Hey!zeus.i a Radimo chystají společnou desku

06.10.2017 13:45 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Are We Now Here or Nowhere?" představuje hudební spojení dvojice Hey!zeus.i a Radimo, která na tuto nahrávku přichystala netradiční fúzi jazzových struktur s hip hopem. Album vychází na značce Minority Records 10. listopadu v podobě downloadu a fyzicky 24. listopadu na dvojici dvanáctipalcových vinylů. Na "Are We Now Here or Nowhere?" se objevuje hned několik hostů (King Kashmere Of Strange U, Stacy Epps, Teknical Development.IS a další), o vizuál se postaral Jan Kloss (Zerwox), fotografie pořídila Veronika Donutková, album zmasteroval Tomáš Sochůrek v pražském studiu JIŽÁK 21.

Hey!zeus.i & Radimo - Are We Now Here or Nowhere?
© facebook interpreta
Radimo z kapely Champion Sound (mj. bývalý support band Prago Union) londýnského producenta a rappera prvně potkal před mnoha lety přímo v Londýně. Na toto setkání po letech vzpomíná takto: "Když jsem se náhodou potkal s Hey!zeusem v roce 2008 v londýnském Jazz Café, ani jsem netušil jak zásadní spojení se tím pro mě zrodilo. Po první studiové session však bylo jasno. Do té doby jsem nezažil ve spolupráci instrumentalista-producent takovou tvůrčí svobodu jako s ním. Většina tracků vznikla jako tzv. first take, nahrávám tedy to první, co mě v tu chvíli napadne, prvotní inspirace a většinou to tak i bez jakýchkoliv editů končí v této syrové formě i v tracku. Někdy bláznivě zefektováno, jindy v několika vrstvách." První společnou kompozicí se stal track "Annunaki Ninja Trials", který vyšel digitálně již v roce 2011 a odhalil, kam bude směřovat společné tvoření, v němž muzikanti spojují free jazz, hip hop s klasičtější tváři jazzu a s notnou dávkou psychedelie.

K finální podobě "Are We Now Here or Nowhere?" v časovém mezidobí uteklo dlouhých šest let a vydání tohoto originálního materiálu lze brát jako jakési vyústění této dlouhodobé spolupráce. Na desce se objevuje i několik dalších skvělých hráčů. Nemůže zde například chybět parťák Hey!zeuse z dua Obba Supa (vydávajícího převážně na německých labelech Sichtexot a Project: Mooncircle) Teknical Development.IS. Dalšími nezaměnitelnými vokalisty jsou King Kashmere of Strange U nebo Stacy Epps, ta má na svém kontě dvě alba, "Ruff Draft" a "The Awakening". Na basovou kytaru se zde představuje Honza 'Watcha' Koukal a na klávesy pak Blue Daisy (vlastním jménem Kwesi Darko), jenž má za sebou spolupráci s Trickym, Snow Ghosts a ve výčtu jeho remixů naleznete takové položky jako "Night Air" Jamieho Woona nebo "Stay The Same" z dílny Bonobo.

Základem jednotlivých fragmentů, jak již bylo řečeno v úvodu, byly jam sessions, které se permanentně nahrávaly, a až následně přišla etapa jakéhosi zbrušování hran. Vedle laborování se zvukem se do popředí postupně dostávala melodická preludia, která vytvářejí určitá překlenutí těchto ruchových smyček. Radimo se zhostil i celé řady dechových nástrojů (altový a sopránový saxofon, flétny), perkusí, klávesových nástrojů, nemálo věcí dotvářel přímo pusou (hlasy, pískání). Elektronika je zde jen v náznacích a spíše figuruje v jakémsi závěsu, i jednotlivá tempa a beaty vznikaly spíše nenaprogramovanou cestou. "Are We Now Here or Nowhere?" promlouvá rozmáchnutou instrumentací a i samotné hlasy (nejenom hostujících protagonistů) se často stávají dalším použitým nástrojem k dotváření finální podoby dané kompozice. Jazzové roviny se prolínají od jeho free variaci přes soudobé odnože až po tu dřevní, nejklasičtější. Jejich protipólem jsou pak hip hopové stavební prvky a studiová práce Hey!zeuse.

"Are We Now Here or Nowhere?" je na české poměry netradiční počin, na kterém se mísí hned několik hudebních forem a žánrů. Spojení rozličných podobenství jazzu, hip hopu, samplingu, rapu a vokálních improvizací má jasně rozpoznávací znaky tvorby dvojice Radimo a Hey!zeus.i - její zvukový experiment funguje hned v několika rovinách. Výsledek této tvůrčí periody Radimo shrnuje slovy: "Miluju jeho styl produkce. Zní totálně organicky, jak živý jazzový bubeník, a přesto je tak hip hopová a plná prostoru. Pro mě osobně absolutně inspirativní hudba. Jednoznačně je to můj nejoblíbenější producent, se kterým spolupracuji, jedině s ním si můžu ve studiu dovolit opravdu cokoliv, sebešílenější věc mě napadne. A co je nejlepší, on je za to rád!" Finální tracklist má následující podobu: Next Arrangement, Down Down, Kalimbering, Morbeity (feat. Teknical Development.IS), Jazzy or Wot, Evbils, The Drunk Ghost, Bugging April, Annunaki Ninja Trials, Wall of Flutes (feat. King Kashmere of Strange U), Sunlight (feat. Stacy Epps), Think About It, Whistle, Snortedly, On My Shoulders.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY