Pořádně zanešená fontána

05.11.2002 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Filmová trilogie "Fontána pre Zuzanu" sklidila vesměs nadšené ovace u diváků, ale pravý opak u kritiků. Ne nepodobně je tomu i s jejich hudebním doprovodem. Výběr "Fontána pre Zuzanu - největší hity" tak obsahuje lepší i horší písničky, zarámované do odflákntého obalu a bookletu.
4/10

Různí - Fontána pre Zuzanu - největší hity

Celkový čas: 71:24
Vydavatel: B&M Music
Výběrovka, jakou je "Fontána pre Zuzanu - největší hity", mi vyloženě vadí. A nemám na mysli to, že někoho napadlo vydělat peníze na nejznámějších písničkách z této trojice filmů a vydat desku v době, kdy se na Nově s týdenními odstupy vysílaly - to je naprosto legitimní a bezproblémový způsob, jak využít "reklamu zadarmo" a navíc určitě spousta lidí si s těmito písničkami ráda zavzpomíná na svá teenagerská léta. Ale vadí mi způsob, jakým je kompilace udělaná. Odfláknutě, to je to pravé slovo.

Začne to už naprosto strašným obalem, pokračuje to dvoustránkovým bookletem, v němž najdete jen seznam skladeb, doplněný o autory a zpěváky a finito. U výběrů písniček z filmové série bych čekal kvanta fotografií přímo z filmu či natáčení, alespoň nějaký průvodní text, pár slov od té spousty zpěvaček a zpěváků, kteří se na nahrávání skladeb podíleli, či prostě cokoli, co by někomu dalo důvod za tohle cédéčko dát své těžce vydřené prachy. Ale to bych chtěl asi moc, vždyť se to prodá i v této podobě, tak proč se s tím štvát, že jo. A pak strčíte cédéčko do přehrávače a nestačíte se divit ještě jednou. Zapomeňte na to, že by šestnáct let staré písničky z první "Fontány" prošly jakoukoli zvukovou úpravou, kdepak, někdo prostě jen nasázel šestnáct písniček ze tří soundtracků za sebe, zcela ignoroval rozdíly ve zvukovém zpracování (občas i v hlasitosti) a desku poslal do výroby. V případě tohoto výběru se vůbec nedivím, když si ho někdo místo koupení vypálí, možná si doma vyrobí i hezčí booklet.

Ale nechme mizerné zpracování plavat, hlavním obsahem desky je přece jen hudba. Ta se dá rozdělit na tři části, vždy podle dílu filmu. Zatímco písničky z jedničky trpí archaickým zvukem, přes který se já jen velmi těžko dokážu přenést, ukázky ze trojky trpí zase přílišnou pomalostí a délkou. Samozřejmě nechybí megahit "Voda čo ma drží nad vodou", ale stejně jako zbylé skladby se její stopáž pohybuje mezi pěti a šesti minutami, přičemž jediným rychlejším kouskem je rozjuchaný "Happy Train". V souvislosti s písničkami z prvního a třetího dílu se ty ze dvojky jeví jako vrchol umělecké tvorby. Ona účast Pavola Habery byla cítit nejen ve filmu (z celé trojice jednoznačně nejzábavnějšímu), ale i na soundtracku. Hitovky typu "Niekto ma musí mať rád", "Mama Kami", "Láska šialená" (s Lucií Bílou) nebo acapellovka "Sťahovaví ptáci" stírají písničky z ostatních dílů rozdílem třídy. A potěší i zařazení ne až tak hitových, ale rozhodně velmi zajímavých "Chlap z kríža" a "Boh vie". Nepříjemné je zjištění, že i další na tento výběr nezařazené písničky z druhého dílu jsou znatelně lepší, než většina ze zbylých dvou dílů. Poněkud nešťastné se mi zdá i použití nové verze (originál je v první, nová verze ve třetí "Fontáně" ) jinak skutečně skvostné balady "Ak nie si moja" Vašo Patejdla. Nová verze samozřejmě zní mnohem lépe po zvukové stránce, ale obsahuje recitativ Evy Vejmělkové, který celou skladbu rozbíjí na padrť (a navíc ve všech filmech mluví slovensky a v písničce česky...). Ještě mi vadí skutečnost, že nepochopitelně nebyla zařazena písnička "Teraz alebo nikdy", která je v podání Joža Ráže ústředním motivem celého druhého dílu. Že by vadila ta přemíra kytar a jedna "kurva" v refrénu?

Pokud máte na období dospívání spojené vzpomínky s písničkami z "Fontán", vybodněte se na tenhle výběr. Radši si sežeňte jen soundtrack z druhého dílu, který je sám o sobě mnohem lepší best of, než tenhle nepovedený paskvil. Čtyři body udílím jen díky těm několika skvělým písničkám, které zde najdete. Převážně z "Fontány" dvojky...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY