Vánoce 2016 jsou pro hudbu smutným obdobím. Zemřel Rick Parfitt ze Status Quo i velká část Alexandrovců

25.12.2016 12:36 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vánoční období roku 2016 bude navždy zapsáno černým písmem na českém i světovém kulturním poli. Mimo smrti herečky Ljuby Skořepové se totiž zřítilo do Černého moře letadlo s valnou pěveckou částí slavného ruského sboru Alexandrovci. Skonal i Rick Parfitt, kytarista kapely Status Quo.

Alexandrovce přepravoval ruský armádní letoun do Sýrie. Zřítil se nedaleko Soči a nepřežil nikdo z 84 cestujících a osmi členů posádky. Kromě tří sólistů letadlem cestovala celá pěvecká část Alexandrovova souboru písní a tanců. Letoun havaroval pravděpodobně v důsledku poruchy, jejíž příčinou bylo, že krátce po startu nemohl nabrat výšku.

Ruské televize proto vyřadily ze svého vysílání zábavné pořady a k sídlu souboru lidé přinášejí květiny. Ruská agentura TASS uvedla, že soubor měl v současnosti 186 členů včetně devíti sólistů a 64 zpěváků mužského sboru, 38 členů orchestru a 35 tanečníků a tanečníc. Sbor mířil na novoroční vystoupení k ruským vojákům v Sýrii.

Historie Alexandrovců se začala psát už v roce 1928. V poslední době při svých koncertech v České republice s ním vystupovaly i známé tváře domácí hudební scény Helena Vondráčková, Karel Gott, Lucie Bílá, Petra Janů, Aleš Brichta či Petr Kolář.

Den před štědrým dnem zemřel kytarista rockové kapely Status Quo Rick Parfitt. Zprávu o úmrtí přinesl manažer Simon Porter. Parfittovi se stala osudnou infekce.
Rick Parfitt
© facebook.com
Zemřel v nemocnici ve španělské Marbelle, kam byl převezen ve čtvrtek kvůli komplikacím po zranění ramene. Hudebník po sobě zanechal manželku Lyndsay a čtyři děti.

Již dříve měl zdravotní problémy. V devadesátých letech mu byl voperován několikanásobný bypass a přesto letos v létě dostal po vystoupení v Turecku další infarkt. Poté oznámil, že už nebude se Status Quo vystupovat. Server BBC informuje, že měl v plánu vydat v příštím roce sólové album a vlastní autobiografii.

Se Status Quo hrál od roku 1967 a natočil s nimi zhruba třicet alb. V českých rádiích nejvíc zdomácněl hit "In The Army Now" ze stejnojmenné desky, která byla vydána v roce 1986. Tento měsíc oznámili pořadatelé festivalu Benátská!, že kapela bude jedním z jeho readlinerů pro rok 2017. Nové skutečnosti však mohou přinést do jejich plánů trhliny...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY