Nové desky pro 38. týden

26.09.2016 08:08 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Ačkoli vydávají své novinky například Kanaďan Shawn Mendes nebo Řek Vangelis, největším tahákem českých obchodů bude páté album Xindla X a zřejmě i pětapadesátka Richarda Müllera. Jim bude sekundovat hvězdný soundtrack "Trolls", vánoční Štefan Margita a dva jazzmani - John Scofiled a opět experimentující Robert Glasper.
Pokud se v pondělí 26. září vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Xindl X - Kvadratura záchranného kruhu (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk pop

Xindl X - Kvadratura záchranného kruhu
Xindl X má po multiplatinovém "Čecháček Made" s hity "V blbým věku", "Barbína" a "Cudzinka v tvojej zemi" na co navazovat. Své páté autorské studiové album nazval "Kvadratura záchranného kruhu" a znovu na něm využívá převážně akustické nástroje a míchá pop s folkem a dalšími styly. Na rozdíl od předchozích nahrávek se tentokrát snažil o to, aby písně měly stejnou náladu a energii, jako ji mají na koncertech. Proto album vznikalo bez jakýchkoliv hostů, pouze v pětici muzikantů, která s ním vystupuje. Desítku písní nahrával ve studiu DC Sound, kde produkci dostal na starost opět Dalibor Cidlinský jr. Samotný Xindl X album charakterizuje: "Písně spojuje to, že všechny vypráví příběhy lidí, topících se ve svých problémech. Ale jinak jsem se snažil, aby deska byla tématy a náladami co nejpestřejší." Novinku už v rádiích zdatně reprezentuje hit "Na vodě" a v nejbližší době můžeme očekávat i nástup druhého singlu "Popelka". Obě najdete v klipové podobě na Xindlově VEVU.


Vangelis - Rosetta (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: new age

Vangelis - Rosetta
Řecký skladatel a hudebník Vangelis ve svých třiasedmdesáti letech rozhodně muziku nezabalil a vydává nové album "Rosetta", s níž tematicky navazuje na patnáct let staré album "Mythodea". Zatímco album z roku 2001 nahrál u příležitosti vypuštění americké kosmické sondy Mars Odyssey, tentokrát byla hlavním popudem pro vznik třinácti skladeb kosmická sonda Rosetta, kterou v roce 2004 vyslala Evropská vesmírná agentura ESA, aby poprvé v historii prozkoumala jádro komety. Toho dosáhla po desetileté misi v roce 2014 a během této pouti absolvovala i několik průletů kolem Země, Marsu a planetek Šteins a Lutetia. Vangelis byl touto sondou a jejím úkolem uchvácen, ale naprostý zlom a rozhodnutí věnovat ji celou desku přišel až v okamžik, kdy se s ním z ISS spojil astronaut André Kuipers. Velký fanoušek jeho hudby mu během video hovoru začal popisovat příběhy a zážitky z mise. Více než další slova vás navnadí trailer na Vangelisově VEVU.


Tip týdne

Robert Glasper Experiment - ArtScience (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / hip hop

Robert Glasper Experiment - ArtScience
Americký klavírista, skladatel a producent Robert Glasper se během několika posledních let stal jedním z nejvlivnějších lidí na americké hudební scéně. Podílel se na Grammy oceněných nahrávkách včetně svého "Black Radio", nebo "To Pimp A Butterfly" Kendricka Lamara. Letos se pustil do předělávek skladeb Milese Davise a ještě stihnul po třech letech oprášit svůj projekt Robert Glasper Experiment, s nímž vydává album "ArtScience". Oproti předchozím deskám s řadou hostů nyní vsadil pouze na kmenové členy celého projektu, tedy saxofonistu Casey Benjamina, basistu Derricka Hodge a bubeníka Marka Colenburga, kteří se podělili také o vokální party. Protože chtěli nahrávat album někde, kde neznají moc lidí, přesídlili na dva týdny do studia v New Orleans, kde bylo jejich jediným mottem: "Sakra! Dělejme, co cítíme". V této atmosféře vzniklo celkem dvanáct skladeb, kde se do obvyklé kombinace jazzu a hip hopu mísí další styly jako funk, soul, rock, blues, disco, electronica, či pop. O něco více mohou napovědět ukázky na Glasperově VEVU.


Devendra Banhart - Ape In Pink Marble (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk rock

Devendra Banhart - Ape In Pink Marble
Folkový fenomén populární hudby má jméno Devendra Banhart. Zpěvák, skladatel a hudebník přichází na scénu s očekávanou a v pořadí už devátou studiovkou "Ape In Pink Marble". Deska vznikala v Los Angeles za pomoci zpěvákových dlouholetých kolegů, kterými je Noah Georgeson a Josiah Steinbrick. Devendra Banhart s nimi pracoval i na předchozím díle "Mala" z roku 2013. Dali dohromady celkem třináct písní a dvě z nich "Middle Names" a "Saturday Night" můžete znát z rádií. První z nich najdete k poslechu i na YouTube.com.


Různí - Trolls (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk

Různí - Trolls (soundtrack)
Nový animák tvůrců "Shreka" s názvem "Trolls" bude mít sice premiéru až v listopadu, nicméně hudbu k filmu si budete moct poslechnout již nyní. Se značným předstihem jej uvedl už aktuální hit Justina Timberlakea "Can't Stop The Feeling!" a vzhledem k tomu, že americký zpěvák mluví a zpívá jednu z hlavních postav, užijete si ho na soundtracku ještě několikrát. K němu se pak přidali další protagonisté jako herečka Anna Kendrick, zpěvačka Gwen Stefani, herečka/zpěvačka Zooey Deschanel, Ariana Grande, nebo třeba představitel Raje z "The Big Bang Theory" Kunal Nayyar. Vedle původních písniček herci přezpívali i několik osvědčených hitů jako "True Colors" Cyndi Lauper, Simonovu "Sound Of Silence", "September" Earth, Wind & Fire, nebo "D.A.N.C.E." francouzských Justice. O produkci celého alba se společně s Timberlakem postarali hvězdní Max Martin, Shellback a Ilya Salmanzadeh. Úryvky z vybraných písní naleznete na YouTube kanálu studia DreamWorks.


Airbourne - Breakin' Outta Hell (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Airbourne - Breakin' Outta Hell
"Naše nová deska je pro každého, kdo prožívá náročné období a přitom by si rád užíval. A každý, kdo má jen trochu špatný den, si naši novinku poslechne. Dostane díky ní jednosměrnou jízdenku od těchto problémů," prozradil zpěvák a kytarista Joel O'Keeffe na tiskové konferenci k nové desce "Breakin' Outta Hell". Nástupce tři rok starého počinu přináší jedenáct písní včetně titulního kousku, který si můžete poslechnout na YouTube.com. Jak se vám písnička líbí nám napište do komentářů!


Richard Müller - 55 (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock / pop

Richard Müller - 55
Stejně jako v případě třiatřicátých a čtyřiačtyřicátých narozenin i u příležitosti těch, kdy poskládal dohromady dvě číslice pět, vydává Richard Müller nové album. Nahrávka "55" je první, na které se nepodílí autorsky ani jako skladatel ani jako textař. "Upřímně řečeno jsem se cítil autorsky vyschlý, ale nechtěl jsem album s číslovkou pětapadesát oželet," uvedl, a tak mu hudebně vypomohl Ondřej Brzobohatý a textařsky Peter Uličný, s nímž spolupracoval naposledy v éře Banketu. V tomto triu nakonec vyprodukovali celkem patnáct písniček, na nichž se dále podíleli trumpetista Miroslav Hloucal, Epoque String Orchestra a zpěvačka Lucia Šoralová. První ukázky z desky sdílí Richard Müller na svém facebookovém profilu.


Insomnium - Winter's Gate (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Insomnium - Winter's Gate
Finská deathmetalová formace Insomnium pracovala v poslední době na skutečně zajímavém počinu: Je jím novinková deska "Winter's Gate". Jde totiž o koncepční desku sestávající se z jediné, ale za to čtyřicetiminutové skladby. Za celým příběhem alba stojí zpěvák a baskytarista Niilo Sevänen, jenž se pyšní řadou ocenění a nominací. Příběh vypráví o skupince vikingů, kteří si vydali najít legendární ostrov na západ od Irska. Na celý příběh si ale počkejte až s deskou. Prozatím se podívejte na trailery, které najdete na YouTube.com.


Joe Bonamassa - Live At The Greek Theatre (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / blues

Joe Bonamassa - Live At The Greek Theatre
Není tomu tak dávno, kdy Joe Bonamassa vydal svou poslední nahrávku "Blues of Desperation". Teď se připomíná s další deskou "Live At The Greek Theatre". Jak název napovídá, jde tentokrát o živák se záznamem vystoupení v rámci turné "Three Kings", na kterém zazněly písně od velikánů jako B.B. King, Freddie King a Albert King. Živák vychází na 2CD, 3LP, 2DVD a samozřejmě i na Blu-ray a svou dvouhodinovou stopáží potěší zejména milovníky blues. Pokud si pořídíte DVD nebo Blu-ray, dočkáte se navíc bookletu a dalšího bonusového materiálu, jako například záběrů ze zákulisí. Ukázky a další informace najdete na oficiálních stránkách umělce/a>.


Kansas - The Prelude Implicit (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Kansas - The Prelude Implicit
Už s patnáctou studiovou deskou se hlásí o slovo americká rocková formace Kansas. Očekávaná novinka dostala do kolébky název "The Prelude Implicit" a bude to současně první deska, na které se nepodílel zakládající člen, zpěvák a klávesák Steve Walsh. Ten z kapely odešel v roce 2014 a nyní ho nahradil zpěvák a klávesák Ronnie Platt. Hodí se jistě ještě dodat, že jde o první album formace od roku 2000, kdy vyšla "Somewhere To Elsewhere". Můžete se těšit na deset písní a jednu z nich "With This Heart" si poslechněte na YouTube.com.


Shawn Mendes - Illuminate (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Shawn Mendes - Illuminate
Sedmnáctiletý kanadský zpěvák Shawn Mendes se do povědomí posluchačů dostal v posledních dvou letech hity "Life Of The Party", nebo "Stitches" a jeho debutovému albu "Handwritten" se skvěle dařilo jak v severoamerických žebříčcích, tak i třeba na severu Evropy. Nyní chce tento úspěch potvrdit druhou deskou "Illuminate", o níž on sám tvrdí, že je mnohem dospělejší a po hudební stránce rozmanitější. Společně se Scottem Harrisem a Teddy Geigerem, kteří se podíleli i na debutu, napsal celkem čtrnáct písní. S jejich produkcí mu dále vypomohl Jake Gosling, jehož práci známe z nahrávek Eda Sheerana, a také Dan Romer, který slavil úspěch s duem A Great Big World. První ochutnávky Mendes servíruje prostřednictvím svého VEVA.


Longital - Divoko (Slnko Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: poprock

Longital - Divoko
Máte chuť na něco divokého a nespoutaného? Pak právě pro vás připravili Longital novinku "Divoko". Jakmile se totiž do nových skladeb zaposloucháte, učaruje vám podmanivá síla a ohromí vás neotesaný zvuk, která skladby získaly díky nahrávání v Bílých Karpatech. Zvukově vás jistě zaujmou mohutnější klavírové pasáže a mnohdy až psychedelicko-rocková vyvrcholení. Pokud si nové písně budete chtít poslechnout naživo, máte hned dvě možnosti: 20. října v pražském Divadle Archa a 3. listopadu v Bratislavě v Nu Spirit. Ukázky najdete na stránkách Slnkorecords.sk.


Lordi - Monstereophonic (Theaterror Vs. Demonarchy) (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Lordi - Monstereophonic (Theaterror Vs. Demonarchy)
Finská heavymetalová formace Lordi má pro své fanoušky přichystanou osmou studiovou nahrávku. A tentokrát se muzikanti obzvlášť snažili: "Monstereophonic (Theaterror Vs. Demonarchy)" sestává totiž ze dvou částí. První z nich přináší klasické hardrockové skladby, na které jsou posluchači zvyklí a druhá část "Demonarchy" zase netradiční koncepční písně, kdy každá přesahuje hranici šesti minut. S tím souvisí i nová vizáž kapely, kdy jsou jejich kostýmy rozděleny na dvě části (podobně jako nová deska). "Pro nás jakožto pro kapelu je to něco úplně nového. Výsledek mě nadchl a doufám, že překvapí i naše pravověrné fanoušky," prozradil Mr. Lordi.


My Chemical Romance - The Black Parade / Living With Ghost (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop punk / emo

My Chemical Romance - The Black Parade / Living With Ghost
Už je tomu deset let, co My Chemical Romance vydali desku "The Black Parade" a pevně stanovili kritéria populární hudby v oblasti emo a pop punku. Nahrávka, která se dostala do čela předních hitparád, nyní vychází v luxusní vzpomínkové edici. Kromě standardního tracklistu obsahuje jedenáct doposud nezveřejněných demonahrávek, raritních songů a dalších písniček. Bonusový materiál totiž vznikl během nahrávání zmiňované studiovky. Fajnšmekry navíc jistě potěší, že kolekce bude dostupná i na vinylu.


Idina Menzel - Idina. (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Idina Menzel - Idina.
Idina Menzel má na svém kontě řadu prestižních ocenění z Broadwaye, Tony a dokonce Grammy, ovšem většina světa ji zná pouze jako zpěvačku, která nazpívala "Let It Go" pro film "Frozen". Nyní se ale tato vynikající americká muzikálová zpěvačka rozhodla, že z tohoto stínu vystoupí a svoje nové studiové album "Idina." pojala zcela jinak. Dvanáct písniček, které pro něj nahrála, už nejsou muzikálové melodie, ale původní a velmi osobní písně. S jejich produkcí ji pak pomohli protřelí producenti Eric Rosse (Tori Amos, Sara Bareilles, Maroon 5) a Greg Wells (Mika, OneRepublic, Ronan Keating). Co z tohoto spojení nakonec vyústilo, zjistíte díky několika videím na VEVU zpěvačky.


John Scofield - Country For Old Men (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / jazz rock / country jazz

John Scofield - Country For Old Men
Americký jazzový kytarista John Scofield se opravdu nezastaví. Po dvou loňských deskách se hlásí i letos s albem "Country For Old Men". Na něm společně basistou Steveem Swallowem, pianistou Larrym Goldingsem a bubeníkem Billem Stewartem skládá poctu takovým autorům, jako jsou George Jones, Dolly Parton, Merle Haggard, James Taylor, nebo Hank Williams. V tracklistu čítající celkem dvanáct položek jim uvízly takové klasiky jako "Jolene", "Red River Valley", nebo "Wildwood Flower". Prvně jmenovanou v sedmiminutové verzi již před časem nahrál Scofield na své VEVO.


Štefan Margita - XMAS (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vánoční hudba / opera

Štefan Margita - XMAS
Štefan Margita si letos velmi pospíšil a jako jeden z prvních vydává vánoční album s jednoduchým názvem "XMAS". Zpěvák, jehož služeb využívají ty nejslavnější operní scény jako například milánská La Scala, londýnská Covent Garden a především newyorská Metropolitní opera, pro navození sváteční nálady vybral dvanáct písní, mezi kterými jsou i pečlivě zvolené duety s basbarytonistou Adamem Plachetkou a sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou. Najdete mezi nimi klasiky jako "Tichá noc" či Schubertovou "Ave Maria", či třeba "En Aranjuez Con Tu Amor" španělského skladatele Joaquina Rodriga. Štefana Margitu a jeho hosty doprovází Symfonický orchestr Symphony Masters řízený dirigentem Adamem Klemensem a Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Markem Vorlíčkem. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek nabízí Supraphonline.cz.


Martin Harich - Pátram (EP) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / folk pop

Martin Harich - Pátram
Slovenský zpěvák a někdejší finalista Česko Slovensko hledá SuperStar Martin Harich byl v poslední době hodně vidět, ať už díky svému účinkování v britském X Factoru, nebo prostřednistvím pořadu "Tvoja tvár znie povedome". Aby se opět připomněl i svoji vlastní tvorbou, připravil pro fanoušky EP "Pátram", kam zařadil celkem pět písniček. Inspiraci pro ně sbíral při své sedmi set kilometrové pěší pouti do Santiaga De Compostella, všechny jsou ve slovenštině a tři z nich vyšly již dříve elektronicky. Videa k písničkám z "Pátram" Martin Harich nahrál na svůj YouTube.com profil.


Billie Marten - Writing Of Blues And Yellows (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: akustický folk / intimní folk

Billie Marten - Writing Of Blues And Yellows
Po NAO, Blossoms, nebo Izzy Bizu tu máme dalšího nováčka, kterého britští novináři zařadili do nominace v prestižní Sound Of 2016. Oním dalším debutantem je anglická písničkářka Billie Marten, která vydává svoji dlouhohrající prvotinu s názvem "Writing Of Blues And Yellows". Svým stylem mírně připomíná pianistku Gabrielle Aplin, ovšem s tím rozdílem, že Billie Marten hraje na akustickou kytaru. Do této doby měla na svém kontě dvě EP, z nichž se mezi třináct skladeb debutu dostaly pouze dvě písničky. Bližší seznámení s touto písničkářkou zprostředkuje její VEVO.


Alice Sara Ott - Wonderland (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Alice Sara Ott - Wonderland
S mírným zpožděním se k nám dostává poslední nahrávka "Wonderland" německé klavíristky s japonským původem Alice Sary Ott, která pro ni vybrala a společně se Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i nahrála "Suitu Peera Gynta" z "Klavírních koncertů" norského skladatele Edvarda Griega. Pro posílení severské atmosféry bavorský orchestr řídil finský dirigent Esa-Pekka Salonen. Ukázky z "Wonderland" můžete poslouchat na stránkách vydavatelství Deutsche Grammophon.


Paper Route - Real Emotion (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Paper Route - Real Emotion
Americká indie rocková formace Paper Route funguje na hudební scéně od roku 2004 a nyní přináší své třetí studiové album. Novinka, na které muzikanti začali pracovat v roce 2014, obsahuje šestnáct písní. Osazenstvo kapely si je navíc i samo produkovalo. Z rádií můžete znát úspěšný singl "Laugh About It" a případně i druhou ochutnávku "Chariots". Videoklip k prvnímu z nich najdete na YouTube.com


V krátkosti - Kompilace

  • Ať už se trofej jmenovala Zlatý či Český slavík, je skutečností, že od roku 1963 do roku 2015 jich Karel Gott získal rovné čtyři desítky. U této příležitosti vznikla kompilace "40 slavíků", která na čtyřiceti příkladech dokládá, proč tomu tak je. Všechny songy jsou v originálních verzích, tedy s atmosférou doby vzniku.
  • Po Jiřím Suchém je interpretem dalšího dílu Zlatá kolekce Věra Martinová, jejíž kompilace dostala název "Jako dřív". Připomíná třicet úspěšných let této zpěvačky na sólové dráze a zároveň jde o její první velký výběr největších hitů z let 1986 až 2016. Na třech discích v šedesáti písničkách připomene vedle svých vlastních skladeb několik dalších autorů a interpretů, jako jsou Michal Tučný, Jaromír Nohavica, Pavel Vrba, Ivan Hlas, Pavlína Jíšová, nebo Ivo Viktorin. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek najdete na Supraphonline.cz.


Dále vychází:

Armin Van Buuren - A State Of Trance: Ushuaia, Ibiza 2016 (Sony Music)
Arnold/Royal Liverpool Phi - Collage-The Last Work (Universal)
Casper - Lang Lebe Der Tod (Sony Music)
Casper - Lang Lebe Der Tod (Deluxe Edition) (Sony Music)
Casper - Lang Lebe Der Tod (Limited Edition) (Sony Music)
Kristjan Järvi - Steve Reich - Duet (Sony Music)
Lautten Compagney - Bach Without Words (Sony Music)
Leoš Janáček - Suity z oper / SOČR, Tomáš Netopil (Supraphon)
Luboš PospÍíšil - Albový box komplet II. (Supraphon)
Lucas Debargue - Bach, Beethoven, Medtner (Sony Music)
M. Kabeláč - Symfonie Komplet (Supraphon)
Malky - Where Is Piemont (Sony Music)
Mosaic Msc - Glory & Wonder (Sony Music)
R. Novák - Recitál (Supraphon)
Radek Baborák Ensemble - W. A.Mozart - Hornové Koncerty (Supraphon)
Různí - The Get Down (Deluxe Edition) (Sony Music)
Různí - Remastered 2016 (Universal)
Různí - Taneční liga 183 (Universal)
Různí - The Legacy Of Disco (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Electronic Funk (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Funk (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Hip Hop East Coast (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Hip Hop West Coast (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Jazz (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Nu Soul (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Rn'B Party (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Rn'B Slow Jamz (Sony Music)
Různí - The Legacy Of Soul (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Airbourne - Breakin' Outta Hell (Universal)
Billie Marten - Writing Of Blues And Yellows (Sony Music)
Bruce Springsteen - Chapter & Verse (Sony Music)
Casper - Lang Lebe Der Tod (Sony Music)
Elán - Živých nás nedostanú (Extended Edition) (Warner Music)
Insomnium - Winter's Gate (Sony Music)
Joe Bonamassa - Live At The Greek Theatre (Sony Music)
John Williams - Star Wars - Episode IV - A New Hope (Sony Music)
Kansas - The Prelude Implicit (Sony Music)
Lordi - Monstereophonic (Theaterror Vs. Demonarchy) (Mystic Production)
My Chemical Romance - Black Parade / Living With Ghost (Warner Music)
Paper Route - Real Emotion (Sony Music)
Různí - Trolls (soundtrack) (Sony Music)
Turntablerocker - Classic (Sony Music)
Vangelis - Rosetta (Universal)

Reedice:
David Bowie - Who Can I Be Now? (1974-1976) (Warner Music)
Elán - Živých nás nedostanú (Extended Edition) (Warner Music)
Různí - Soul Weekender (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY