Jamiroquai a Justice zahřáli zmáčené publikum

24.07.2017 21:03 - Tereza Vavroušková | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Čtvrtý den Colours of Ostrava, nostalgicky poslední, přinesl další skvělá vystoupení interpretů jako Laury Mvula, Kapitána Dema, Jamiroquai, Booka Shade či Justice. Čí vystoupení se nadmíru povedlo a kdo spoléhal spíše na jistotu, si přečtěte v souhrnném reportu.

Live: Colours Of Ostrava - Den čtvrtý

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 22. července 2017
vystoupili: Laura Mvula, Kapitán Demo, Jamiroquai, Justice, Booka Shade, David Koller a další
Fotogalerie 1
Fotogalerie 2

Poslední den festivalu letos poprvé padnul na sobotu a návštěvníci tak nemuseli spěchat na poslední vlak s myšlenkami na pracovní pondělí, ale mohli si pořádně užít rozlučkový mejdan. Jedno z příjemných překvapení na rozjezd obstarala britská soulová zpěvačka Laura Mvula, na Drive stagi k večeru zahráli oproti původnímu plánu francouzští Nouvelle Vague a nezklamali ani českoslovenští interpreti jako David Koller, Katarzia či Priessnitz. Čekání na Justice zkrátili na vedlejší stagi Booka Shade a díky vydatnému dešti mohli návštěvníci otestovat odolonost svých holínek.

Hlavními hvězdami sobotními večera byli funkoví Jamiroquai a elektronické duo Justice. Je sice pravda, že obě uskupení mají svůj peak kariéry zřejmě za sebou, nálepka "has-been" kapely se však lehce vznášela jen nad jednou z nich.

Koncert Jamiroquai díky deštivému počasí připomínal jejich legendární zaznamenané vystoupení "Live in Verona" z roku 2002, tentokrát se však nedostalo na Jay Kayovo spontánní "Singing In The Rain", jelikož na spontánnost nedošlo tak nějak vůbec. Jay se sice i přes své momentální zdravotní problémy na pódiu zvládnul obstojně pohybovat, se zpěvem mu však musely vydatně pomáhat vokalistky. Jamiroquai však stále dokážou předvést skvělé vystoupení hlavně díky zdatným muzikantům v kapele, která show táhne kupředu. Publikum uvítalo především starší hity jako "Little L", "Space Cowboy", či "Cosmic Girl", zatímo songy z poslední desky "Automaton" vystoupením spíše prošuměly. Kapela set uzavřela osvědčenými vypalovačkami "Love Foolosophy" a "Supersonic" a energicky se tak s diváky rozloučila.

Tím nejlepším, co si však na konec festivalu mohli návštěvníci přát, bylo vystoupení Justice jako posledního interpreta na hlavní stagi. Ačkoliv se u francouzského dua spekuluje, zda opravdu hrají naživo, během jejich show na Colours byli do setu tak ponořeni, že buď naživo hráli, nebo jsou opravdu skvělými herci. Během setu zazněly vypalovačky jako "Safe And Sound", "We Are Your Friends" či "D.A.N.C.E." a díky svítícímu kříži na mixpultu, symbolu jejich debutového alba, koncert místy připomínal spíše náboženskou sešlost vyznavačů Justice. Po konci oficiálního programu se návštěvníci mohli jít dále bavit do H&M blocku na české DJ's či na Electronic stage, kde mejdan pokračoval až do ranních hodin.

Jaké bylo vaše TOP vystoupení na festivalu? Podívejte se na hodnocení našich redaktorů:

TOP 5 Tomáše Parkana

1. Louis Berry
2. Norah Jones
3. Birdy
4. Blazin' Fiddles
5. Imagine Dragons

TOP 5 Honzy Trávníčka

1. Benjamin Clementine
2. Faada Freddy
3. Pierce Brothers
4. Jamiroquai
5. Alt-J

TOP 5 Davida Krále

1. Alt-J - Krásné. V únoru bez diskuzí znovu ve Forum Karlín.
2. Moderat - Čekal jsem, že to bude fajn. Ale že to bude taková cool pecka? Nic než spontánní nadšení a nová srdcovka.
3.Tata Bojs - Jestli u nás dělá někdo opravdu špičkovou koncertní show, pak jsou to jednoznačně tatáči, což dokázali znovu i na Colours. Vizuál, zvuk, muzikantské výkony, všechno na jedničku.
4. Imagine Dragons - Ačkoliv nejsem zrovna nadšeným fanouškem jejich studiové tvorby, výbornou prací s publikem si naživo získali i mě.
5.Midi Lidi - Nevěděl jsem, jestli do své TOP 5 cpát česká jména, která se dají vidět poměrně často. Ale když jsem se u nich zkrátka zas tak dobře pobavil, tak prostě nemůžu jinak.

TOP 5 Dana Hájka

1. Moderat - bezkonkurenční spojení hudby s vizuální stránkou věci, takhle dobře to umí jen oni...
2. Roosevelt - skvělá retro párty s vlastní tváří, enormní porce energie a nešlo to jen tak vystrnadit z hlavy, jeho debut nemá prostě slabého místa.
3. Birdy - příval emocí a excelentně pojatý cover Kate Bush "Running Up That Hill" mě prostě zasáhl a krásný úvod festivalu.
4. dné - krátký, ale o to intenzivnější zážitek, zvuková abstrakce v mnoha rovinách.
5. Justice - hutný elaborát převažující oněch 50 tun techniky, která byla namontována/navážena na scénu, mistři hluku a jasně zapamatovatelných melodií.

Letošní ročník se díky novému náramkovému systému potýkal s více organizačními problémy, než je zdrávo, stejně tak byl navýšen počet prodaných vstupenek, takže pohodlí návštěvníků mírně vázlo. Klasicky si také díky nezvládnuté dopravě z festivalu namastili kapsu taxikáři s přemrštěnými sazbami a stálo by tak za zvážení, zda by se organizátoři neměli na přští ročník více věnovat těmto nešvarům. Programově však hudební přehlídka opět nezklamala a i přes zmíněné problémy s přehledem obhájila pozici nejkvalitnějšího tuzemského festivalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY