Exkluzívní tančírna od Kruder & Dorfmeister v Praze

19.11.2017 12:39 - Radka Kellnerová | foto: facebook interpreta

Den před státním svátkem poctilo Roxy svou návštěvou rakouské duo Kruder & Dorfmeister. Ani pozdní půlnoční start čtyřhodinového setu neodradil fanoušky této kultovní dvojice, jež svými kompilacemi v devadesátých letech nastavila tvorbě IDM a mixování vysokou laťku.

Live: Kruder & Dorfmeister in session

místo: Roxy, Praha
datum: 16. listopadu 2017
support: Akira, DJ Manio

Příjemně zaplněný sál při mém příchodu už vařil pod taktovkou DJe Akiry. Tento Karlovarský rodák hrál velmi dobře, svůj set naladil na jemnější strunu a předpřipravil uvolněnou atmosféru pro nástup Kruder & Dorfmeistera. Entuziasmus a věk publika dával tušit, že přišli opravdu ti skalní, jež na této legendární dvojce vyrostli v pubertě.

Roxy ale pořád trápí ty samé neduhy, a tak první dojem při vstupu byl zoufalý nedostatek kyslíku a strašné vedro. Asi jsem i zapomněla na zvyky taneční parties, ale to velké množství opilých a čímkoliv ovlivněných lidí, neurvale strkajících a přepadávajících přes tanečníky, mě lehce tepalo s žilkou. Nicméně s postupem času se nejhrubší zrno odfiltrovalo a na place zavládla spokojená nálada zrovna ve chvíli, kdy nastoupily hlavní hvězdy.

Peter Kruder a Richard Dorfmeister plynule navázali na Akiru a hnedka z úvodu vybalili staré dobré pecky z "The K&D Sessions" jako "Rollin’ on Chrome" a moji léta oblíbenou předělávku Depeche Mode "Useless". Všechno bylo s náramným povděkem přijato. Období starých hitů však netrvalo dlouho, vedení se ujal Peter Kruder a party se posunula do jednodušší, čistě taneční tek-house roviny.

Po zhruba hodině a půl si laptopové žezlo přebral Richard Dorfmeister a zvuk zase zjemnil do etno-downtempa, zpestřeného afro-motivy a groovy. Prostě kultivovaná a nápaditá tancovačka, podpořená fenomenální projekcí na všechny tři zdi a DJ-ský pult. Oba dva se ještě jednou prostřídali, přičemž dělící čára mezi houpavou, náladotvornou hudbou od Dorfmeistera s tvrdší a geometričtější od Krudera byla zcela zřetelná.

Přetáhli slušnou půlhodinku a sklidili nadšený jásot. Celkově se dá říct, že čím bylo více hodin, tím byla party lepší. Zmizely poslední bloudivé duše mátožně hledající své věci stále dokola a prostor se zcela uvolnil pro tanec. Poslední DJ Manio pak navázal bez chybičky a party se v optimistickém duchu nesla další desítky minut dál. V sále zůstali už jen úplní nadšenci, které pak z nepochopitelných důvodů hodinu před oficiálním ukončením akce nemilosrdně vyhodila ochranka ven. A mě s nimi.

Session pod vedením Kruder & Dorfmeister jsou jiná než jejich kompilace, obecně hudebně jednodušší a přirozeně více taneční. Zároveň si udržují tradičně vysokou úroveň a skvěle naplní i náročná očekávání na inteligentní dance music. Je to prostě party, o níž jste si snili před dvaceti lety ve vašem obýváku při poslechu všech těch průlomových alb na labelu !K7.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY