Kaiser Chiefs díky novince "Stay Together" nechávají vyčnívat předchozí desky

17.12.2016 14:30 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Je mnoho kapel, které po určité době na scéně začnou buď přešlapovat na místě, anebo jejich tvorba začne ubírat na rychlosti a z jisté rockové škatulky směřuje k cedulce s názvem pop. Další na řadě jsou Kaiser Chiefs. Ti to vzali přímo hopem bez zpomalování a svůj styl rovnou transformovali v pop.
4/10

Kaiser Chiefs - Stay Together

Skladby: We Stay Together, Hole in My Soul, Parachute, Good Clean Fun, Why Do You Do It to Me?, Indoor Firework, Press Rewind, Happen in a Heartbeat, High Society, Sunday Morning, Still Waiting
Vydáno: 07.10.2016
Celkový čas: 51:41
Vydavatel: Caroline
Kaiser Chiefs se objevili po roce 2000 jako další zjevení britské kytarové scény a úspěchy následovaly. Postupně se však začali vytrácet a jejich alba zapadávat. Přesto poslední deska "Education, Education, Education & War" vykřesala naději díky několika slibným hitům, ačkoli byla natočena již bez Nicka Hodgsona, bubeníka a skladatele. To je však nyní pryč. Kaiser Chiefs se po dvou letech rozhodli pro změnu - prim už dávno nehrají kytarové party, nýbrž syntetizátory.

Při natáčení "Stay Together" se parta kolem Rickyho Wilsona spojila s několika popovými producenty (například tým Xenomania, který pracoval s Cher nebo Kylie Minogue) s cílem udělat taneční desku, jejímž hlavním tématem bude monogamie. Wilson se spojil také s několika známými z britského Hlasu (The Voice), kde již tři roky dělá jednoho z porotců a i to se možná na desce odráží. Být porotcem takové soutěže a nemít už několik let na pažbě pořádný hit? To chce přece změnu! řekl si.

Kaiser Chiefs tak prošli transformací z indie do elektro-popu a o jejich původní identitu již na desce nezakopnete. To potvrdili také pilotními singly "Parachute" a "Hole In My Soul". Oba vyznívají naprosto prázdně a uměle, k hlasu frontmana se styl hudby navíc moc nehodí. V některých momentech si to možná mysleli i členové kapely, především když se v intru k "Press Rewind" objevuje: “Pop music, this is pop music, we are writing and recording pop music.”

Celé album je zabaleno do chytlavých melodií, začínajících prostým disco-beatem, skladby jsou opatřeny texty z ruky Mr. Wilsona, týkající se většinou udržování vztahů, které již ztratily tu známou počáteční jiskru. Vypíchnout se dá funky věc "Good Clean Fun", nejsilnější melodií se může pochlubit "Happen In A Heartbeat", slušně dopadla také závěrečná elektronika ve "Still Waiting". Bohužel to je tak nějak vše. Zbytek alba se motá na stejné vlně a ani falzetový pokus v "High Society" nic nemění.

Kaiser Chiefs obrovsky zariskovali. Vsadili na otočku o 180 stupňů a razantní změnu stylu, aby nemuseli, podle svých slov, hrát každou noc ty stejné skladby. Je sice pravda, že většina lidí dnes touží po moderních technologiích, bohužel ne vždy se s nimi dá dosáhnout kýžených výsledků a tak je to i se "Stay Together". Barevná deska, přesto moc úsměvů na tváři nevykouzlí. Věřme, že šlo pouze o dočasný pokus a příště parta z Leedsu zkusí něco jiného.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY