Následujte slunce s Toploader

15.11.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Další mladá britská kapela - Toploader. První deska docela úspěch a teď následovník v podobě alba "Magic Hotel". Vlijí vám trochu optimismu a dobré nálady do žil. Anebo se o to aspoň pokusili. Jak se jim to podařilo?
7/10

Toploader - Magic Hotel

Skladby: Time Of My Life, Cloud 9, Never Forgotten, Leave Me Be, Lady Let Me Shine, Stupid Games, Following The Sun, Only Desire, Promised Tide, The Midas Touch, Some Kind Of Wonderful
Celkový čas: 42:48
Debutové album mladé britské pětice Toploader s podivným názvem "Onka's Big Moka" vyneslo kapele čtyři nominace na Brit Awards, předskakování Robbiemu Williamsovi a Bon Jovi (kuriozita - díky tomu se stali poslední britskou kapelou koncertující na stadiónu Wembley před jeho přestavbou) a v neposlední řadě nějaké ty libry za 1,5 milionů prodaných nosičů. Lídr Toploader, zpěvák, klávesák a skoro výhradní autor repertoáru, Joseph Washbourn, sice občas díky své bujné kadeřavé kštici musí snášet posměšky, že je reklamním koněm firmy Vidal Sassoon, ale pal to čert.

Kapela si pro natáčení své nové desky vybrala Los Angeles. Následovník úspěšné prvotiny nakonec dostal jméno podle místa, kde Toploader v LA pobývali - "Magic Hotel". Producentský dohled měl věhlasný George Drakoulias, jenž spolupracoval třeba s Beastie Boys a Tomem Pettym. Výsledkem společné práce je pestrá směska převážně rychlejších a spíše optimistických písniček se zvukem výrazně ovlivněným šedesátými a sedmdesátými léty. Originalita tedy nic moc, protože sound alba je záměrně spíše anachronický. Ostatně, stačí se podívat na obal desky, kde veselá pětice pózuje u oprýskaného autobusu a jemná asociace na "Magical Mystery Tour" je rozhodně na místě.

Otvírákem je velmi rytmická, taneční a chytlavá pecka "Time Of My Life". Spolu se závěrečnou "Some Kind Of Wonderful", co snad vypadla z pozůstalosti T-Rex, asi dvě nejhitovější položky. Hodně dynamiky a pěkné melodické zvraty má v sobě "Cloud 9". Nejpohodovějším kouskem, hodně prosluněným, je "Leave Me Be", vytleskávaný refrén je taková zpomalená "La Bamba" a přímo hippies atmosféru má text skladby "Following The Sun". Jiný inspirační zdroj, a sice překvapivě Eltona Johna, velmi připomene klavírní "Stupid Games". A pozor, nejdelší skladba desky, "The Midas Touch", čerpá z řecké mytologie.

Z poslechu "Kouzelného hotelu" soudím, že kapela Toploader je předurčená ke koncertování a prostřednictvím vystoupení zejména k šíření radostných vibrací. Sděluje nekomplikované myšlenky přítažlivou formou - vitální hudbou. Po všech těch depkách (jakkoli vynikajících) je příjemné zjištění, že někdo hraje pro radost posluchačů. Docela milí Angláni, tihle Toploader.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY