Bon Jovi zase drhnou struny

22.09.2002 17:12 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Bon Jovi se proslavili především svými zamilovanými baladami. Jejich novinkové album "Bounce" sice obsahuje i ty, ale na druhé straně přináší i mnohem rockovější zvuk, který kapele dodal tu pravou šťávu. Pokud se vám líbí pilotní singl "Everyday", album vás rozhodně nezklame. Více v dnešní recenzi.
8/10

Bon Jovi - Bounce

Celkový čas: 49:01
Vydavatel: Universal
Milý Jone. Tak jsem dostal na recenzi vaše nové album "Bounce". Kdybych měl být upřímný, řekl bych ti, že Bon Jovi mě nikdy až tak moc nebavili, snad jen s výjimkou písničky "Lay Your Hands On Me" (a v podstatě celé desky "New Jersey") a pak tvé sólové věci "Blaze Of Glory", ze které učůrávám ještě dneska, protože ta je fakt úchvatná. Ale jinak mě vaše hudba nikdy zrovna moc nebrala, asi za to mohla ta přemíra balad a až moc popový zvuk. Ne že by mi pop vadil, právě ten je moje "specializace", ale u rockové kapely mi to prostě nějak nesedí. Ale neboj se, že by předchozí zkušenosti nějak negativně ovlivnily můj názor na novinku, přece každá deska stojí sama za sebe.

Musím ti ještě říct, že asi své firmě vyděláváte dost peněz, že se o vás tak starají, co? Ačkoli z Česka je to do Ameriky pořádná štreka a kdo ví, zda vůbec víš, co je Praha, z české pobočky Universalu mě pořád bombardovali linky na singl "Everyday", pak na klip, pak si u nás nechali udělat na "Bounce" propagační web, dokonce jsme u nás přenášeli váš londýnský koncert! No prostě hype, jako když vyšije. Neříkám, že mi to vadí, protože podle mě spousta skvělých desek se nedostane k posluchačům díky malé propagaci. Ale naštvalo by mě, kdyby se taková pozornost věnovala vskutku blbé desce, naštěstí vaše nové album blbé není. Ve skutečnosti mě hodně překvapilo.

Už pár týdnů před vydáním jsem četl takové ty promokecy, jako že jste se rozhodli trošku víc opřít do strun a vrátit se více do rockových vod. Ale věř tomu, podle podobných novinek z vydavatelství i takoví HaHa (ty je asi neznáš, ale to naštěstí ani většina lidí tady u nás) vydávají skvělé desky. Ale už pilotní singl "Everyday" mě mírně řečeno nadchl. Takovou vypalovačku bych od vás teda nečekal. Její necelé tři minuty jsou esencí hitovosti, energie a neskutečného nápřahu. Sakra, kde se to ve vás vzalo? O to víc jsem byl zvědavý na celé album. A člověče, není to vůbec špatný!

Prvních několik sekund úvodní skladby "Undivided" jsem málem dostal šok, protože ty podladěné kytary zněly jako od nějaké blackmetalové kapely. Ale tvůj hlas a výrazný refrén vše vrátily do normálu a na začátek se jedná o skutečně dobrou pecku. Mírně zklamaný jsem byl sice z toho, že "Everyday" je asi nejrockovější věcí na albu, ale informace o větší tvrdosti přesto nelhaly. Výtečné jsou další tvrdší kousky jako "Hook Me Up" či titulní "Bounce". Povedly se vám i trošku popovější věci jako "Misunderstood", o níž jsi na koncertě prohlásil, že bude druhým singlem. Musím uznat, že to je výborná volba. Je ale docela škoda, že polovina desky se nese v pomalém či středním tempu. Ne že by ty písničky byly špatné, jen jich prostě nějak moc. "The Distance" či "Love Me Back To Life" se povedly, ale taková téměř šestiminutová "Right Side Of Wrong" s přeslazenými smyčci je už na mě moc. Ale musím uznat, že i balady jsou o něco říznější, než u vás bylo zvykem. Nejvíce mě ale pobalia závěrečná "Open All Night", u které jsem podle názvu tipoval, že to bude rychlá vypalovačka o tom, jak celý noci chlastáte a paříte a ona je to téměř akustická baladička, i když s barovou náladou.

Potěšila mě taky skutečnost, že každá deska má v bookletu speciální číslo, jímž se každý kupující dostane do sekce vašeho webu, kde jsou různé exkluzivní materiály. Ne že byste byli první, kdo s tím přišel, ale rozhodně to potěší a snad i někoho přinutí si desku radši koupit, než jen vypálit. Zatím tam sice byla jen ke stažení živá verze "Bounce", screensaver, pozdrav od tebe a několikaminutový rozhovor, ale vzhledem k tomu, že jsem se tam díval několik dnů před vydáním desky v Evropě (a v USA vyjde dokonce až 8. října), pravděpodobně tam další materiály teprve přibudou.

No co, nebudu ti nic nalhávat, dlouho jsem váhal, zda mám vaši novou desku ohodnotit sedmičkou či osmičkou, protože mé hodnocení se pohybovalo spíš u 7,5. Ale protože se pětka zaokrouhluje nahoru, dostali jste osmičku. Ale doufám, že se s další deskou budete snažit ještě o něco víc, protože u té vám to strhnu!

PS: Pokud jsi celý dopis dočetl až do konce, jsi mnohem větší frajer, než jsem si myslel. Nikdy by mě totiž nenapadlo, že umíš česky...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY