Ceny Anděl ovládli J.A.R. s deskou "Eskalace dobra"

20.03.2018 23:28 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Hudební Ceny Anděl za rok 2017 mají své majitele. V pražském Foru Karlín se tentokrát mluvilo jen hodně málo. Snad ani nebylo třeba hlavního moderátora. Libor Bouček se prakticky nedostal ke slovu. Celá akce nabrala hned od začátku obrovský spád a za osmdesát minut bylo po všem.

Překvapivě nedošlo k žádným excesům ani slovním výpadům, kontroverzní témata zůstala valnou většinu pořadu zcela stranou a hlavní byla hudba. Ceny Anděl získaly zcela novou tvář, o výsledky se postarala nově složená akademie. Ta rozhodla, že nejúspěšnějším interpretem loňského roku byla kapela J.A.R., která proměnila tři ze čtyř nominací.

Dalším členem Síně slávy se stal písničkář Vladimír Merta, který jako jediný byl adresný a využil svého času a produkce k tomu, aby řekl, co si o současném politickém dění doma i ve světě myslí. "Jsou i andělé svržení z nebe. Mně je dobře na zemi, akorát jsem dostal černou pásku a pochopil jsem, že doba je zlá," řekl Merta, a aby bylo úplně jasno, uvedl, že Putin, Babiš a Zeman jsou právě ti padlí andělé.

J.A.R. vydali loni desku "Eskalace dobra". Hodně je překvapilo vítězství v kategorii Skladba roku, protože "Zhublas" považovali za blbost, složenou ve dvě ráno. Zároveň je to však i skladba, která má být poctou všem plnoštíhlým ženám, které kluci z J.A.R. milují. Kategorie Zpevačka a Zpěvák roku byly nahrazeny Interpretem a Interpretkou roku. Ceny si rozdělili Debbi a David Stypka. Objevem roku se stali Mirai s deskou "Konnichiwa". Nejlepší videoklip má Bára Poláková k písni "Po válce" z chystané nové desky.

Jelikož byly letos Ceny Anděl poprvé předávány kompletně ve všech kategoriích, dostalo se i na ty žánrové. Ty byly sloučeny do čtyř okruhů a z nich porota vybrala jako Nejlepší alternativní album "Saffron Hills" od Kalle. Elektroniku opanovali Fiordmoss s deskou "Kingdom Come". Folk ovládl projekt Beránci a vlci, nejlepší jazzovou desku natočil Jaromír Honzák pod názvem "Early Music".

K nejemotivnějším okamžikům předávání patřilo vystoupení Anny K. s Kühnovým dětským sborem a také vzdání pocty folkovému bardovi Wabimu Daňkovi. Jeho patrně největší hit "Rosa na kolejích" zazpívalo Ďáblovo stádo ve speciální sestavě i s Ivanem Hlasem, Petrem Bende, Terezou Černochovou, Františkem Černým a Karlem Holasem.

Ceny Anděl za rok 2017:

Album: J.A.R. - Eskalace dobra
Skladba: J.A.R. - Zhublas
Skupina: J.A.R. - Eskalace dobra
Sólový intepret: David Stypka - Neboj
Sólová interpretka: Debbi
Objev: Mirai - Konnichiwa
Videoklip: Barbora Poláková - Po válce
Alternativa: Kalle - Saffron Hills
Elektronika: Fiordmoss - Kingdom Come
Folk: Beránci a vlci - Beránci a vlci
Jazz: Jaromír Honzák - Early Music



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY