Radio Wave Stimul festival představí tři zajímavá jména - Jens Lekman, Carla dal Forno a Kedr Livanskiy

10.11.2017 17:51 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

V úterý 21. listopadu 2017 se v pražské MeetFactory uskuteční podzimní Radio Wave Stimul festival, který představí tři velmi současné hudební solitéry a jejich různé přístupy k hudbě. V pestrém mezinárodním večeru se představí slavný švédský písničkář Jens Lekman, Australanka Carla dal Forno a mladá naděje ruského undergroundu Kedr Livanskiy.

Jens Lekman (SE)

V polovině minulého desetiletí vyrostl ve švédském Göteborgu písničkář, který se stal stěžejní postavou severského indie popu. Jens Lekman dokázal dát dohromady chytré a často velmi hořké příběhy, které doprovodil popovými melodiemi a pestrými samply - ty snad leckdy byly na hraně kýče, ale nikdy až za ní. Po pětileté odmlce, během níž dokonce uvažoval o konci své hudební kariéry, se Lekman letos na jaře vrátil s novou deskou "Life Will See You Now". Na ní znovu hrají prim úsměvné klavíry, dechy a smyčce, které z jejich autora dělají tak nezapomenutelného hudebníka. A ani texty neztratily nic na své síle. Lekman na novince zpívá o hádkách, ruských kolech i odoperovaných nádorech, jejichž model si vyjedete z 3D tiskárny. S velmi vřele přijatou deskou přijíždí nyní sólově i do Prahy.

Carla dal Forno (AUS)

V tvorbě australské písničkářky usazené v Berlíně je cosi podmanivého a hypnotického. Carla dal Forno míchá ambient, drony, filmovou hudbu, intimní zpověď a zpěv na pomezí s recitací připomínající legendární Nico. Carla má za sebou oceňovanou desku "You Know What It's Like" u trendy udávajícího labelu Blackest Ever Black a na letošním EP "The Garden" vzdává poctu stejnojmenné písni a inspiraci od Einstürzende Neubauten.

Kedr Livanskiy (RU)

Post-sovětské cool přiveze zpěvačka a producentka Kedr Livanskiy, která nezanikne třeba vedle hvězdy současného alternativního synth-popu Jessy Lanza. Livanskiy je nejsilnějším hlasem undergroundové elektroniky v Rusku a v jejím mixu ložnicového housu a junglu se odráží jistá izolace celé země. Po kritikou dobře přijatém EP "January Sun" zveřejnila letos desku "Ariadna", kterou okamžitě pochvalně zrecenzoval vlivný server Pitchfork. "Je to o pocitu nějaké vzdálenosti. A něčem, co nejde vysvětlit, ale je to stále přítomné," popisuje ji Livanskiy. V Česku se představí vůbec poprvé.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY