Čekání se nevyplatilo, Usherovo "Hard II Love" je zklamáním

28.10.2016 09:08 - Jan Trávníček | foto: neonlimelight.com

Ushera známe už léta jako spolehlivého hitmakera a jednu z největších R'n'B hvězd současnosti. A i když i on má ve své diskografii kusy, na které nemůže být právě nejpyšnější, vyložený průšvih zatím ještě nenatočil. Není jím ani nejnovější přírůstek, přesto se ale chválí jen velmi obtížně.
5/10

Usher - Hard II Love

Skladby: Need U (Conversation with Priyanka Chopra), Missin U, No Limit (feat. Young Thug), Bump, Let Me, Downtime, Crash, Make U A Believer, Mind Of A Man, FWM, Rivals (feat. Future), Tell Me, Hard II Love, Stronger, Champions (feat. Rubén Blades)
Vydáno: 16.9.2016 (ve světě)
Celkový čas: 59:30
Vydavatel: RCA
Na nový materiál od Ushera jsme čekali dlouho. Nástupce žánrově barevné a kritiky ceněné sedmičky "Looking 4 Myself" se utvářel a proměňoval snad každý měsíc. První ochutnávky, singly "Good Kisser" a "She Came To Give It To You" s Nicki Minaj se objevily už v létě 2014, nejen jejich komerční neúspěch ale způsobil, že osmé studiové album s názvem "UR" ten rok prostě nevyšlo. A nevyšlo ani další rok. Jedna z největších R'n'B hvězd zeměkoule byla totiž rozptylována spoustou dalších aktivit.

Koučování v americké zpěvácké reality show "The Voice", v níž se Usher prezentoval jako medvídek s medovým úsměvem, se prodloužilo na dvě sezóny, své herecké umění zpěvák následně prokazoval v boxerském filmu "Hand Of Stone", z něhož se na aktuální řadovce objevují ve snímku použité skladby "Missin U" a "Champions" a při už příliš brzy rozběhlém "UR Experience Tour" se rodák z Dallasu musel ještě stíhat distancovat od nezřízeného chování jeho dřívějšího chráněnce Justina Biebera, kterého s manažerem Scooterem Braunem před lety po jednom ze svých koncertů objevil. Měsíce plynuly, album změnilo název na "Flawed" a když ani další singly "I Don't Mind", "No Limit" a "Crash" díru do hitparád neudělaly, muselo se opět překopávat a hlavně co nejdříve už konečně něco vydat. Osmá studiovka nakonec dostala název "Hard II Love" a po dlouhých odkladech vyšla v půlce září.

Spoluvlastník Cleveland Cavaliers před vydáním avizoval návrat k čistokrevnému R'n'B a i když slib dodržel, nelze nepostřehnout, jak velký vliv na něj při nahrávání měly současné úspěchy Drakea a The Weeknda. Prakticky celé, téměř hodinu trvající album je plné pomalých, táhlých balad, které oba pány připomenou až nepříjemně často a je obrovská škoda, že se Usher z umělce, který trendy vytváří, posunul do role toho, který už je jen následuje. Druhé "Confessions" se nekoná, pokračování "Looking 4 Myself" také ne. Zalíbení v "Hard II Love" může najít spíše ten, kdo si oblíbil do určité míry podobně vystavěné album "Raymond v. Raymond" z roku 2010. Že už ani nevíte, které to bylo? No právě.

Na hity se totiž v případě novinky opravdu nehraje. Do hitparád má nejblíže maximálně leda líbivější "Crash", ale jelikož ho většina z vás poprvé uslyší až z odkazu níže, je asi jasné, že tento singl samospásný nebude. Daleko pravděpodobnější je, že se Usher pro udržení popularity brzy opět spojí s někým typu Davida Guetty nebo Martina Garrixe, aby podobně jako v předchozích letech měl něco, co jej udrží v povědomí posluchačů na dalších pár let.

Nemůžeme mu však upřít, že na "Hard II Love" opět fantasticky zpívá. Jeho sametový vokál klouže po po beatech jako školáci na prvním ledu a přechody do bezchybných falzetů jsou přirozené jako vlastenectví Captaina Americy. Demonstrovat to lze například na titulní skladbě nebo výtečné "Tell Me", kterou trochu shazuje klišovitý a nevkusný text, v němž Usher zpívá o tom, jak bude jeho partnerka vlhká a on tvrdý. Téma lásky a sexu se táhne celou deskou a vlastně i dosavadní zpěvákovou kariérou, takové ale bylo R'n'B vždycky.

Pochválit lze ještě kousky "Rivals" a "FWM", které jsou jako jedny z mála tak chytlavé, že vás donutí se k albu vracet opakovaně. Drtivá část stopáže ale jen plyne od nikud nikam a nezanechává za sebou nic, po čem by se posluchači stýskalo. Na to u osmatřicetiletého umělce nejsme zvyklí a proto fakt, že má album tak přiléhavý název, zamrzí dvojnásob. Nejnovější album spoluvlastníka Tidalu je totiž opravdu těžké milovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY