Kendrick Lamar si podmanil USA: zvítězil se singlem "Humble" i celou deskou "Damn"

26.04.2017 21:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Uplynulý týden v amerických žebříčcích byl jeden z nejzajímavějších za poslední dobu. Největší zprávou byl obrovský, šestisettisícový start desky "Damn" Kendricka Lamara a jeho ukončení Sheeranovy dominance singlům s "Humble". Dařilo se i Zeddovi nebo Justinovi Bieberovi s remixem portorikánského hitu.
kendrick lamar - humble
© facebook interpreta
SINGLY - Někteří z vás si určitě řeknou "hurá", když uvidí po 12 týdnech na špici singlů někoho jiného. Éra "Shape Of You" skončila, minimálně dočasně, je tu King Kendrick.

Jeho "HUMBLE." v třetím týdnu dosáhlo neuvěřitelných 67,4 milionů přehrání, čímž překonalo i "Hello" Adele. 103 milionů "Harlem Shake" Baauera však jen tak nepadnou.

V On-Demand Streaming Songs, kde jsou započítány pouze přehrání z audio služeb (takže ne YouTube), však stanovil nový rekord: 43,5 milionů streamů. Downloadů měl 56 tisíc, v rádiích dosáhl 28 milionů impresí. Pro rappera to je první vlastní #1 hit, jinak už uspěl s Taylor Swift na "Bad Blood".

Vedle toho mu na čtyřce debutoval nový videosingl "DNA." s 51 miliony přehrání. Rovnou všechny ostatní tracky z desky "DAMN." se pak umístily v Hot 100, třeba na čtrnáctce je "LOYALTY." s Rihannou.

Co jinak? Ed Sheeran nadále ovládá rádia, i když už kulminoval a lehce spadl na 184 milionů. Naopak Bruno Mars si polepšuje v digitálu i rádiích, a při správné konjuktuře výkonů Kendricka a Eda tak může vystoupat i na to zlato.

Na pětku si polepšil Future s "Mask Off", KYLE zůstal šestý a na sedmičce máme nováčky, Zedda a Alessii Caru se "Stay". Posun z 14. místa má na svědomí iTunes sleva a vydání zajímavého videoklipu. Dokonce byli nejstahovanější s 91 tisíci downloady. Díky Alessii mimochodem už neplatí čistě chlapská Top 10, která se přihodila minulý týden poprvé po 33 letech.

The Chainsmokers sice spadli na osmičku, ale v rádiích rostli nejvíce a už překonali 100 milionů. S 51 týdny v elitní desítce pak vyrovnali výkon Drakea.

Zajímavou skladbu máme na devítce. "Despacito" Portorikánců Luise Fonsiho a Daddyho Yankeeho se v hitparádě už nějakou dobu pohybuje, tak vysoko by normálně ale nikdy nevystoupalo. Justin Bieber ale potřebuje rozšířit fame i do latinské Ameriky a jeho remix singl takto katapultoval. Kdy jsme naposledy měli primárně španělsky zpívanou skladbu v první desítce? Před dvěma dekádami to byla "Macarena" Los Del Rio.

Příští týden by mohli do Top 10 proniknout Kygo a Selena Gomez, "It Ain't Me" totiž dostalo videoklip. Protože v něm ale nevystupují, boost nebude tak vysoký.

Kromě Kendricka musíme z novinek zmínit určitě Lady Gaga, jednoduchá chytlavá novinka "The Cure" odstartovala na 39. příčce. V osmé desítce najdeme dvojici G-Eazy & Kehlani s "Good Life" z osmého "Rychle a zběsile".

    Top 10 - singly:
  1. Kendrick Lamar - HUMBLE.
  2. Ed Sheeran - Shape Of You
  3. Bruno Mars - That's What I Like
  4.  N Kendrick Lamar - DNA.
  5. Future - Mask Off
  6. ▬ KYLE feat. Lil Yachty - iSpy
  7. Zedd & Alessia Cara - Stay
  8. The Chainsmokers feat. Coldplay - Something Just Like This
  9. Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito
  10. ▼ Lil Uzi Vert - XO TOUR Llif3

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Kendrick Lamar - Damn.
© facebook interpreta
DESKY - Ačkoliv album "DAMN." není pro každého, v rámci žánru to byl nejočekávanější počin od... jeho předchozího alba. A Kendrick Lamar se překonal.

Jeho čtvrtá řadovka a páté album odstartovalo s 603 tisíci při prodeji 353 tisíc kusů, což je nejlepší cifra nejen jeho kariéry, ale i letošního roku, a vyšší, než se očekávalo. A nejvyšší od rok starého startu "Views" Drakea. 340,6 milionů streamů se přepočítalo na 227 tisíc jednotek, což je jen o třicet tisíc méně než rekord Drakeova novějšího "More Life", to ale mělo podstatně více stop.

Lamar tak má již třetí zlato ve sbírce, po předloňském "To Pimp a Butterfly" a loňské kompilaci "Untitled Unmastered". Spolu s Drakem a Futurem jsou jediní interpreti, kteří ve třech letech vždy zvítězili v žebříčku.

Na dvojce najdeme novinku Johna Mayera "The Search For Everything" s velmi slušnými 132 tisíci jednotek při 120 tisícovém prodeji. Pro zpěváka to je deváté Top 10 umístění. Stříbra už dosáhl s třetmi předchozími počiny. Dočká se někdy toho zlata?

Posledně zlatí The Chainsmokers spadli na pětku za stálicemi na desítce doslova odstartoval vysokooktanový soundtrack z "Rychle a zběsile 8". Škoda, že tracky jsou typově vyloženě vykradané ze sedmičky.

    Top 10 - alba:
  1.  N Kendrick Lamar - DAMN. (603 tisíc jednotek)
  2.  N John Mayer - The Search For Everything (132)
  3. Drake - More Life (87, -19 %)
  4. Ed Sheeran - ÷ (66, -5 %)
  5. The Chainsmokers - Memories... Do Not Open (61, -72 %)
  6. ▲ Různí - Moana Soundtrack (50, +16 %)
  7. Bruno Mars - 24K Magic (44, -3 %)
  8. Future - FUTURE (38, -2 %)
  9. ▲ Různí - Beauty And The Beast Soundtrack (37, +7 %)
  10.  N Různí - The Fate Of The Furious: The Album (37)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY