Rozcvičte si kyčle. Shakira s vámi na "El Dorado" zatočí

31.05.2017 09:45 - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Slunné podnebí Jižní Ameriky přímo vybízí k mejdanům na rozžhaveném písku, k tomu chladivé koktejly s paraplíčkem a z reproduktorů nad barem srší jedna hitovka za druhou. Shakira pro podobné chvíle připravila novou španělsky zpívanou desku a dává světu najevo: "Léto je tu, jde se tančit!"
7/10

Shakira - El Dorado

Skladby: Me Enamoré, Nada, Chantaje (Feat. Maluma), When a Woman, Amarillo, Perro Fiel (Feat. Nicky Jam), Trap (Feat. Maluma), Comme moi (with Black M), Coconut Tree, La Bicicleta (with Carlos Vives), Deja vu (with Prince Royce), What We Said (Comme moi) (Feat. MAGIC!) (English Version), Toneladas
Vydáno: 26.05.2017
Celkový čas: 43:57
Vydavatel: Sony Music
Shakira vždy patřila mezi zpěvačky, které jsou s rostoucími roky čím dál víc krásnější a drží si status grandiózní bohyně, jejíž zvonivý hlas rozpoznáte na míle daleko. Nálady jejích desek skáčou mezi dvěma proudy. Jednou se opře do rockovějších kytar, kterými obohatí chytlavé popové melodie, podruhé zavzpomíná na své kolumbijské kořeny a rozproudí latinskoamerické rádiové étery. V mezičase si odskočí k nazpívání nějaké té fotbalové hymny.

Tento cyklus se s rozdílnými přestávkami stále opakuje a my si tak vždy můžeme být jistí, co očekávat. Tato jistota ale v jejím případě není vůbec na škodu. Pokud hledáte typický soundtrack pro letní večery u skleničky s brčkem nebo se chystáte naučit nové figury v lekcích salsy, deska "El Dorado" vám dodá ty správné rytmy.

Na první poslech se zdá, že rytmika se téměř nemění. Zpěvačka s producenty vybrali jeden základní beat a do toho se pak vsunuly rozdílné melodie. Jako kdyby se od dvanáct let starého singlu "La Tortura" nic nezměnilo. V tomto jsou latinskoamerické písničky dost omezené, ale valčík taky nepřeměníte ve skočnou na dvě doby.

Shakira si protentokrát ke spolupráci přizvala velké množství hostů. Polovina skladeb je doprovázená mužným zvěvem přihrávače, kolem něhož se svůdně obtáčí zpěvaččin místy jódlující hlas. Zpěvák Maluma touží po ladných křivkách blonďaté krásky ve skladbách "Chantaje" a "Trap", další hudební sok Nicky Jam přispěl svým partem v "Perro Fiel" a podobně na tom je i chytlavá "Comme Moi" s Black M. Nejlépe z těchto spoluprací vychází "La Bicicleta" s Carlosem Vivesem. Zde nechybí ani typický zvuk harmoniky, který přímo vybízí k nacvičení nějaké společné taneční choreografie.

Bohužel jsou všechny tyto skladby mezi sebou zaměnitelné. Vše zapadá do stejné přihrádky, ve které sklízí úspěchy i kolega Enrique Iglesias. Španělsky mluvící země přináší do producentských kasiček miliónové částky a většina z těchto spoluprací se dostává na přední příčky hitparád. Není proto ani na místě tuto snahu Shakiře zazlívat. Vždyť singl "Chantaje" si připsal už skoro miliardu a půl zhlédnutí na YouTube.

Kdyby se na novém albu omezily všechny spolupráce a dalo by se více prostoru sólovým skladbám, působila by deska "El Dorado" lépe. Právě v těchto částech je Shakira přesně taková, jakou ji máme nejvíce rádi. Úvodní taneční "Me Enamoré" by se v klidu mohla zařadit mezi fotbalové hymny typu "Waka Waka" nebo "Dare (La la la)". Podobně na tom je i anglicky zpívaná "When a Woman". Nejlepší skladbou je balada "Nada", která připomene dobu úspěšné "Underneath You Clothes".

Album "El Dorado" je spíše kompilací tanečních vypalovaček v podání předních jihoamerických zpěváků a jedné zpěvačky. Písničky jsou chytlavé a při tanci dají zabrat především pánevním partiím. Shakira vám toho ani víc nabídnout nechtěla a pokud preferujete její anglicky zpívané a kytarami říznuté songy, stačí počkat, za pár let se určitě cyklus rozjede po těchto vyjetých kolejích.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY