Netřeba čekat víc

06.11.2002 04:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Loňské naděje české pop-rockové scény, pardubická čtyřka Ready Kirken, připravila pro své fanoušky novou desku nazvanou "...čekal jsem víc". Naleznete na ní mimo jiné i hitový singl "Černý brejle", který je momentálně ke slyšení v rádiích.
7/10

Ready Kirken - ...čekal jsem víc

Skladby: Druhý já, Čekal jsem víc, Černý brejle, Tak najednou, Když prší, Moje malá, Vejdi, Pověz mi kamaráde, Prochází ulicí, Polární, Dlouhý večery, Superman, Tajemství
Celkový čas: 42:58
Vydavatel: Universal
Na novou desku pardubických Ready Kirken jsem čekal se zatnutými palci. Jejich loňský debut "Vlny" (debut u majors) mě docela zaujal a tak jsem byl zvědav, jak se hoši poperou s druhým albem, jemuž se často ne nadarmo říká "existenciální". Jsou známy stovky umělců a interpretů, kteří zazářili napoprvé, ale jakmile přišla řada na pokračování, zem se po nich slehla. Ready Kirken jsou, zdá se, jiná historie. Ta příjemnější a úspěšnější.

Dvojka se jmenuje "...čekal jsem víc" a zcela logicky evokuje hned na začátek prostou otázku - dalo se od východočeských rockerů čekat víc? Nevím jak u vás, ale u mne zavládla spokojenost. Ačkoli se takřka vždy dá říct: "Mohlo to bejt lepšejší," v tomto případě není podobná námitka na místě. Ready Kirken na "Vlnách" zaujali svěžím, moderně znějícím kytarovým popem, který jakoby zázrakem vzali na milost i dramaturgové komerčních rádií, díky čemuž byli posluchači loni v srpnu bombardováni singlem "Zejtra mám".

To, co bylo vlastní předchozímu dílu, zůstalo zachováno i na dvojce. Většina písní se nese ve středním tempu, refrény jsou postaveny na vkusných, nikoli vlezlých a samoúčelných melodiích, kytary se nesou v přijatelné středněproudé rovině, která v podání takových Manic Street Preachers sklízí v Evropě jeden úspěch za druhým. Dokonce bych řekl, že "...čekal jsem víc" je tvrdší cédéčko, než byl předchůdce, což vypluje na povrch především na koncertě. Tam totiž skladby jako "Moje malá" nebo "Druhý já", působí takřka punkovým charismatem.

Došlo pochopitelně i na cajdáky. Tím hlavním je písnička "Když prší", kterou naleznete v anglické verzi už na první, bezejmenné desce Ready Kirken, jež vyšla v roce 1996 u Taga Recordings. Rozhlasem momentálně létá klasická hitovka "Černý brejle", mající jednoznačný komerční potenciál, o ní ovšem lze napsat, že patří ke slabším songům desky. Podstatně výraznější a povedenější jsou "Druhý já", "Vejdi" či "Pověz mi kamaráde". Co se týče textů, jejich výhradní tvůrce Michal Hrůza (jinak kytara a zpěv) má dozajista talent složit snadno zapamatovatelné a rozhodně ne triviální verše, jež se tématicky točí kolem tradičních mezilidských vztahů. Většinou je nahlíží svérázně, čistě, jasně, občas ale jeho rýmy probleskne klišé do uší přímo bijící ("Polární" - "Ve světle polární záře, utichly naše nechápavé tváře.").

Novinka Ready Kirken je příjemná deska, při které si budete moct odpočinout, neboť kapela a její hudba neklade na posluchače abnormální požadavky. Stačí mít rád pohodovou, možná trochu tvrdší muziku, u níž se dá notovat si se zpěvákem. To je přesně hlavní deviza Ready Kirken - dělají hudbu pro obyčejné lidí, kteří si desky pouštějí pro radost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY