Tibet slaví čtvrtstoletí na scéně. Gratulovat budou Csáková, Černochová, Vašut i Buty

12.10.2016 16:52 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Málokterá česká klubová kapela, která vznikla v první polovině devadesátých let, přežila do dnešních dnů nebo dokázala hrát kontinuálně bez přerušení. Jednou z mála výjimek je brněnská skupina Tibet. Letos slaví čtvrtstoletí a rovnou speciálním koncertem. Ve čtvrtek 13. října v brněnském Metru jednak pokřtí aktuální koncepční komiksové album "Para.světy", a zároveň si s exkluzivními hosty připomene 25 let existence. Mezi gratulanty nebudou chybět například Ilona Csáková, Tereza Černochová, Marek Vašut, Honza Křížek z Blue Effectu nebo členové Butů či někdejšího Narvanu.

"Zahrajeme 25 věcí z celé naší historie a některé i v původním složení, tedy s původním kytaristou i bubeníkem. Kromě toho tam budou v podstatě všichni, kteří s náma někdy spolupracovali," popisuje baskytarista Tibetu Jiří Štefl. Naráží přitom například na dlouholetou spřízněnost s kapelami Buty, Narvan a dalšími hudebníky. "Kytarista Narvanu produkoval naše první dvě desky, tři nahrával i na nich hrál. Milan Nytra z Butů produkoval třetí album a nahrával nám klávesy. Producentem čtvrté desky byl Jan Ponocný od Mekyho Žbirky a tu aktuální nám produkoval Honza Horáček, rovněž od Mekyho. Všichni dorazí a vystřihnou si, co s náma sami nahrávali," doplňuje.

Zazpívat si největší hit kapely "Robinsonaut" dorazí také zpěvačka Tereza Černochová a aktuální singl "Chladná" si v Metru s kapelou vystřihne Ilona Csáková a "Vrtuli" zase Honza Křížek z Blue Effectu. Album pak pokřtí herec Marek Vašut, který si zahrál v klipu Tibetu nazvaném "15.000". Aktuální koncepční album "Para.světy", které doplňuje komiks v tištěné podobě, ale i v interaktivní on-line verzi, vyšlo letos v létě. Komiksový jednolitý příběh tvoří i skladby na albu, které odkazují na poetiku starých filmů režiséra Karla Zemana. Hlavními postavami jsou Baron Prášil a Ken Robinsonaut, jehož osoba odkazuje na minulé úspěšné album Tibetu "Robinsonaut" z roku 2012.

Nahrávku již předznamenal singl a rovněž animovaný videoklip "Chladná", ve kterém si pěvecký dialog rozdělil frontman Tibetu Jiří Sekerák se zpěvačkou Ilonou Csákovou. Album "Para.světy" produkoval Jan Horáček. Mixu se ujal Steve Walsh. Autorem komiksu je Tomáš Kučerovský. Desku "Para.světy" lze pořídit v několika verzích: jako výpravnou komiksovou knihu s přiloženým CD, která bude k dostání v Bontonlandech i v běžných knihkupectvích (distribuce Kosmas), jako CD v digipacku se vstupní kódem na online komiks, jako digitální download MP3 i FLAC, nebo v rámci interaktivní on-line verze komiksu na http://parasvety.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY