Kytarista Judas Priest Glenn Tipton trpí Parkinsonovou chorobou

13.02.2018 18:28 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Měsíc a kousek zbývá do vydání novinkového alba heavy metalových veteránů Judas Priest, které nese název "Firepower", a kapela před nadcházejícím turné, které nemine ani Českou republiku, musí řešit, co bude dál. Kytaristovi Glennu Tiptonovi byla totiž diagnostikována Parkinsonova choroba ve vyšším stadiu. Tipton s nemocí bojuje již deset let. Uskupení kolem Roba Halforda se tak po sedmi letech bude muset vyrovnat s další překážkou, kdy v roce 2011 odešel ze skupiny zakládající člen a kytarista K. K. Downing, jehož nahradil Ritchie Faulkner.

Tipton, který nastoupil do kapely v roce 1974 a objevil se již na debutovém albu "Rocka Rolla", je považován za jednoho z nejlepších heavymetalových rychlopalných hráčů na strunné nástroje. Jeho onemocnění mu však již nedovolí hrát složitější party, a dál tak nemůže se skupinou pokračovat. Jeho úlohu při živých vystoupeních převezme Andy Sneap, který se skupinou již dříve vystupoval.

Samotný kytarista přináší svým fanouškům naději tím, že nevylučuje svou účast na koncertech. "Chci, aby všichni věděli, že je pro mne důležité, aby turné Judas Priest pokračovalo, a že neopouštím skupinu," napsal v souvislosti s uveřejněním dat šňůry na podporu jejich nadcházejícího alba. "Jen se prostě změnila moje role. Nevylučuju šanci jít na jeviště, když se budu cítit schopný vypustit nějakou vypalovačku od Priest!" Nezbývá než věřit a doufat, že se tento výjimečný hráč na pódia vrátí a se skupinou ještě vystoupí.

Nové, v pořadí již osmnácté album skupiny vychází 9. března a turné k němu startuje o čtyři dny později v USA. Česká zastávka v Plzni je naplánovaná na 12. června, kde vystoupí tato legenda společně s Megadeth.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY