Osobnost Jiřího Maláska připomene 3CD "Zlatá kolekce" - dosud nejobsáhlejší soubor nahrávek legendárního umělce

20.07.2017 10:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Supraphon pokračuje ve vydávání trojalbových výběrů s podtitulem "Zlatá kolekce". Nyní se dostává na Jiřího Maláska, protože 7. srpna uplyne devadesát let od jeho narození. Klavírista, hudební skladatel, aranžér, rozhlasový a televizní hudební dramaturg po sobě zanechal i přes pouhých 56 dožitých let velmi bohatou tvorbu. Pro výroční trojalbum ji zmapovala osoba z nejpovolanějších - jeho syn Petr Malásek.

Jiří Malásek - Zlatá kolekce
© facebook interpreta
První dva disky jsou výběrem instrumentálních sólových nahrávek českých i světových hitů. Mimo jiné zde dochází i na "Baladu pro Adélku", "Měsíční řeku", skladby "Lásko", "Spoutej mě", "Oh, baby, baby", směs melodií z filmu "Pan Tau" a dalších třicet neméně populárních skladeb za doprovodu Tanečního orchestru Československého rozhlasu, respektive Orchestru Václava Hybše.

Třetí album už slouží jako důkaz, že Jiří Malásek byl skvělým autorem pro špičku naší populární scény šedesátých a sedmdesátých let. CD otevírá "Píseň o jasmínu" v podání Hany Hegerové, následuje "Ouplavická polka" z prvního televizního seriálu "Tři chlapi v chalupě", několik evergreenů ("Milenci v texaskách", "Život je bílý dům" či "Den je krásný") z prvního filmového muzikálu "Starci na chmelu" z roku 1964. Stejný počet skladeb připomíná neméně slavný film z roku 1966 "Dáma na kolejích" s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. Jiří Malásek (společně s Jiřím Bažantem) byl také autorem hudby k televiznímu seriálu "Dobrá voda", jehož titulní melodie zde je také zastoupena v podání FISYO.

Méně známé nahrávky z přelomu padesátých a šedesátých let jsou zde zařazeny jako bonusy. Celý trojdisk uzavírá orchestrální skladba "Exodus". Zlatá kolekce vychází 21. července 2017 na 3CD, ale bude k dispozici také ke stažení v MP3 a FLAC na www.supraphonline.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY