Martin Němec a Jan Sahara Hedl oslaví své šedesátiny v pražské Akropoli

26.04.2017 09:14 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

3. květen si vyhradili pánové Martin Němec a Jan Sahara Hedl k oslavě svých šedesátých narozenin a zvou všechny své příznivce do pražského Paláce Akropolis, kde se od 19:00 bude konat koncert hudebních těles, ve kterých oba protagonisté hrají, tj. Precedens a Něžná noc.

Spojení vystoupení a narozenin těchto muzikantů není náhodné. Martin Němec, osobitý skladatel, textař, scénárista, výtvarník, společně s ještě více osobitějším Janem Saharou Hedlem, zpěvákem a textařem, založil v roce 1982 kapelu Precedens. Frontmanem byl právě Sahara. Jako dobový dokument z raného období zůstalo album "Co nám zbejvá". Hedlův odchod se stal odrazovým můstkem pro tehdejší sboristku Precedensu Báru Basikovou. Ta s nimi, v období let 1987-89, nahrála tři skvělé desky. S albem "Doba ledová" se kapela stala hudebním fenoménem doby.

Rozlet slibně rozjeté kariéry přibrzdil Bářin odchod do Stromboli. Po Vladimíru Dvořákovi převzal roli zpěváka Petr Kolář (alba "La La Lá", "Drž hudbu"). V roce 2005 se Basiková do skupiny vrátila, aby natočila comebackovou desku "Aurora/Abpopa". Poté však skupinu opět opustila. Precedens v současné době vystupuje s výrazně omlazenou sestavou plnou skvělých muzikantů a novou zpěvačkou Ivou Marešovou.

Ani Jan Sahara Hedl neseděl se založenýma rukama. Pokračoval dále ve svém osobitém písničkářství a textování. Svůj talent napsat silné skladby v duchu rockového šansonu zúročil na třech sólových albech, z nichž jedno s názvem "Šílené pondělí" (1995) nahrál právě se svou bývalou domáckou kapelou. V roce 2015 založil s bývalou zpěvačkou Tiché dohody Blankou Šrůmovou projekt Něžná noc. Loni jim vyšla nahrávka s názvem "Neměj strach", která byla velmi dobře přijata.

Akce jako taková slibuje velmi zajímavý hudební zážitek, který bude navíc okořeněn křtem nového alba Precedensu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY