšími skotačivými přírůstky v již dobře rozjetém rychlíku.

Kylie Minogue si ke svým narozeninám napsala milou terapii, která jí pomohla dostat se z těžkých chvil osobního života. Poprvé se se svými splíny rozhodla podělit i s fanoušky, a my se tak můžeme těšit z čistokrevného popu, který určují především chytlavé refrény s údernými country kytarovými riffy. V tomto případě to k radosti z hudby nádherně stačí. A pokud patříte mezi fanoušky, kterým doma na poličce také sedí několik desítek singlů, alb a vinylů, není tu vůbec co řešit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY