Deset jmen, kolem kterých se budou točit letošní Grammy

24.01.2018 18:15 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Jubilejní 60. ročník Grammy Awards pozná své vítěze v noci z 28. na 29. ledna našeho času v New Yorku. Pokud vám nevadí, že budete v práci či ve škole malátní, přímý přenos nabídne v pondělí v půl druhé ráno ČT art. Představme si favority letošního klání. Nezapomeňte hlasovat v anketách, komu byste přáli výhru.

Jay-Z

Pokud jde o Grammy, s manželkou Beyoncé by si Jay-Z mohl klidně otevřít muzeum. Sám jich už nasbíral jednadvacet, Honey Bey ještě o jednu víc. Letos však může Shawn Corey Carter domácí skóre nejen vyrovnat, ale dokonce má šanci svou ženu výrazně předstihnout. Porota mu totiž dala hned osm nominačních příležitostí. V počtu želízek v ohni tak ostřílený rapper dokonce předčil svého mladšího kolegu Kendricka Lamara, kterému se po oslavných recenzích jeho desky "DAMN." věřilo ještě o kousek víc. Osmačtyřicetiletý hiphopový velikán se uchází o gramofónky ve všech hlavních kategoriích, Albem roku se může stát jeho "4:44", titulní skladba aspiruje na Song roku a do souboje o Nahrávku roku se zapojí se "Story Of O.J." Zajímavostí je, že v jednom případě může vyhrát společně s Beyoncé a skladbou "Family Feud".

ANKETA
Kdo by měl podle vás vyhrát Grammy v kategorii Album roku?






Podívat se na výsledky


Kendrick Lamar

Vypadá to, že Kendrick Lamar je přesně ten typ umělce, který ať vydá cokoliv, snese se na něj chvála. Samých nadšených reakcí se dočkal už s minulou řadovkou "To Pimp A Butterfly" a to samé si zopakoval s loňskou novinkou "DAMN.". Stejně jako před dvěma lety je z toho i tentokrát nominace v nejostřeji sledované kategorii Album roku. Zatímco tehdy coby největší favorit neuspěl a cena putovala do rukou Taylor Swift, letos je jeho největším vyzyvatelem žánrový kolega Jay-Z. Vyhlášení se tak snadno může změnit v bitvu o rapového krále. Celkem má Kendrick sedm nominací, nejvíc se skladbou "HUMBLE.", potenciálním Songem roku, Nejlepším rapovým songem, Nejlepším rapovým výkonem i Nejlepším hudebním videem. Sedmička je zřejmě jeho šťastné číslo, stejný počet gramofónků už má totiž doma ve vitríně. Na ceremoniálu Lamar také vystoupí.

ANKETA
Kdo by měl podle vás vyhrát Grammy v kategorii Song roku?






Podívat se na výsledky


Bruno Mars

Nominován je celkem šestkrát, komerčně velmi úspěšné album "24K Magic" a jeho titulní písnička mohou uspět v kategoriích Album roku, potažmo Nahrávka roku. Potenciálním Songem roku je hitovka "That's What I Like". Zbylé příležitosti posbíral Mars v r'n'b kategoriích. V minulosti se sice zpěvák v nominacích objevoval často, většinou se mu ale nedařilo je proměňovat. Na pět jeho vítězství připadá šestnáct neúspěchů. Během předávání Bruno Mars vystoupí společně s Cardi B, fanouškům předvedou svůj aktuální hit "Finesse".

ANKETA
Kdo by měl podle vás vyhrát Grammy v kategorii Nahrávka roku?






Podívat se na výsledky


Childish Gambino

Čtyřiatřicetiletý Childish Gambino sice není žádný nováček, na rozdíl od dalších favoritů letošního udílení si ho ale porota v tak výrazném měřítku všimla poprvé. Dosud měl na kontě pouze dvě neproměněné nominace z roku 2015, letos však dostal hned pět šancí. Podobně jako výše uvedení konkurenti aspiruje na hlavní ocenění Album ("Awaken, My Love!") a Nahrávka roku ("Redbone"). Další nominace získal v r'n'b a urban kategoriích. Možná není mezi hlavními adepty nadcházejících Grammy zmiňován tak hlasitě jako Jay-Z, Lamar nebo Mars, třeba bude ale právě on černým koněm. Také Donald Glower předvede své umění i naživo.


Khalid

Úplným nováčkem je teprve devatenáctiletý Khalid. Loni vydané album "American Teen" ho poslalo na čtvrté místo americké hitparády a později mu zajistilo i pět nominací na Grammy. Z jeho pohledu bude nejpečlivěji sledované klání to o Nejlepšího nového interpreta, kde patří k favoritům. Živě se představí ve společném čísle (čísle opravdu doslova) "1-800-273-8255" s Logicem a Alessiou Carou. Pikantní je, že právě Cara patří k jeho soupeřům ve zmíněné nováčkovské kategorii. Pozor, nepleťte si ho s DJem Khaledem, který na Grammy také vystoupí, a to spolu s Rihannou a Brysonem Tillerem.

ANKETA
Kdo by měl podle vás vyhrát Grammy v kategorii Nejlepší nový interpret?






Podívat se na výsledky


SZA

Pokračujeme v představování nejžhavějších nových jmen. Pětkrát do boje o cenu zasáhne i sedmadvacetiletá SZA, která loni debutovala všeobecně velmi dobře přijatým albem "CTRL". Například magazín Time ho ve své výroční anketě označil za desku roku. Vedle souboje s dalšími nováčky v kategorii Nejlepší nový interpret usiluje SZA o úspěch i v sekcích r'n'b a urban. A navrch byla pořadateli oslovena, aby na vyhlášení v newyorské Madison Square Garden zazpívala.


Alessia Cara

A do třetice všeho nového. Jednadvacetiletá Kanaďanka Alessia Cara sice svou dosud jedinou desku "Know-It-All" vydala už v roce 2015, loni se ale připomněla především úspěšnými spolupracemi. Jednou z nich byla "1-800-273-8255" s Logicem a Khalidem, která aspiruje na Song roku i Nejlepší hudební video, tou druhou zase spojení se Zeddem. Píseň "Stay" najdeme ve výběru kategorie Nejlepší popový výkon dua nebo skupiny.


Ed Sheeran

Ed Sheeran patří spíš ke zklamaným z nominačního kola. V minulých letech totiž platilo, že masivní komerční úspěch byl takřka jistou zárukou, že se interpret prosadí i v rámci Grammy. Vždyť například Album roku v posledních dvou letech vyhrály Adele ("25") a Taylor Swift ("1989"). V tomto kontextu působí pouhé dvě Sheeranovy nominace jako neúspěch. Stále se však s britským zrzkem musí počítat, v kategoriích Nejlepší popové zpívané album a Nejlepší popový sólový výkon budou jeho počiny "Divide" a "Shape Of You" jistě vystrkovat drápky. Připomeňme, že ani v minulosti Edovi porota moc nepřála, vystavit si zatím může jen dva pozlacené gramofónky získané před dvěma lety.

ANKETA
Kdo by měl podle vás vyhrát Grammy v kategorii Nejlepší popové zpívané album?







Podívat se na výsledky


Lady Gaga

Zpočátku to vypadalo, že pro country podobu Lady Gaga nebudou mít fanoušci velké pochopení, vystoupení na Super Bowlu a úspěch singlu "Million Reasons" ale nakonec vnímání "Joanne" zcela změnilo. Dvě nominace na Grammy jsou toho důkazem. Gaga, která na udílení rovněž zazpívá, může svou dosavadní sbírku šesti gramofónků rozšířit v kategoriích Nejlepší popové zpívané album ("Joanne") a Nejlepší popový sólový výkon ("Million Reasons"). K jejím soupeřům patří v obou případech vedle Sheerana třeba i comebackující Kesha, takže výsledky budou jistě napínavé.

ANKETA
Kdo by mě podle vás vyhrát Grammy v kategorii Nejlepší popový sólový výkon?






Podívat se na výsledky


Luis Fonsi & Daddy Yankee

Dříve měly Grammy pověst ocenění, které jde výhradně po kvalitě, nikoliv po hitparádové slávě. V posledních letech už to ale tolik neplatí. Jak jinak si vysvětlit tři nominace pro letní tancovačku "Despacito"? Luis Fonsi a Daddy Yankee, kterým v nominované verzi asistuje ještě Justin Bieber, se ucházejí o vítězství v následujících kategoriích: Nahrávka roku, Song roku a Nejlepší popový výkon dua nebo skupiny. Uvidíme, jak moc podlehne akademie síle skoro pěti miliard zhlédnutí. "Despacito" každopádně zazní i naživo.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY