Austra představila Praze svou třetí desku s úsměvem nejlepší kamarádky

21.10.2017 12:07 - Wojciech Nowacki | foto: Lucie Levá

Čím menší prostor, tím větší nadšení, chtělo by se říct. Nezaslouženě opomenutým albem "Future Politcs" Austra třeba nepřitáhla do pražského MeetFactory davy, ale kdo pochopil příští politiku Kanaďanů, ten si užil dokonalý začátek koncertní sezóny.

Live: Austra

support: Ela Minus
místo: MeetFactory, Praha
datum: 19. října 2017
Fotogalerie

Austra, Meet Factory, Praha, 19.10. 2017
© Lucie Levá
Na debutovém albu "Feel It Break" Austra zněla jako synth-popová Florence + The Machine a soustředila se víc na indie atmosféru než na nápadité skladby. "Olympia" už úplně otevřeně flirtovala s přímočarým popem a rozmanitějším zvukem. "Future Politcs" je divné album, ale jeho přitažlivost a originalita pramení právě z této okouzlující divnosti. Tato deska s přibývajícím časem bude jenom nabírat na významu, ale už teď přinesla výborný titulní singl, jednu z nejlepších skladeb začátku letošního roku.

Ten zazněl na koncertu už jako druhá skladba v pořadí, přesně tak, jak jsem očekával. Je to ostatně typické místo pro významné hity, ačkoliv jsem tiše doufal, že s ní muzikanti počkají, až se návštěvníci trochu rozehřejí. Však víte, jak to vypadá hned na začátku koncertu, publikum je víc nadšené než soustředné, zvukově i největší profesionál potřebuje vteřinku na vyvážení všech prvků. Katie Stalmanis vteřinku ale nepotřebovala, její hlas zněl silně, monumentálně a sebejistě od prvního tónu, nechyběla v něm ale holčičí křehkost.

Austra, Meet Factory, Praha, 19.10. 2017
© Lucie Levá
Její skutečnou zbraní je ale její úsměv. Vážně, nemáte pocit, že zpěvaček ponořených do temnoty je poslední dobou opravdu hodně? Austra taky nenabízí jednoduchá témata, ale přidává jim konejšivý klid a optimismus. Však "Utopia" nebo "I Love You More Than You Love Yourself" hovoří samy za sebe.

Oproti tomu je její hudba v živé podobě mnohem tvrdší a drsnější než na desce. "Future Politics" si občas lehce neohrabaně zahrává s tichem a archaickou elektronikou, takže celkově potenciálně grandiózní album zní překvapivě minimalisticky. V živé podobě je pro Austru výchozím bodem víceméně synth-pop, cestou od temnějších Depeche Mode se pak blíží k motorickému technu a deep-housovým plochám. Paradoxně tomu pomáhá živá rytmika - basové linky a bicí, na které dovedně hrála už i kolumbijská předskokanka Ela Minus.

Austra, Meet Factory, Praha, 19.10. 2017
© Lucie Levá
Koncertní Austra balancuje mezi elektronickou formou a živou hrou na hudební nástroje, ale nikdy neztrácí lidskou tvář. Vystoupení bylo krátké, intenzivní a nenudilo ani sekundu. Katie Stalmanis působila jako dobrá roztomilá kamarádka, která má vždycky co moudrého říct. Na prezentaci své příští politiky nemohla najít v Česku příhodnější čas.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY