Parov Stelar Band pokořil v Česku další arénu

11.03.2018 12:05 - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Parov Stelar se na aktuální desce "The Burning Spider" už nespokojil pouze se swingovými a charlestonovými klasikami, ale sáhl i do pokladnice bluesové muziky. Reakcí se sice bál, fanoušci mu to ale zbaštili i s navijákem. A do holešovické haly dorazili v hojném počtu.

Live: Parov Stelar

místo: Tipsport aréna, Praha
datum: 10. března 2018
support: DJ Biodan
Fotogalerie

Parov Stelar, Tipsport aréna, Praha, 10.3.2018
© Marie Strnadová
"Electroswing vznikl tak, že se mi zasekla deska," prohlásil před časem v jednom rozhovoru Marcus Füreder, kterého celá Evropa zná pod pseudonymem Parov Stelar. Byl to on, kdo své producentské pokusy a sólové hraní před časem povýšil na plnohodnotnou kapelu a se zpěvačkou Cleo Panther vytrvalým koncertováním a propůjčováním písniček do reklam postupně nabíral další a další publikum. Dnes už je Parov Stelar Band, jak bývá formace občas označována, kolosem, který nejen v České republice může hrát i třikrát ročně a stejně na něj lidi vždycky přijdou.

Holešovická Tipsport arena byla s výjimkou horních tribun zaplněná až po okraj, a jakmile se ze scény odporoučel DJ Biodan, začala bouřit. Za pultíkem schovaný ředitel projektu roztancovával své příznivce pomocí chytlavě vysamplovaných podkladů, do nichž bubeník, kytarista a tři členové dechové sekce přidávali živočišný, živý zvuk.

Kabaretní vystupování boky kroutící a dlouhé nohy na odiv dávající zpěvačky Cleo Panther vystupující v šatech s mašlí a rudém klobouku bylo takřka k nerozeznání od všech předchozích zastávek skupiny v České republice, jakkoliv se ústřední postava sestavy v rozhovorech zaklínala tím, že tentokrát bude zase všechno jinak.

Parov Stelar, Tipsport aréna, Praha, 10.3.2018
© Marie Strnadová
Setlist se sice proměnil a občasné žánrové úkroky stranou místy nabídl, bohužel ale na zadumanější a melancholičtější části repertoáru opět nedošlo a i mezi novějšími věcmi jako například "Step Two" ze stále ještě poslední desky "The Burning Spider" se stále sahalo spíše po optimistických a vesměs v jedné rovině jdoucích kouscích.

Ne že by to však nějak zásadně vadilo. Všechny velké hity typu "Booty Swing", "Clap Your Hands", "All Night", "Catgroove" a další publikum patřičně roztancovaly a po přiblížení vztahu kapely k naší zemi ("Čechy máme rádi, pracují pro nás jako naši řidiči i bedňáci!") se na malý moment s akustickou kytarou a pozounem zpomalilo a na nepatrný okamžik se ocitovalo i "19-2000" od Gorillaz.

Parov Stelar, Tipsport aréna, Praha, 10.3.2018
© Marie Strnadová
Pokud jste si dosud lámali hlavu, čím to je, že se kapele tak daří, tak je to právě ta schopnost donutit i lidi na tribunách rozhýbat boky a na nic nemyslet. Jakkoliv tedy koncert mnoho nového nenabídl, dá se očekávat, že až se k nám rakouská senzace se svým turné k další nové desce, z níž už 16. března vyjde singl "Taking Over", vrátí, bude mít pod pódiem zase plno. Jen by možná stálo za to pouvažovat nad tím, co udělat se šatnami v Tipsport aréně. Strávit po koncertě v hale ještě další hodinu kvůli nekonečné frontě na bundu opravdu nemá s návštěvnickým komfortem nic společného.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY