Post-punkovým hřebem podzimu bude dvoják Parquet Courts a Pill

06.09.2016 09:15 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Podzimní klubová sezóna klepe na dveře a její kytarová součástka nabere plné obrátky 19. října v MeetFactory pod taktovkou newyorského dovozu Parquet Courts, který si hýčkají média i fanoušci nezávislé scény po celém světě.

Projekt se soustředil v roce 2010 kolem dvojice Andrew Savage a Austin Brown, poté co se z Texasu přestěhovala do Velkého Jablka. Oba frontmany spojilo nadšení pro sedmdesátkový punk, na jehož základech vystavěli svébytný hudební rejstřík, plný nezkrotné energie, odkazů na newyorskou avantgardu, ležérní noise-rockové neurvalosti i pročesávání lo-fi kytarových manýrů experimentováním se synťáky. Minimalistickou rytmiku doprovází vypravěčským vokálním stylem, který propadá jemné poetice stejně jako prudkému temperamentu a refrén pro něho není tabu. Letos si Parquet Courts připsali na konto v pořadí pátou nahrávku s názvem "Human Courts", na které svůj rukopis vycizelovali do zatím nejostřejších kontur, a pozornost se k nim upíná stále více také ve výtvarných kruzích díky designu, jaký jejich hudební produkci vtiskl Austin Brown.

Parquet Courts patří ke kapelám, které vzešli z DIY podhoubí a kontinuálně rozvíjejí vlastní uměleckou vizi, která nekončí u nahrávek samotných, ale její prodlouženou rukou jsou i vytříbené performance. Jednu z nich pražské publikum zažilo vloni ve vyprodaném klubu Basement a ještě dodnes se na ni vzpomíná. Tentokrát otestují větší prostor v zázemí MeetFactory. Asistovat jim bude brooklynská no-wave inspirovaná parta Pill, která letos v srpnu debutovala albem "Convenience". Přísní hodnotitelé Pitchforku mu udělili hodnocení 7,9 a ne náhodou. V jejich podání se těšte na charismatickou frontmanku Veronicu Torre, politicky výbušné texty a pohrdání vůči rockovému formalismu.

Cena vstupenek činí 320 Kč v předprodeji a 390 Kč na místě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY