The Velvet Underground obdrží Grammy za celoživotní přínos

23.12.2016 09:18 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

I když už některé kapely dávno neexistují, stále mají šanci na zisk některé z prestižních hudebních cen. Grammy za celoživotní přínos totiž obdrží The Velvet Underground. Ti patřili k nejzásadnějším hudebním formacím druhé poloviny šedesátých let.

Zástupci Národní akademie nahrávacího umění a věd vysvětlili svou volbu takto: "Navzdory krátkému působení na scéně a limitovanému komerčnímu úspěchu jsou The Velvet Underground dodnes považováni za jednu z nejvlivnějších rockových kapel všech dob. Skupina ve složení Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison a Maureen 'Moe' Tucker byla nadčasová po vizuální i zvukové stránce."

Stejnou cenu v rámci udělování Special Merit Award získají Sly Stone, Shirley Caesar, Ahmad Jamal, Charley Pride a posmrtně také Nina Simone s Jimmiem Rodgersem. Trustees Awards obdrží Thom Bell, Mo Ostin a znovu posmrtně také Ralph S. Peer. Speciální technická cena se dostane do ruk zástupcům zemřelého Alana Dowera Blumleina.

Akademie navíc plánuje vydat v lednu 2017 knihu s názvem "A Grammy Salute To Music Legends". Už z názvu je patrné, že příspěvky v ní budou patřit legendám - laureátům Special Merit Awards během posledních dvaceti let. Spolupracovali na ní Brian May z Queen, Eric Clapton, Flea z RHCP či Whoopi Goldberg.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY