Lucie Bílá chystá druhé vánoční album

11.10.2017 13:56 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vánoční svátky se blíží, hudební byznys začíná kopírovat obchodní řetězce, a alba s vánoční tematikou tak přicházejí na trh stále dřív. A ty největší hvězdy nejsou výjimkou. Lucie Bílá svou vánoční kolekci vydala už před sedmi lety a pak následovala její koncertní verze. Nyní přichází s pokračováním s prozaickým titulem "Bílé Vánoce Lucie Bílé II." Třináct novinek včetně překvapivého spojení s písničkářkou Radůzou vychází u Supraphonu 27. října.

Lucie Bílá - Bílé vánoce II
© facebook interpreta
"Když jsem vydala první vánoční album, věděla jsem, že nebude poslední. Právě teď je ta pravá chvíle pro druhé, sváteční a novinkové. S Petrem Maláskem jsme natočili třináct nádherných vánočních písniček a já už se nemůžu dočkat, až se všechny rozletí do světa," říká Lucie Bílá.

Petr Malásek si vzal na starosti dramaturgii, klavír a také napsal závěrečný šanson "Řekněte dětem". "K Vánocům patří široká škála emocí: od čisté rozesmáté radosti přes starosti s přípravami, určité bilancování až po smutek a vzpomínky na blízké, kteří je již s námi nemohou trávit. Tohle všechno jsme se snažili zachytit. Po prvním vánočním CD, které se neslo více v duchu tradičních a lety prověřených vánočních skladeb, jsme se nyní všichni snažili podívat životu trochu více na zoubek a vystihnout barevnost nálad, které s sebou tyto svátky nesou. Skvělé texty písničkářky Radůzy a textaře Václava Kopty nám v tom byly vynikajícími pomocníky. A nic z toho by nefungovalo, nebýt fantastického výkonu Lucie, která opět prokázala, že na poli emocí a hlasové magie bude stěží hledat konkurenci," pochválil naši mnohonásobnou Slavici.

Radůza na desku napsala hned devět textů a složila společný duet "Marie a svatá Anna". "Petr Malásek mne nejprve oslovil, jestli bych nezkusila přetextovat jednu nebo dvě písničky. Nakonec mě práce zaujala natolik, že jsem snad během týdne převedla do češtiny všechny, které ještě neměly český text. Byla to pro mě obrovská škola, protože to je zcela jiná práce než psát text původní. Musela jsem vycházet z obsahu originálního textu, dodržovat rytmickou stavbu veršů a také myslet na to, že dlouhé tóny ve výškách by neměly příliš často končit na samohlásky 'í' a 'é'. Byl to takový velmi zábavný a místy hodně obtížný scrabble. Bavila jsem se při tom náramně," svěřila se písničkářka.

Druhý duet "Zvon volá nás" (text Jan Macků) si vzal na starosti zpěvák kapely Arakain Jan Toužimský, který ho složil a společně s Bílou v něm i zpívá.

Lucie Bílá bude následně s programem Bílé vánoce II koncertovat během prosince v České i Slovenské republice.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY