Drahocenné kovy Helenky Vondráčkové

19.12.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Pokud máte za sebou už pěkně dlouhou kariéru, která je právě velmi napumpovaná a jste hodně "in", proč nevydat kompilaci, která navazuje na jinou, která se také povedla. Pokud zatím tápete, mluvím o Heleně Vondráčkové. Minulý výběr "Zlatá Helena" se prodával vskutku dobře a úspěchy alb "Vodopád" a "Helena 2002" také mluví za sebe, proto tu je výběr "Platinová Helena".
7/10

Helena Vondráčková - Platinová Helena

Skladby: Sundej kravatu, Déja vu (duet s Martinem Maxou), Neuč slunce hřát, Dlouhá noc, To tehdy padal déšť, Tam, kde jsi ty, Bulhaři (s J.A.R.), Sprint, Ještě světu šanci dej, Svaly, Je to malý svět, Vzhůru k výškám, To je štěstí, Každá trampota má svou mez (duet s Jiřím Kornem), Tanečnice Kitty, Když zabloudíš, tak zavolej, Znala panna pána (duet s Václavem Neckářem), Fanfán, Archiméde, Pátá, Směs písní (Rytmus, Kam zmizel ten starý song, Pátá, Archiméde, Málo mám lásky tvé, Lásko má, já stůňu, Růže kvetou dál, Múzy, Léto je léto, Sblížení)
Celkový čas: 73:40
Vydavatel: Universal
Pokud se někdy budu ohlížet zpět a bude mi třeba o nějakých třicet let více a budu si chtít pustit nějakou starší českou "klasiku", určitě si vzpomenu na Helenku Vondráčkovou. Stálice českého popu, která se občas koukne i do jiných hudebních proudů, má právě pěkně našlápnutou popularitu, spousty hitů, desky se výtečně prodávají. Prodej reedic desek Heleny Vondráčkové, které nevznikají pro nic za nic, také nevázne. Úspěch výběru "Zlatá Helena" připravil pozici, aby mohla vyjít další kompilace. Helena Vondráčková má hitů, které by naplnily možná i pět disků, pod vánočním stromkem však na vás může vykouknout dvojka, tedy "Platinová Helena".

Pilotní singl "Sundej kravatu", který celou kolekci otevírá, představuje Helenu Vondráčkovou ve velmi slušivém popovém kabátku, který jí může leckterá mladší kolegyně z branže jen závidět. Je to hitová tutovka, která boduje v hitparádách a je často k slyšení na mnoha frekvencích. Druhá novinka a duet s Martinem Maxou "Déja vu" si v kvalitě s předchozím kouskem mohou podat ruce, ty dva hlasy k sobě jdou. Poslední dvě řadové desky "Vodopád" a "Helena 2002" jsou zde následně připomenuty a hity jako "Neuč slunce hřát", "Dlouhá noc" nebo "To tehdy padal déšť" neztratily nic ze svého lesku úspěchu. Na "platinové" Helence Vondráčkové jsou i další hosté. "Bulháři", to je hit J.A.R., na němž královna českého popu hostovala. Dále tu máme duety s Jirkou Kornem "Každá trampota má svou mez" a někdejším kolegou z Golden Kids Vaškem Neckářem "Znala panna pána".

"Platinová Helena" je plná velkých hitů, které se nesmazatelně zapsaly zlatým (nebo platinovým?) písmem do věčně zeleného fondu české pop music. Kdo by si nevybavil "Sprint", "Ještě světu šanci dej", "Je to malý svět", "To je štěstí", "Když zabloudíš, tak mi zavolej" nebo "Pátá". Dále zde nechybí druhý zástupce z komedie století "S Tebou mě baví svět" - "Vzhůru k výškám", tato kompilace je prostě nabitá k prasknutí. Závěrečná rekapitulace, tedy "Směs písní" je již jen milým bonusem.

Helena Vondráčková má prostě velkou pokladnici hitů a sem tam pro nějakou tu kompilaci nějaké vypustí, aby vás potěšily. "Platinová Helena" je dobře udělaným výběrem. K úplné dokonalosti chybí už jen málo, a to pohlídat si úroveň jednotlivých nahrávek, aby prostě všechny skladby hrály ve stejné úrovni hlasitosti. "Platinová Helena" tedy může být dalším z mnoha příjemných vánočních dárků. Před svátky ještě čeká společné turné s Karlem Gottem a pak možná hurá do studia a chystat další řadovou desku, to však bude již překvapení v Novém roce. Helena Vondráčková je hvězdou, která bude zářit nejenom na tom blížícím se Vánočním nebi.

PS: O booklet se postaraly dva složené plakáty (každý z jedné strany), takže si jej můžete pověsit na zeď.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY