Nové desky 3/2018 - od Fall Out Boy přes Glena Hansarda po Mandrage

23.01.2018 08:15 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tentokrát si přijdou na své především milovníci kytar a rocku, kteří se mohou těšit na Joea Perryho, Black Rebel Motorcycle Club, Of Mice & Men a částečně i Fall Out Boy. Rockery pak doplňují folkaři Glen Hansard, First Aid Kit a Bahamas, čeští Mandrage, countryová Caitlyn Smith nebo jazzmani Chick Corea a Steve Gadd.
Pokud se v pondělí 22. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Fall Out Boy - Mania (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Fall Out Boy - Mania
Američtí Fall Out Boy dle vlastních slov potřebovali po vydání "American Beauty/American Psycho" tvrdý restart, který vymaže jak 'vyrovnávací paměť', tak i pevné disky. Nakonec se tento úkon protáhl o něco déle, než očekávala i samotná formace. Původně byla jejich sedmá deska ohlášená na půlku září, ale kapela sama usoudila, že desítka nových skladeb ještě není dostatečně připravená, takže si fanoušci museli počkat o půl roku déle. Stejně jako už několik předchozích alb i tentokrát s kvartetem natáčel producent Butch Walker, ke kterému se dále přidal Jesse Shatkin (Linkin Park, Kelly Clarkson), Illangelo (The Weeknd), Jonny Coffer (Rag'n'Bone Man, Emeli Sandé) a Dave Sardy (OK Go, Wolfmother, Marilyn Manson). Jak dopadl výsledek, zjistíte poslechem několika ukázek na YouTube.com profilu kapely. My pouze doplníme, že album seženete i na vinylu.


Mandrage - Po půlnoci (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Mandrage - Po půlnoci
Mandrage se vrací po posledních dvou albech k rockovým kořenům. Jejich novinka se pyšní titulem "Po půlnoci" s třináctkou chytlavých kousků. Kapela se také vydává na koncertní turné, jež startuje 2. února velkolepou show v pražském Foru Karlín. Poté se formace podívá do Liberce, Pardubic, Brna, Ostravy, Plzně a do Českých Budějovic. Na nových písních se podíleli všichni hudebníci. Dvanáct autorských novinek doplňuje cover od Zuby nehty "Mladí sráči v nás". Mix a mastering dostali na starost Ecson Waldes a Lukáš Martínek. "Deska měla původně vyjít na podzim loňského roku, ale řadu věcí jsme předělávali, čímž jsme ztratili spoustu času. Nakonec se nám nepodařilo album dokončit ani za pět minut dvanáct, hotové bylo spíš nějakou tu chvíli po dvanácté. Nicméně jsme toho názoru, že je lepší vydat skvělou desku po půlnoci než polotovar před polednem," vysvětluje duše formace Pepa Bolan i název novinky.


Glen Hansard - Between Two Shores (DayAfter)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie folk / folk

Glen Hansard - Between Two Shores
Glen Hansard stále nechává u ledu své The Frames a pokračuje v nahrávání sólových desek. Ta třetí v pořadí dostala název "Between Two Shores" a desítka písniček, které na albu najdete, není zase tak nová, jak by se mohlo zdát. Irský písničkář je totiž nahrál už před pěti lety během amerického turné ke svému sólovému debutu. Tehdy si v Chicagu na pár dní zamluvil Loft studio kapely Wilco a poté na tuhle epizodu víceméně zapomněl. Vloni si na ni vzpomněl jeden z jeho blízkých přátel a spolupracovníků, a když si nahrávku poslechl, zjistil, že sice texty bude nutné přepracovat, ale hudba je velmi dobrá. Výsledkem je tedy album, jehož ukázky uslyšíte na stránkách britského Amazonu, a pokud se vám zalíbí, můžete najít i verzi na vinylu. Naživo si Glena budete moci poslechnout při jeho koncertních zastávkách v Praze a Brně.


Joe Perry - Sweetzerland Manifesto (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Joe Perry - Sweetzerland Manifesto
Kytarista Joe Perry patří právě k těm hudebníkům, kteří raději přidají, než aby víc zvolnili - úměrně ke svému věku. Ačkoliv ho v roce 2016 potkal kolaps přímo na scéně, s ještě větší chutí se pustil do nahrávání svého nového bluesrockového počinu "Sweetzerland Manifesto". Čeká na vás deset skladeb, ve kterých uslyšíte také trojici hostujících zpěváků, která čítá Robina Zandera z Cheap Trick, Terryho Reida a Davida Johansena. Ten dříve působil v New York Dolls. Ukázky najdete na rvm.pm.


Chick Corea/Steve Gadd - Chinese Butterfly (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Chick Corea/Steve Gadd - Chinese Butterfly
Ačkoli legendární jazzový klavírista a vibrafonista Chick Corea a neméně proslavený bubeník Steve Gadd spolu koncertují už více než padesát let, dosud nikdy spolu nenatočili žádné album. Tento hřích nyní konečně napravili - připravili nahrávku s názvem "Chinese Butterfly". Mezi osmičkou skladeb, které společně s Gaddovým bandem nahráli, najdete jejich vlastní kusy, předělávku kompozice Johna McLaughlina nebo coververzi "Return To Forever", kde si zahostoval zpěvák Earth, Wind & Fire Philip Bailey, známý z hitu Phila Collinse "Easy Lover". Vedle něj na desce uslyšíte i saxofonistu Steva Wilsona, kytaristu Lionela Louekeho, kontrabasistu Carlitose Del Puerto a perkusistu Luisita Quintera. Krátké ukázky jsou ke slyšení na Supraphonline.cz.


Magnum - Lost on the Road to Eternity (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Magnum  Lost on the Road to Eternity
Britská hardrocková formace Magnum přichází na trh s jubilejní dvacátou nahrávkou "Lost On The Road To Eternity". V jedenácti nových skladbách uslyšíte kromě fenomenálního hlasu frontmana Boba Catleyho také hostujícího Tobiase Sammeta, který půjčil svůj vokál rovnou titulní písni. Pilotním singlem se stala skladba "Without Love", ke které vznikl i videoklip. Najdete ho na YouTube.com. Naživo si nové písně budete moct poslechnout 10. dubna v pražském klubu Nová Chmelnice.


Jeezy - Pressure (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop

Jeezy - Pressure
Americký rapper Jeezy, který ještě před pár lety vystupoval jako Young X, na sklonku loňského roku stihl vydat své osmé řadové album "Pressure". K nám se dostává se zpožděním, a tak už vám můžeme prozradit, že třináctce písniček se nedaří tolik jako v případě předchůdců. Šesté místo v Americe je určitě zklamáním a je otázkou, zda je příčinou vánoční čas, nebo relativně málo prověřený producentský tým, kde jsou nejznámějšími jmény Frank Dukes a Vinylz. To samé ale neplatí o hostech, mezi kterými najdete interprety jako Kendrick Lamar, J. Cole, 2 Chainz, Puff Daddy, Kodak Black, Trey Songz, Rick Ross, Wizkid nebo Tee Grizzley. Jak bude působit na vás, zjistíte poslechem ukázek na Jeezyho VEVU.


Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: psychedelický rock

Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures
S novinkou Black Rebel Motocycle Club otitulovanou názvem "Wrong Creatures" kapele významně pomohl Nick Launay. Jeho pomoc si vyžádali také třeba Arcade Fire nebo Nick Cave. Z rádií můžete znát skladbu "Little Thing Gone Wild" opatřenou i videoklipem YouTube.com.. Muzikanti slibovali velký návrat ke kořenům, jestli to tak skutečně je, můžete posoudit sami. A nezapomeňte nám svůj názor napsat do komentářů.


First Aid Kit - Ruins (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country folk

First Aid Kit - Ruins
Ačkoli duo First Aid Kit pochází ze Švédska, vybudovalo si za svoji osmiletou kariéru velmi dobrou pozici nejen v Evropě, ale především i v Austrálii a ve Spojených státech. Je to zapříčiněné především stylem, do kterého se Johanna a Klara Söderbergovy pustily. Kombinují totiž folk a country společně s indie a americanou. Uvidí se, jak se na jejich pozici podepsala poměrně dlouhá, čtyřletá pauza mezi třetí deskou "Stay Gold" a aktuální novinkou "Ruins". Dámy na ni zařadily celkem devět písní a čtyři z nich sdílejí už v různé podobě na svém VEVU. Pokud se vám zalíbí, můžete hledat i verzi na vinylu.


Black Label Society - Grimmest Hits (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Black Label Society - Grimmest Hits
Nová deska rockerů z Black Label Society dostala do kolébky název "Grimmest Hits". Pyšní se pořadovým číslem deset a obsahuje dvanáct kousků. Jednou z nich je i "Room Of Nightmares", ke které vzniklo i video. Můžete se na něj podívat na YouTube.com, a jak se vám líbí, nám napište do komentářů pod článkem. My už jen dodáme, že po vydání se kapela chce vydat na koncertní turné, kde nové písně předvede v celé kráse.


Bahamas - Earthtones (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk

Bahamas - Earthtones
Afieho Jurvanena, který vystupuje pod pseudonymem Bahamas, mohli čeští hudební fanoušci zaregistrovat nejen díky jeho předchozím třem deskám, ale především coby předskokana amerických The Lumineers. Na jeho čtvrté album "Earthtones" si ale museli příznivci počkat o něco déle, než byli zvyklí. Příprava jedenácti písniček mu zabrala tři a půl roku, a zda fanoušky opět zaujme jeho folk, do kterého zakomponoval i odkazy na r'n'b a Prince, mohou zjišťovat na jeho VEVU.


Of Mice & Men - Defy (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metal

Of Mice & Men - Defy
Of Mice & Men se za dobu své existence stali nezapomenutelným pojmem na poli rockové a metalové scény. Na kontě mají čtyři studiové desky a pátá s titulem "Defy" ještě voní novotou. Produkci alba dostal na starost Howard Benson, známý ze spolupráce s My Chemical Romance nebo Papa Roach a P.O.D. Osazenstvo kapely slibuje rychlé a tvrdé album, které jistě předčí očekávání fanoušků. Posuďte ostatně sami a poslechněte si ukázky všech skladeb na stránkách internetového obchodu Amazon.com.


Caitlyn Smith - Starfire (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country / současný poprock

Caitlyn Smith - Starfire
Jednatřicetiletá Caitlyn Smith z Cannon Falls v Minnesotě vydala svůj debut už v roce 2001 coby patnáctiletá písničkářka, ovšem výrazněji na sebe upozornila až před šesti lety, kdy začala psát písničky pro takové hvězdy, jakou jsou třeba Rascal Flatts, Garth Brooks, Lady Antebellum, Meghan Trainor nebo Kenny Rodgers a Dolly Parton. Není divu, že v květnu 2016 ji Rolling Stone zařadil mezi countryové nováčky, které potřebujete znát. Nyní je tu s albem "Starfire", které teprve bude považované za její právoplatný debut. Jeho dvanáct písniček ovšem rozhodně nepatří do čistokrevného country a spíš jej míchá se současným poprockem. Koneckonců posuďte sami - na jejím VEVU je ke slyšení hned několik jejích písniček.


Tip týdne

David Greilsammer - Sounds Of Transformation (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba / jazz

David Greilsammer - Sounds Of Transformation
Izraelský pianista David Greilsammer začal hru na klavír studovat v rodné zemi v šesti letech, ovšem krátce po výkonu povinné vojenské služby odešel na slavný Juliard, kde ke klavíru přidal ještě dirigentství. Debutoval v roce 2010 a poté se rozjela jeho kariéra vedoucí až k řízení orchestru Geneva Camerata. Má na svém kontě několik alb a nyní přidává další s názvem "Sounds Of Transformation", na kterém se svým orchestrem představuje unikátní fúzi barokní hudby a jazzu. Na desce se dále podílel i jazzový klavírista Yaron Herman a bubeník Ziv Ravitz s nimiž zpracovával skladby autorů, jako jsou Ravel, Lully, Purcell, Ives, Rameau, Marais, Massimo Pinca či Jonathan Keren. Bližší seznámení s tímto neobvyklým spojením realizujte například v e-shopu Presto Classical .


Moon Taxi - Let The Record Play (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Moon Taxi - Let The Record Play
Americký kvintet Moon Taxi sice pochází z Nashvillu v Tennessee, zcela výjimečně se však netěšte na country, ale spíš na pop rock. Kapela existuje již od roku 2006, na svém kontě má už čtyři studiová alba s tím, že se v minulosti muzikanti věnovali spíš alternativnímu rocku a indie rocku. Novinka "Let The Record Play", která přichází po více než dvou letech od čtyřky "Daybreaker", je ovšem jakousi novou kapitolou formace, která do deseti skladeb daleko více implementovala popové prvky. Nový výsledný zvuk tak první ohlasy přirovnávají například k Maroon 5. Koneckonců posuďte sami na jejich VEVU.


The Legendary Tigerman - Misfit (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues rock / indie rock

The Legendary Tigerman - Misfit
Portugalští umělci se do našich končin dostávají spíše výjimečně, a tak je příjemnou změnou vám představit nové album "Misfit" Paula Furtada, který si již řadu let říká The Legendary Tigerman. Tento bluesový muzikant, který dlouhou dobu vystupoval pouze sám s kytarou a harmonikou, pro novinku připravil celkem patnáct skladeb, včetně čtyř 'Misfit Ballads'. Nahrával je ve studiích Rancho De La Luna v kalifornském Joshua Tree a na produkci se podílel i Johnny Hostile, známý ze spolupráce s The Savages a John & Jehn. První ukázky uslyšíte na stránkách francouzského Amazonu.


Helena Vondráčková - Já půjdu dál (Live 70) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / střední proud

Helena Vondráčková - Já půjdu dál
Ještě před tím, než Helena Vondráčková vystoupila v sobotu v pražské O2 areně, stačila svým příznivcům nadělit koncertní záznam "Já půjdu dál (Live 70)". Byl pořízený v dubnu letošního roku na koncertě v brněnském Boby centru, kde po jejím boku vystoupili také Leona Machálková, Jitka Zelenková, Jan Cina a skupina Fragile. Vedle největších hitů zpěvačky zazněly i nové písničky z loňského alba "Dávno vím svý". Záznam bude k dispozici jak v audio podobě na CD, tak i v té vizuální na DVD. Poměrně dlouhý sampler najdete na YouTube.com profilu zpěvačky.


Martinů Voices - Bohuslav Martinů. Madrigaly (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasický komorní zpěv

Martinů Voices - Bohuslav Martinů. Madrigaly
Madrigaly jsou čtyř až šestihlasé vokální nebo později vokálně instrumentální formy komorní světské hudby, a ačkoli Bohuslav Martinů nebyl 'sborový' skladatel, sborový zpěv miloval a také jej komponoval a inspiraci pro něj čerpal především z lidové hudby. Právě těmto jeho skladbám se na aktuální nahrávce věnují Martinů Voices, kteří tak shrnuli veškerou jeho komorní sborovou tvorbu na jedno album. Celkem jich zde najdete šest a vy se s nimi můžete blíže seznámit na stránkách vydavatelství Supraphon.


Dále vychází:

Albert Guinovart - Albert Guinovart: Nocturne (Sony Music)
Alexandre Tharaud / Jean-Guihen Queyras - Brahms - Cello Sonatas / Hungarian Dances (Warner Music)
Arkona - Khram (Mystic Production)
Bach - Goldberg Variations (Warner Music)
Benet Casablancas - Benet Casablancas: The Art Of Ensemble (Sony Music)
Black Veil Brides - Vale (Universal)
Ensemble Berlin Prag - Zelenka, J. D. Triosonáty Zwv 181 (Supraphon)
Ghost - Ceremony And Devotion (Universal)
Gwen Cresens - Piazzolla / Galliano - Concertos For Badoneon & Accordion (Warner Music)
Harte Worte - So Weir Uns Kennt (Bertus)
John Williams - John Williams Conductor (Sony Music)
Moreau / Kadouch - Franck / Strohl / Poulenc / La Tombelle (Warner Music)
Perfect Beings - Vier (Sony Music)
Persephone - Perle (Mystic Production)
Různí - Beat (Al)Boom 1968-1970 (Supraphon)
Různí - Pro zamilované (Universal)
Temnein - White Stained Inferno (Mystic Production)
Unantastbar - Leben,lieben,leiden (Mystic Production)
Vivaldi Metal Project - The Extended Sessions (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Alan Parsons Project - Tales Of Mystery And... (Universal)
Arcade Fire - Creature Comfort (Sony Music)
Arcade Fire - Put Your Money On Me (Sony Music)
Black Label Society - Grimmest Hits (Universal)
Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures (Mystic Production)
Black Veil Brides - Vale (Universal)
Fall Out Boy - Mania (Universal)
First Aid Kit - Ruins (Sony Music)
Fleetwood Mac - Fleetwood Mac (Warner Music)
Ghost - Ceremony And Devotion (Universal)
Harte Worte - So Weir Uns Kennt (Bertus)
Joe Perry - Sweetzerland Manifesto (Bertus)
John Coltrane - Chasing Trane (soundtrack) (Universal)
Magnum - Lost on the Road to Eternity (Mystic Production)
Moon Taxi - Let The Record Play (Sony Music)
P!nk - Can't Take Me Home (Sony Music)
P!nk - M!ssundaztood (Sony Music)
P!nk - Try This (Sony Music)
Perfect Beings - Vier (Sony Music)
Ringo Starr - Goodnight Vienna (Universal)
Ringo Starr - Ringo (Universal)
Různí - Beatline 1967-1969 (Supraphon)
Různí - Stranger Things: Music From The Netflix Original Series (Sony Music)
The Legendary Tigerman - Misfit (Sony Music)
Thelonious Monk - In Action (Universal)
Thelonious Monk/John Coltrane - At Carnegie Hall (Universal)

Reedice:
Fleetwood Mac - Fleetwood Mac (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY