Budou všichni ladit Supporty?

09.12.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Pražská rocková skupina Support Lesbiens se zpěvákem Kryštofem Michalem připravila nové album. Jmenuje se "Tune Da Radio" a opět na něm naleznete spolehlivou porci příjemné, melodické, pop-rockové muziky. A i když zpívají anglicky, zalíbili se nejen spoustě posluchačů, ale i (některým) rozhlasovým dramaturgům. Více v recenzi.
8/10

Support Lesbiens - Tune Da Radio

Skladby: Intro, Tune Da Radio, Sweet Little Something, Too Late My Son, Let's Dance, Nodding, Feel U, In Da Yard, About The Joy, Looking For Myself, So Deep In, Wareligion, Gotta Get Home, M.F.Stealing, Fisherman's Friend Remix
Celkový čas: 50:39
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Mnohokrát jsem se setkal s lidmi, kteří Supportům spílali do dezertérů, měkoušů, komerčních vypočítavců, to všechno kvůli jejich alespoň pro někoho dosti radikální změně hudebního směřování. Z výstavních princů české hardrockové scény se během čtyř odpočinkových let vyklubala zklidněná, takřka popová partička. A ne každý tento zlom přijal za sobě vlastní. Nicméně slova o prodejích mluví jasně - Support Lesbiens prodali desky "Regeneration?" přes osm tisíc kusů, což je důkaz úspěchu. Tečka!

Novinka "Tune Da Radio" je logickým pokračováním předešlého kotouče. Skupina se tentokrát nechala více inspirovat moderními zvuky, které staví album do popovějšího, tak trochu tanečnějšího světla. Písnička "Tune Da Radio" stojí na skoro junglovém spodku, v "Let’s Dance" (když pomineme název) krom rozličných syntetických písklat zazní "daftpunkový" vokál, "Feel U" zase jakoby z oka vypadla Mobymu. Support Lesbiens ale nezapomněli ani na HC kořeny z první poloviny devadesátých let - písně "Wareligion" a "M.F.Stealing", okořeněné tvrdými, prubířskými riffy a vyšperkované hip-hopovými náznaky, dávají tušit, že v srdcích Hynka Tomana, Michala Kryštofa a Yardy Helešice stále buší něco z mladické naštvanosti.

Celkově je "Tune Da Radio" velice dobře poslouchatelným, vstřícným kouskem, který obsahuje hned několik potencionálních hitů. Vedle relativně úspěšného singlu "In Da Yard" jsou to "Sweet Little Something" (k této skladbě se bude točit klip), rytmicky frázovaná "Too Late My Son" nebo funky-beatová "About The Joy". Sami hudebníci v jednom z rozhovorů uznali, že "Tune Da Radio" je posluchačsky ještě přístupnější deskou, než byla "Regeneration?". Album je to písničkovější v mezích rozhlasového chápání, protože krom dvou pecek jsou to všechno nekonfliktní, melodické, pohodové songy, jež by mohla rádia z partesu začít omílat. Těžko říct, jestli se tak ale stane.

Ač se to říká recenzentovi těžko, téhle desce se nedá v podstatě nic vytknout. Support Lesbiens jsou skuteční profesionálové a z "Tune Da Radio" je to cítit na sto mil. Za poslední dva a půl roku se skupina perfektně vyhrála a sehrála, na chytlavé melodie měli štěstí odjakživa. Teď se k tomu přidala technologická hýblátka, která kapele umožňují zvukově okrášlit jinak příjemný popík. V jedné věci musí být jasno - Support Lesbiens neobjevili Ameriku, ani nerozluštili princip perpeta mobile! "Pouze" natočili další povedenou desku, která si snadno najde adekvátní, několikatisícové publikum. Řečeno jinými slovy - Supporti udělali maximum pro to, aby se dostali ještě výš v mainstreamové hierarchii, aniž by se přitom zaprodali čistě komerčnímu mamonu. A dobře se to potom poslouchá!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY