Bruno Ferrari - Jsem hudební aktivista

09.11.2017 13:30 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Provokatér Bruno Ferrari vydává nové album s prapodivným názvem "Ayahuascero", o kterém prohlašuje, že je spíš hořkosladké. Obklopuje se jenom těmi nejlepšími a tvrdí, že kdykoliv sáhnete poslepu do jeho okolí, pokaždé vytáhnete perlu. Co vše nám o sobě ještě prozradil, se dočtete v rozhovoru.
Bruno, po pěti letech vydáváte album s prapodivným názvem "Ayahuascero". V čem je jiné než ty předchozí tři? A podle čeho vznikl tento takřka nevyslovitelný název?

Na novém albu je většina textů v češtině, celé ho produkoval John Fryer spolu s Moimirem Papalescu a hudbu skládal člověk, který si říká Sirgull. V tomhle je určitě jiné, tahle sestava se sešla na mé desce vůbec poprvé. Kdybych měl album přirovnat k ovoci, tak je to grep a nikoliv pomeranč. Je spíš hořkosladké. Na první poslech uslyšíte lascivní zábavu, ale když půjdete hlouběji, najdete smutek.

Bruno Ferrari
© facebook interpreta
Jak vznikalo, s kým jste spolupracoval?

Snažím se spolupracovat vždycky s těmi nejlepšími. Producent John Fryer má za sebou spolupráci s Depeche Mode, NIN, Fields of Nephilim, Peterem Murphym a já nevím s kým ještě. Moimir Papalescu je věrozvěst elektronické hudby v Česku, objevil jsem talentovaného člověka, který si říká Sirgull a který pro mě skládal hudbu, videa pro mě dělá Roman Dietrich se Zbyňkem Kuncem, grafiku má na starosti Zdeněk Trienkewitz, obal maloval Honza Gemrot, scénu, koláže a projekce mi dělá Pablo de Sax, na bicí mi hraje Martin Horčic, kytary dělal Adam Krofián a Tuzex. Sáhněte poslepu do mého okolí a pokaždé vytáhnete perlu, to vám garantuju.

Bruno Ferrari

Bruno Ferrari je vyzrálý gentleman, který ví, co ženy chtějí, a nebojí se jim to dát. Jeho tvorba je plná boření hranic mezi generacemi, mezi desetiletími, mezi styly, mezi subkulturami. Originální a nepřehlédnutelný šansoniér Samir Hauser se svým alter egem vydává po pěti letech nové album nazvané "Ayahuascero", na kterém spolupracoval se Sirgull, Moimirem Papalescu a Johnem Fryerem. Na desce se objevují nečekaní hosté Bohumil Kulínský a Jitka Zelenková.

Na desce se objevují Bohumil Kulínský či Jitka Zelenková. Proč právě oni? Avizujete, že jsou to nečekaní hosté. Jak to?

Jelikož do poslední chvíle nebylo jasné, jestli to vůbec vyjde. Kulda byl tou dobou trochu… řekněme... nespolehlivý a Jitce to rozmlouvali na vydavatelství. To znamená, že jsem nečekal, že to nakonec dopadne dobře. Proto nečekaní.

Bruno Ferrari
© facebook interpreta
Právě s Jitkou Zelenkovou máte duet "Věci". Má jít o věci, o kterých se nemluví. Když se doslovně chytnu názvu, které věci máte na mysli?

O těch věcech mluvit nebudu. Jediné, co můžu prozradit, je, že se název vztahuje k ději videoklipu, ve kterém prožiju románek se starší taxikářkou, která zjistí, že jsem zadaný, praští mě do hlavy, sváže a odveze v kufru auta do své úchylné laboratoře, kde mě přetvoří k obrazu svému.

Písnička bude mít klip, o kterém psali v bulváru, že bude dost perverzní. Na co se můžeme těšit či čeho se případně bát? Sám jste prohlásil, že natáčení klipu byl zábavný happening se skalpelem a řetězy. Co za extrém máme očekávat?

Třeba to, že mi Jitka Zelenková rozřeže ksicht skalpelem.

Stala se během natáčení nějaká předem nekontrolovaná story?

Historky z natáčení si nechám pro sebe.

Bruno Ferrari
© facebook interpreta
Jdete z extrému do extrému. Co bude příště?

V současnosti připravuju s Čestmírem Kopeckým, Tomášem Belkem, Řezníkem a Pablem de Sax celovečerní film "Prokopat se ven". To je projekt, který děláme už čtyři roky, a věříme, že se brzy začne točit. V současnosti pořád ještě sháníme peníze. Půjde o čtyři vzájemně se proplétající povídky, které se odehrávají v pražských klubech začátkem 90. let. Jedna z nich bude i o elektronické skupině Vanessa, ve které jsem v 90. letech působil.

Na nové album jste získával peníze přes Startovač, kde jste za tři dny získali neuvěřitelných 180 tisíc. Čekali jste, že to bude mít takový úspěch, a čím si ho vysvětlujete?

Kolem tohohle cowdfundingu se dělo tolik věcí, že by to naplnilo román Dana Browna. Figuroval v tom hříšný kněz, satanský obřad s jazykem, vydírání církve. Nakonec se všechny peníze vybraly. Jestli jsem to očekával? Ano, ale musel jsem zmáčknout Halíka.

Bruno Ferrari
© Bruno Ferrari
O co si lidé řekli nejčastěji? Vím, že jste nabízel možnost povečeřet z vašeho břicha. Šel do toho někdo? Nebo to přebyla ještě větší úchylárna? Je něco, do čeho byste nešel a nepřislíbil?

Několik lidí si objednalo vibrační kopii mého jazyka, několik jich chce jít se mnou na večírek... nic, co bych nezvládl. Splním všechno, co jsem slíbil.

Jakou největší bizarnost jste zatím udělal v životě?

To, že jsem se narodil na tuhle debilní planetu.

Kdy bude křest a kdo se ho zhostí? Chystáte ještě nějakou další specialitku v rámci tohoto koncertu?

Křest bude 11. 11. v Rock Café. Mými hosty budou The Tchendos, NSK DJs a hlavně Jitka Zelenková, se kterou zazpíváme společně zmíněný duet.

Budou následovat další koncerty?

Ano, nejbližší je Brno, klub Mersey, 9. 12.

Bruno Ferrari
© facebook interpreta
Každá deska začíná tím, že si koupíte nové hadry a těšíte se, až v nich vylezete na pódium. Jaké kousky jste si pořídil tentokrát?

Třeba boty Jeffery West, model Sylvian mugshot, potom mokasíny od Stacyho Adamse, model Corsica, košile Steve Mcqueen od Cladio Lugli, nechal jsem si ušít pár obleků... Je toho hodně.

Mladým boříte představy o čtyřicátnících a čtyřicátníkům dáváte naději. Ctíte se jako vizionář a posel dobrých zpráv?

V současnosti se cítím jako člověk na vrcholu sil. Jsem hudební aktivista a dělám, co můžu... jako vy, jako my všichni. Věřím, že dávám lidem naději, i kdyby jich mělo být jen pár.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY