Odpojení A-ha během letního slunovratu vzkřísili kapelu

22.11.2017 09:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Fanoušci norského popového tria A-ha mají jistě radost z toho, že jejich oblíbená kapela stále žije. Navíc se už několikáté znovuzrození skupiny událo s vydáním akustického koncertu "MTV Unplugged - Summer Solstice", který hudbě A-ha mimořádně sluší.
9/10

A-ha - MTV Unplugged - Summer Solstice

Skladby: This Is Our Home, Lifelines, I've Been Losing You, Analogue (All I Want), The Sun Always Shines On TV, A Break In The Clouds, Foot Of The Mountain, Stay On These Roads, This Alone Is Love, Over The Treetops, Forever Not Yours, Sox Of The Fox, Scoundrel Days, The Killing Moon, Summer Moved On, Memorial Beach, Living A Boy's Adventure Tale, Manhattan Skyline, The Living Daylights, Hunting High And Low, Take On Me
Vydáno: 06.10.2017
Celkový čas: 113:51
Vydavatel: Universal
Restart oblíbeného formátu odpojených koncertů pod hlavičkou "MTV Unplugged" znamenal příležitost i pro A-ha, kapelu zrozenou a proslavenou v době syntezátorového popu 80. let minulého století. Byla to příležitost ukázat, zda a jak v obnažené podobě obstojí hudba norské trojice, kterou si stále naprostá většina posluchačů spojuje s průlomovým hitem "Take On Me".

Právě tato píseň, obvykle poslední položka koncertů A-ha, se během koncertu "MTV Unplugged - Summer Solstice" dočkala asi nejradikálnější změny - z rozjuchaného popového hitu s typickým klávesovým motivem se stala krásná srdceryvná balada. Není divu, že si přítomní fanoušci (pouhých 250 šťastlivců z celého světa, kteří před natáčením museli odevzdat své mobily) utírali slzy dojetí.

A-ha během bezmála dvouhodinového koncertu (obvykle bývají koncerty "MTV Unplugged" kratší) nehráli jen největší hity v nových úpravách, nýbrž vytáhli ze svého katalogu rarity typu "This Alone Is Love" a "Over The Treetops". Přidali také dvě skvělé novinky (Magneho "This Is Our Home" a Paulovu "A Break In The Clouds"), které skvěle zapadly do setlistu. Zajímavostí je něco jako vlastní cover skladby "Sox Of The Fox", původně písně "The Vacant" z tvorby kapely Bridges, v níž působili Paul a Magne ještě před A-ha a také pomoc několika překvapivých hostů: mladých zpěvaček Lissie, Ingrid Helene Håvik i veteránů Iana McCullocha z Echo and the Bunnymen a báječné Alison Moyet.

Obrovský kredit na vyznění koncertu má producent Lars Horntveth, který písničky aranžoval do nových úprav a sám během vystoupení obsluhoval hned několik nástrojů - krásným příkladem je sametový zvuk skladby "Living A Boy's Adventure Tale". Díky nástrojovému obsazení, v němž nechybí smyčce, dechy i méně obvyklé nástroje klávesové, písničky získaly úplně nový život. A také jednotnou tvář nezatíženou dobovým zvukem původní nahrávky: je jedno, zda je to skladba stará třicet let nebo naprostá novinka.

Podtitul "Summer Solstice" (Letní slunovrat) se samozřejmě váže k času, kdy byl koncert nahráván. Konec června na odlehlém norském ostrůvku Giske (zde proběhly dva natáčecí dny) však není běžný začátek léta - v tomto období je zde polární den, kdy si užijete až dvacet hodin denního světla v kuse. Genius loci ostrova má jistě svůj podíl na čerstvém zvuku alba.

Toto "MTV Unplugged" opět ukázalo, co se očekává od akustických koncertů: sílu písniček oproštěných od nánosů elektroniky nebo vrstev zkreslených kytar. Tady se nedá nic ošvindlovat. Mortenův hlas si přímo říká o obnaženou interpretaci písniček, které jsou prostě skvěle napsané. Navíc, tato nová forma práce donutila trojici starých přátel opět společně sednout nad svou tvorbou, rozebrat ji a nahrát tak, aby byla čerstvá a přitom neztratila svého původního ducha. To se na "Summer Solstice" podařilo dokonale.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY