Crystal Fighters a Lazer Viking provedli komiksový boj

12.11.2016 22:00 - Wojciech Nowacki | foto: Marek Holoubek / ireport.cz

Crystal Fighters, Lazer Viking a Sabrehart - lepší spojení by jeden už nevymyslel. Páteční večer v MeetFactory tak mohl doopravdy dopadnout jako barevný a hlasitý střet komiksových postav. Kdo byl ale superhrdina a kdo padouch? To spíš záviselo na vašich očekáváních.

Live: Crystal Fighters

support: Lazer Viking / Sabrehart
místo: MeetFactory, Praha
datum: 4. listopadu 2016

Crystal Fighters, Lazer Viking, MeetFactory, Praha, 4.11.2016
© Marek Holoubek / ireport.cz
Úspěch prvního alba "Star Of Love" Crystal Fighters se dostavil především díky chytlavým písničkám a taky tomu, co se o skupině psalo. Nemusí to samozřejmě znamenat, že její činnost je čistě marketingový tah. Naivní nadšení muzikantů a nenapravitelný optimismus vypadají děsivě autenticky, historky o aspoň polovičním baskickém původě jim přidávají záhadnosti a exotiky, zatímco proklamované využití místních nástrojů zvyšuje originalitu a otevírá víčko lákavé škatulky alternativního folku. Druhé album "Cave Rave" mělo být temnější, ale nenechte se zmást. Ve skutečnosti nabízelo ještě sofistikovanější obdobu debutu a ukázalo, že pořád jde o teoretický progresivnější, ale docela jednoduchou taneční hudbu.

Crystal Fighters, Lazer Viking, MeetFactory, Praha, 4.11.2016
© Marek Holoubek / ireport.cz
Aspoň mírné náznaky něčeho navíc se potom úplně vytratily na novince "Everything Is My Family" a ve stejném duchu se nesl i koncert v zaplněném MeetFactory. Tucet extatických písniček ve víceméně stejném tempu působilo spíš jako prostá EDM nebo, částečně kvůli doprovodu bezbarvých zpěvaček, jako oprávněně zapomenutý eurodance. A pak tu bylo ještě povídáni o tom, že "zvířata, rostliny, stromy, všichni jsme rodina". Ponechme ale cynismus stranou a važme si alespoň snahy o prvky pozitivity, obzvláště kvůli nadšenému přijetí davem. V samotném koncertu Crystal Fighters však nešlo o hluboký zážitek. Kdo chtěl tančit, mohl si zatančit, kdo chtěl tleskat, mohl si zatleskat, mě třeba nejvíc rozptylovala nahá a chlupatá hruď kytaristy, takže každý si mohl najít něco zajímavého pro sebe. Jinak to byl hudební ekvivalent programu Erasmus. Slíbí pocit jednoty a povrchního kontaktu s cizí kulturou, zatímco nabízí hlavně nekonečné oslavy, mezinárodní večírky a nechtěná těhotenství.

Za to poslední zodpovídal spíše Lazer Viking. Holky shromážděné pod scénou v očekávání na zpěváka Crystal Fighters nepochybně mohly objevit sobě dřív neznámé úrovně sexuální touhy. Kuba Kaifosz, dříve známý jako Boy Wonder And The Teen Sensations nebo jako vokalista Wild Tides, by měl podle svého tance a scénických pohybů radši změnit svůj umělecky pseudonym na Lazer Pelvis. V tričku labelu BigBoss, u kterého vydal pozoruhodné album "Flesh Cadillac", přivedl aspoň trochu špíny a slin, škoda že ozvučení bylo zřejmě nachystané jen na bombastický výkon Crystal Fighters.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY